Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Computer Hardware

Computer Hardware Razmenite iskustva o muzickim karticama i bilo kom drugom hardveru koji koristite uz PC, konfigurisanje i optimizacija kompjutera za DAW

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 25-04-2010, 04:02 AM   #1
boom.trass
Member

Default Postavka hard diskova

Pricalo se, ali...

Interesuje me kako napraviti najbolju postavku hard diskova i particija u kompjuteru koji treba da sluzi prvenstveno kao DAW, ali i kao racunar za opstu upotrebu (muzika, slike i slicno). Na raspolaganju su mi 2 nova WD sata II 320GB diska i stari WD ata 80GB.

Hvala!

Do sad sam radio sa dva 80GB diska. Na prvom sam imao dve particije po 40GB. Jedna za Program files, druga za banke VST instrumenata. Na drugom (jedna particija), imao sam Nuendo projects i My Documents(mp3, slike, word dokuments i sl.). Meni je to ok radilo. Ali pitam se, da li to moze bolje da se organizuje?
boom.trass is offline   Reply With Quote
Old 25-04-2010, 10:15 AM   #2
alavuk
Pro Member

alavuk's Avatar

Default Re: Postavka hard diskova

najbolje je da jedan hard ostavis totalno za kompjuterske potrepstine znaci sistemski neka ti bude taj od 80 gb-a sa dve particije po pola ,tu stavljaj slike , pesme i sve ostalo , dok ti taj od 320 sluzi (isto dve particije) za instalcije vst i radne fajlove tj projekte ...

xxx says : "Preko dana zemljoradnik a nocu disko zvezda"
alavuk is offline   Reply With Quote
Old 25-04-2010, 10:24 AM   #3
66musicman
Senior Member

66musicman's Avatar

Hmm!
Fali ti jos jedan HDD SATA II.
U ovom slucaju :
1.Prvi WD sata II 320GB particionisi na dve particije, prva particija 100.Gb i na njoj sistem i programi, druga particija
200.Gb i na njoj snimaj audio.
2.Drugi WD sata II 320GB ceo za semplove.
3.Stari WD ata 80GB slike. mp3 i ostalo.

Ako snimas u rezoluciji do 48.KHz i 24.Bit moze i ovako:
1.Prvi WD sata II 320GB, dve particije, prva 100.Gb i na njoj sistem i programi, druga particija 200.Gb i na njoj sve i svasta
2.Drugi WD sata II 320GB ceo za semplove.
3.Stari WD ata 80GB za snimanje i projekte sta svakodnevnim backup projekata.

Idealno je da kupis jos jedan WD sata II 320GB
66musicman is offline   Reply With Quote
Old 25-04-2010, 01:31 PM   #4
Khan
Moderator

Khan's Avatar

mojih 0.5.- :
01 Sys disk jedna particija, samo win i programi. Ako nesto pukne, fdisk, image copy i back in bussiness!
02 disk za snimanje audija odvojeno, opet radije bez particija. Vise particija= veca sansa da se fat tabela pre ili kasnije sjebe zbog pregrevanja, rada bez ups-a itd.
03 disk vst banke, i arhiva slika i ostalog
04 disk (ako bas imamo previse hardova na tavanu) samo za swap i temp. Neverovatno ubrzava rad.
Khan is offline   Reply With Quote
Old 25-04-2010, 11:48 PM   #5
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

objasni mi malo bolje to sa tim swap diskom ?
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 26-04-2010, 12:06 AM   #6
boom.trass
Member

A, da li bih mogao nekako stari ata 80GB hd da mi sluzi za tu neku opstu upotrebu, a ova dva nova od po 320GB da organizujem kao daw?
Da li je ok da na prvom hd-u 320GB napravim jednu particiju npr. od 100GB za instalacije i jednu particiju od ~200GB za banke vst instrumenata i semplove, a drugi hard 320GB, kao jedna particija da mi sluzi iskljucivo za usnimavanja, tj. nuendo projects/cubase songs?
boom.trass is offline   Reply With Quote
Old 27-04-2010, 05:04 PM   #7
Khan
Moderator

Khan's Avatar

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
objasni mi malo bolje to sa tim swap diskom ?
Radi se o dosta starom hack-u, kada smo se jos mucili sa 8 kanala na isa bus-u sa 32MB rama, sada zbog jacine pc-a, problem nije toliki, ali za audio video korisnike, razlika je i dalje znacajna.
Elem, dok ja kuckam ove redove koji zauzimaju 11kb, komp trpa jos toliko u temp, dodaj na to endless undo/redo, to je 11kb*...endles, sve dok ne uradis save i ne zatvoris aplikaciju.
Ako pricamo o projektu od 2h, 64 kanala, 24bita na 96kHz to znaci mnogo jebenih giga sranja koje kompjeter gura gde stigne i upravo zbog kojih i moramo manijacki da radimo defrag. da toga nema, svaki novi projekt bi seo na kraj drugog i nema potrebe za defragmentacijom.
Ako sve to posaljes na fizicki odvojenu adresu, (zaseban HD) sistemski prodise i radi brze, audio rec disk postaje stvarno samo audio I/O i takodje radi brze, a smanjuje se i poreba za defrag istoga.
Khan is offline   Reply With Quote
Old 27-04-2010, 10:24 PM   #8
Hollow Mind
Member

hmmm a kako to da se namudi?
Hollow Mind is offline   Reply With Quote
Old 27-04-2010, 10:48 PM   #9
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

da, stvarno, kako to izvesti?
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 28-04-2010, 01:42 AM   #10
branoy
Pro Member

branoy's Avatar

jbt u mene je na quadu 5 windowsa.. prvi je za muziku, instaliran xpsp2 i nis pipno nisam radi sve , drugi igre i na tom winu sve optimizovano grafa i te zeze, treci xp je samo za video i grafiku paint i to, cetvrti xpsp3 sa svim zezama ..tu sve zivo radim, satelit, tv.. i drle.. i 5 win7 x64 za muziku i sto.. sve to na 3 diska.. 2 sata 2 po 500gb i jedan sata 2 od 320gb.. isto particije imam.. i ovo vam je extra ako imate jaku masinu .. na njoj se ovo i ne oseti i sve lepo rasporedjeno i ulazis gde i sta tad zelis da radis malo vise dana instaliranja al nema diranja kasnije.. naravno na njemu nemam net, sve sto skidam i tipkam je na starom p4 i tu narezem i NOD32 je vec skeniro sto sam skinuo tako u ovaj ne sme upasti nikakav virus .. a crvi i onako nist nemogu bez mreze u njemu..
a to swaap.. moze se podesit u samom winnu pod my computer propertis mislim..
branoy is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules