Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Monitoring

Monitoring Aktivni i pasivni zvučnici, slu?alice, pojačala

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 02-04-2010, 07:16 PM   #41
propellerhead
Member

propellerhead's Avatar

Default Re: Alesis monitoring

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
Arogancija? Prema stavu koji moze da "ima" 99% posetioca Rumskog, zato sto tako najcesce pise na netu?

Pa zatim... par dvosistemskh nearfield studijskih monitora Meyer Sound HD-1 NEMAJU doticni ekvilajzer, i to verovatno s razlogom, posto budzet koji treba da se odvoji za njih (oko 10KEur za par) je vise nego dovoljan za dodatak i te funkcije... i eto... ja cu da "verujem" Meyer Soundu ( i u sebe i svoje iskustvo)... ti "veruj" Alesisu i Dynaudiu... svima super

pozdrav

bogi

u svakom slucaju hvala sto odvojis vremena da ljude posavjetujes, prvi sam iscitao sve tvoje postove jos prije godinu dana kad sam radio studio i akustiku i da ti posaljem sliku vidio bi da je sve po tvojim nacrtima, cak sam vrata izbijao jer pozicija nije odgovarala po tvom prijedlogu,

a vezano za ekvilajzere citao sam detaljno manual koji sam dobio uz monitore i pi?e da su to striktno nearfield monitori za male control room i da je upravo taj bass density filter5 namjenjen da se uključi kada su monitori u coskovima i ako se nema mogucnost poraditi na akustici,

probao sam to i kada sam ukljucio taj cilter jednostavno sub je nestao i ostao utegnuti bass,

ef sad je pitanje da li je to referentan bass ili samo obojen da ugodi slusaocu,nemam dovoljno sati slusanja i rada na njima da kazem kako se ponasaju,

da li on radi samo low cut ili ima neki fol, to je vec sada stvar za sound inzenjering

ja sam samo aranzer i kompozitor, i mix koji uradim ide dalje na mastering,ali moram da imam solidno slusanje,
Old 02-04-2010, 07:31 PM   #42
alfom
Pro Member

alfom's Avatar

Quote:
Originally Posted by propellerhead View Post
..., i mix koji uradim ide dalje na mastering, ...
... koji ti neće riješiti fulove : monitoringa, akustičkih karakteristika prostora, tvog sluha, ... , ...
Zato što ovo čitaju i drugi, odvaja se nešto vremena da ne bi 'basta' bilo da se filterićima na bilo čemu može korigovati ono troje što sam gore naveo. Naravno, vrhunski studio opremaju, premjeravaju, usklađuju monitoring, prostor, ... , stručnjaci i stručne kuće kojima je to dokazana specijalnost. Ali (uvijek to 'ali'), to kkkkkoooooššššššššššttttttaaaa.
Osim toga, ne smatram da su i moje i tvoje Alesis kutije primjerene za iole ozbiljniji rad, osim za rad u uslovima nemaštine i amaterizma , odn. kao prijelazno rješenje do nečeg boljeg.

Last edited by alfom; 02-04-2010 at 07:36 PM.
alfom is offline   Reply With Quote
Old 02-04-2010, 07:32 PM   #43
propellerhead
Member

propellerhead's Avatar

Quote:
Arogancija? Prema stavu koji moze da "ima" 99% posetioca Rumskog, zato sto tako najcesce pise na netu?

Pa zatim... par dvosistemskh nearfield studijskih monitora Meyer Sound HD-1 NEMAJU doticni ekvilajzer, i to verovatno s razlogom, posto budzet koji treba da se odvoji za njih (oko 10KEur za par) je vise nego dovoljan za dodatak i te funkcije... i eto... ja cu da "verujem" Meyer Soundu ( i u sebe i svoje iskustvo)... ti "veruj" Alesisu i Dynaudiu... svima super

pozdrav

bogi
Quote:

pozdrav

bogi
i evo jedna samo mala informacija radim u jednom studiju kao aranzer i kompozitor vec 6 godina i komplletnu akustiku i ostalo oko zvuka radi Mufid Kosović, a nadam se da ti ne trebam dalje govorit ko je on,i svaki put sam bio prisutan kada su radili akustiku,i on je upravo radio sa ekvilajzerom na dynaudio i siljci su ispod, pa zbog toga ti i govorim, nisam izmislio ja nista, nego cisto iz iskustva sto sam licno vidio,

a ove gore stare postove se odnose na moj aranzerski studio koji pravim
Old 02-04-2010, 07:33 PM   #44
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
u svakom slucaju hvala sto odvojis vremena da ljude posavjetujes...
nema na cemu
Quote:
a vezano za ekvilajzere citao sam detaljno manual
Manual!? Ne mogu da verujem!
I?
Tamo su rekli da ukljucis filter kada stavis zvucnike u cosak?
Sjajno!
A da li su slucajno napisali da NE STAVLJAS NIKAKO zvucnike u cosak jer se to posle popraviti ne moze?
Nisu?
Zasto?
Zato sto ces ti da odskakuces u drugu radnju ili kupiti zvucnik koji MOZE u cosak... iako takvog nema... ne postoji... osim u manualima i reklaminim tekstovima.
E to se zove marketing!
To znaci principijelno nemoj da pises da nasi zvucnici nesto ne mogu ako postoji barem jedan drugi proizvodjac koji kaze da njegovi to "mogu" jer ce neuke musterije da trce za onim sto su procitale u manualu... to oni ZNAJU. Firme proizvode proizvode zbog prodaje, i sve im je "oprosteno" sto nije zabranjeno da se radi...

Quote:

koji sam dobio uz monitore i piše da su to striktno nearfield monitori za male control room i da je upravo taj bass density filter5 namjenjen da se uključi kada su monitori u coskovima i ako se nema mogucnost poraditi na akustici,
E vidis... akusticarski savet (ista stvar... kontrolna soba... samo druga nauka) bi ti rekli da to NE RADIS NIKAKO... jer se ne da popraviti.
Quote:
probao sam to i kada sam ukljucio taj cilter jednostavno sub je nestao i ostao utegnuti bass,
ok... jesi smiksao nesto na tome? Mozes da prezentujes ovde?
Quote:
ef sad je pitanje da li je to referentan bass ili samo obojen da ugodi slusaocu,nemam dovoljno sati slusanja i rada na njima da kazem kako se ponasaju,
zasto da se dvoumim oko toga? treba jos jedna dilema u zivotu ili ih imam dovoljno?
Quote:
da li on radi samo low cut ili ima neki fol, to je vec sada stvar za sound inzenjering
sta god da radi... savet je ne raditi to nego POZICIONIRATI ih tamo gde moraju da stoje makar i 10kEur kostali i zvali se meyer sound hd-1...
Quote:
ja sam samo aranzer i kompozitor, i mix koji uradim ide dalje na mastering,ali moram da imam solidno slusanje,
Nemam nikakav problem sa tim

Forum sluzi za razmenu iskustava a ne (samo) propovedanja onoga sto pise u manualima... ja sam takodje pismen pa mogu da procitam to isto... ali ipak tako ne pisem... bice da nije zato sto sam lud. .... (ili mozda jesam sto se uopste petljam u ovakve "rasprave"!)

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 02-04-2010 at 07:39 PM.
boggy is offline   Reply With Quote
Old 02-04-2010, 07:37 PM   #45
alfom
Pro Member

alfom's Avatar

Uh, jesmo se raspisali, pa moj post osta gore .
Old 02-04-2010, 07:46 PM   #46
propellerhead
Member

propellerhead's Avatar

Quote:
Originally Posted by alfom View Post
... koji ti neće rije?iti fulove : monitoringa, akustičkih karakteristika prostora, tvog sluha, ... , ...
Zato ?to ovo čitaju i drugi, odvaja se ne?to vremena da ne bi 'basta' bilo da se filterićima na bilo čemu mo?e korigovati ono troje ?to sam gore naveo. Naravno, vrhunski studio opremaju, premjeravaju, usklađuju monitoring, prostor, ... , stručnjaci i stručne kuće kojima je to dokazana specijalnost. Ali (uvijek to 'ali'), to kkkkkooooo??????????ttttttaaaa.
Osim toga, ne smatram da su i moje i tvoje Alesis kutije primjerene za iole ozbiljniji rad, osim za rad u uslovima nema?tine i amaterizma , odn. kao prijelazno rje?enje do nečeg boljeg.

sto se tice tog tvog "FULOVE SLUHA" zavrsio sam osnovnu,srednju muzicku i muzicku akademiju tako da nimalo ne sumnjam u svoj sluh barem ne u to,

a mastering nema veze sa mixom, ni jedan mastering ne moze ispravit greske u aranzmanu i mixu,

mastering sluzi za nesto drugo a to je postizanje standarda prihvatljivog za komercijalno trziste,

ako nisi upucen postprodukcija podrazumjeva visekanalno dotjerivanje a mastering se radi sa stereo sourceom koji dalje ide na multiband procesing,

barem tako radi studio kojem saljem a nalazi se u londonu,
Old 02-04-2010, 07:52 PM   #47
propellerhead
Member

propellerhead's Avatar

Quote:
nema na cemu

Manual!? Ne mogu da verujem!
I?
Tamo su rekli da ukljucis filter kada stavis zvucnike u cosak?
Sjajno!
A da li su slucajno napisali da NE STAVLJAS NIKAKO zvucnike u cosak jer se to posle popraviti ne moze?
Nisu?
Zasto?
Zato sto ces ti da odskakuces u drugu radnju ili kupiti zvucnik koji MOZE u cosak... iako takvog nema... ne postoji... osim u manualima i reklaminim tekstovima.
E to se zove marketing!
To znaci principijelno nemoj da pises da nasi zvucnici nesto ne mogu ako postoji barem jedan drugi proizvodjac koji kaze da njegovi to "mogu" jer ce neuke musterije da trce za onim sto su procitale u manualu... to oni ZNAJU. Firme proizvode proizvode zbog prodaje, i sve im je "oprosteno" sto nije zabranjeno da se radi...

E vidis... akusticarski savet (ista stvar... kontrolna soba... samo druga nauka) bi ti rekli da to NE RADIS NIKAKO... jer se ne da popraviti.

ok... jesi smiksao nesto na tome? Mozes da prezentujes ovde?

zasto da se dvoumim oko toga? treba jos jedna dilema u zivotu ili ih imam dovoljno?

sta god da radi... savet je ne raditi to nego POZICIONIRATI ih tamo gde moraju da stoje makar i 10kEur kostali i zvali se meyer sound hd-1...

Nemam nikakav problem sa tim

Forum sluzi za razmenu iskustava a ne (samo) propovedanja onoga sto pise u manualima... ja sam takodje pismen pa mogu da procitam to isto... ali ipak tako ne pisem... bice da nije zato sto sam lud. .... (ili mozda jesam sto se uopste petljam u ovakve "rasprave"!)

pozdrav

bogi

eh vidis vec sada to ima smisla sto govoris,samo malo vise argumenata, nisam ja kontra?
Old 02-04-2010, 08:03 PM   #48
propellerhead
Member

propellerhead's Avatar

Quote:
Osim toga, ne smatram da su i moje i tvoje Alesis kutije primjerene za iole ozbiljniji rad, osim za rad u uslovima nema?tine i amaterizma , odn. kao prijelazno rje?enje do nečeg boljeg.
izvini molim te ali ne znam sta smatras ozbiljnijim radom, ja zivim od ovoga i smatram da su moji radovi veoma ozbiljni, a sada odnos cijene opreme je iskljucivo u skladu sa cijenama koje mogu naplatiti od svog rada
Old 02-04-2010, 08:19 PM   #49
alfom
Pro Member

alfom's Avatar

Quote:
sto se tice tog tvog "FULOVE SLUHA" zavrsio sam osnovnu,srednju muzicku i muzicku akademiju tako da nimalo ne sumnjam u svoj sluh barem ne u to,

a mastering nema veze sa mixom, ni jedan mastering ne moze ispravit greske u aranzmanu i mixu,

mastering sluzi za nesto drugo a to je postizanje standarda prihvatljivog za komercijalno trziste,

ako nisi upucen postprodukcija podrazumjeva visekanalno dotjerivanje a mastering se radi sa stereo sourceom koji dalje ide na multiband procesing,

barem tako radi studio kojem saljem a nalazi se u londonu,
Ono 'tvoj sluh' se odnosilo na op?teg čitaoca ove pisanije, pa i na mene. Ali, ako hoće? lično, mo?e biti i lično ; jer sluh dovoljan da se zavr?e muzičke ?kole koje si nabrojao, jeste dobra stvar ; ali mo?e biti itekako nedovoljan za ovaj posao o kojem pi?emo. A to je nepobitna činjenica. Koliko in?enjera - tonaca raznih specijalnosti ima zavr?enu muzičku akademiju? Je li za upis fakulteta audio production usmjerenja, uslov npr. dobra ocjena iz solfeđa ?
Ni?ta od toga! Naravno, dobar sluh se mora imati. Inače, ni?ta od posla. Ali i mnogo vi?e od toga.
Eto, ja nemam niti mali odmor bilo kakve muzičke ?kole, pa znam ?ta znam i koliko znam. Drugim riječima, iza svega je 'nekakav' moj sluh i malko klikera & dara. Ne znam mnogo ; ali ni malo.
No, ja sam svakako nebitan u ovome.
Naučio sam da, bar na ovim na?im ex prostorima treba poslu?ati boggya i jo? neke.
To od srca savjetujem i tebi.
p.s. Daj ovu rečenicu (ako nisi upucen postprodukcija podrazumjeva visekanalno dotjerivanje a mastering se radi sa stereo sourceom koji dalje ide na multiband procesing,) prevedi na na? maternji jezik, jer nemam pojma ?ta se krije iza ovih visokih riječi.
Old 02-04-2010, 08:33 PM   #50
propellerhead
Member

propellerhead's Avatar

Quote:
Ono 'tvoj sluh' se odnosilo na op?teg čitaoca ove pisanije, pa i na mene. Ali, ako hoće? lično, mo?e biti i lično ; jer sluh dovoljan da se zavr?e muzičke ?kole koje si nabrojao, jeste dobra stvar ; ali mo?e biti itekako nedovoljan za ovaj posao o kojem pi?emo. A to je nepobitna činjenica. Koliko in?enjera - tonaca raznih specijalnosti ima zavr?enu muzičku akademiju? Je li za upis fakulteta audio production usmjerenja, uslov npr. dobra ocjena iz solfeđa ?
Ni?ta od toga! Naravno, dobar sluh se mora imati. Inače, ni?ta od posla. Ali i mnogo vi?e od toga.
Eto, ja nemam niti mali odmor bilo kakve muzičke ?kole, pa znam ?ta znam i koliko znam. Drugim riječima, iza svega je 'nekakav' moj sluh i malko klikera & dara. Ne znam mnogo ; ali ni malo.
No, ja sam svakako nebitan u ovome.
Naučio sam da, bar na ovim na?im ex prostorima treba poslu?ati boggya i jo? neke.
To od srca savjetujem i tebi.
p.s. Daj ovu rečenicu (ako nisi upucen postprodukcija podrazumjeva visekanalno dotjerivanje a mastering se radi sa stereo sourceom koji dalje ide na multiband procesing,) prevedi na na? maternji jezik, jer nemam pojma ?ta se krije iza ovih visokih riječi.

pa kada zavrsis mix materijala saljes ili radis postprodukciju, istrese se svaki kanal posebno,ritam sekcija,instrumenti vokal itd itd,,,, sve posebno i onda se radi tretiranje odvojeno svakog kanala posebno,

a mastering podrazumjeva rad sa gotovim mixom kroz ekvilajzer,kompresor,limiter,maximizer itd,,,,

uglavnom cij je postic slijedece stvari:

1.standard -0,03db
2.sto cisci i konkretniji a glasniji zvuk,sto "napumpaniji"u zavisnosti od vrste muzike a da ne prelazis standard dB
3. itd.itd...

obicno se radi po bandovima odvojeno se tretira low, odvojeno strednje podrucje odvojeni visoke freq,,,

al znas ti to sve kao i ja

Last edited by propellerhead; 02-04-2010 at 08:39 PM.
propellerhead is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules