Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Ostali muzički instrumenti i studijska oprema

Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 06-02-2010, 05:31 PM   #11
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

Default Re: Snimanje bubnjeva - molim pomoć i savjete

ja nikad ne menjam semplovima ako mi je u startu odličan bubnjar na dobrom bubnju. MA i sa 3 mikrofona da ga snimiš. Što je svakako preduslov za te Arcade fire i Strokes momente.. . od ovog ne moš to da ispadne nikako . Nek nauči da štimuje bubanj, pa onda da udara pa tek onda nek razmišlja o usnimavanju svog majstorstva.
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 06-02-2010, 06:50 PM   #12
sira
Senior Member

sira's Avatar

Sve se meni čini da ću ja na kraju da ukucavam bubanj, bit će jednostavnije

Molio bi par savjeta ili linkova za štimanje bubnja, znam nekakve osnove, nisam baš gluh da ne mogu naštimat, ali i po onome šta sam sam pronašao i naštimao i dalje bubanj relativno zvući kao kanta, blizu onog šta bi htio, a opet dovoljno daleko da ne budem zadovoljan.

ja bi to najradije naštimao kao gitaru, ali nema žica i previše ključeva
sira is offline   Reply With Quote
Old 15-02-2010, 11:13 PM   #13
marcos
Member

Quote:
Originally Posted by sira View Post
Sve se meni čini da ću ja na kraju da ukucavam bubanj, bit će jednostavnije

Molio bi par savjeta ili linkova za ?timanje bubnja, znam nekakve osnove, nisam ba? gluh da ne mogu na?timat, ali i po onome ?ta sam sam prona?ao i na?timao i dalje bubanj relativno zvući kao kanta, blizu onog ?ta bi htio, a opet dovoljno daleko da ne budem zadovoljan.

ja bi to najradije na?timao kao gitaru, ali nema ?ica i previ?e ključeva

http://home.earthlink.net/~prof.sound/index.html

vidi ovo...

?timanje bubnja je te?ko, bar meni. Na?alost, stare ko?e, deformirani shellovi, neadekvatne ko?e, nove ko?e koje su nespretno i neraspoređeno zategnute itd. su česte i onda ?timanje postane nemoguće...
marcos is offline   Reply With Quote
Old 25-03-2010, 08:10 PM   #14
sira
Senior Member

sira's Avatar

Evo malo smo štimali bubanj, štelili zvuk, zanemarite gitaru koja je direkt u miksetu tu samo da bi bubnjar zna gdje je kao i vokal koji je arlaukao bez pretjeranog pračenja tonaliteta i recite mi šta mislite o zvuku bubnja,
nisam ponio iz prostorije sve po kanalima, a imam doma samo ovaj mix, ovo je neka radna verzija štimanja ozvučavanja bubnja i dodavanja efekata, EQ i kompresora u cubaseu

http://www.box.net/shared/s7xgqy0msy

Ovdje se vide postavke mikrofona ali ne baš najbolje

Old 25-03-2010, 08:49 PM   #15
meka
Member

meka's Avatar

Sledi apsolutno subjektivno mi?ljenje. Kontam da ba?njak malo previ?e mumla. Dobo? bi mogao ti?e, ili mo?da neki EQ da ga malo primiri?. Ja bih barem to uradio. Ostalo je poprilično dobro ispalo, rekao bih. Zatvorena činela se super čuje, obod dobo?a, ... bukvalno sve ostalo mi je odlično.
Old 25-03-2010, 10:26 PM   #16
sira
Senior Member

sira's Avatar

Istina, i meni se čini isto, kick puno bolje zvuči u?ivo, moram se jo? malo poigrat s tim, rolo jeste preglasan, ali nije mi bio cilj da sve bude ujednačeno, trenutno sam u fazi "tra?enja zvuka", jo? ne počinjemo ozbiljno snimat
Old 26-03-2010, 06:58 AM   #17
meka
Member

meka's Avatar

OK, mo?da sam zvučao suvi?e o?tro. Ono ?to sam hteo reći je da samo te dve stvari, po mom ukusu, treba utegnuti i sve je super. U svakom slučaju, svaka čast i nastavi se igrati.
Old 26-03-2010, 08:08 AM   #18
sira
Senior Member

sira's Avatar

Ma nisi, ja volim kad mi se iskreno ka?e, jer moram tek naučit ?ta i kako.
Old 26-03-2010, 11:47 AM   #19
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Iskreno, bubnjar mora da nauci da svira. Ima par meseci vezbe do pocetka razmisljanja o snimanju. Ako je bas "stani - pa'ni" za demo, sedite pa nakucajte neki vst bubanj i tako dalje,pa bar pevac neka uci da peva...

Postoje razliciti pristupi snimanju bubnjeva.

-Licno mislim da je veoma vazno voditi racuna o overheadima,i njihovoj postavci. Ako ih stavljas nisko,cinele ce biti glasnije u odnosu na ostalo i u samom mix-u kasnije ce "krace trajati", dok ako su izdignutiji, cinele ce biti ujednacenije (sa manjim razlikama po db) sa ostatkom bubnja (nije ni dobro ni lose,prosto je tako...) i u samom mixu ce bubanj biti lepo roomy ako se u mix-u doda lagani limiter i cinele "duze traju"...
Sada se igraj sa pozicijama i experimentisi. Isto tako, licno volim da postavim OH-e na otprilike istoj visini,mada sam vidjao da ljudi rade sve i svasta i ovo nije pravilo,ali mi je nekako logicno jer kasnije ide u stereo...jbmlg...
Pogasi sve pa samo overima nadji najbolju poziciju, i igraj se. Tu se moze nauciti mnogo. Kasnije dodaj ostalo i obracaj paznju sta se desava,pa usput koriguj i tako...

-Uvek mi je bilo bitno da ozvucim kontru. Mada za ovakav vas mjuz,to mozda i nije presudno, za taj posao je i sm57 ok sprava.

- Dobos i ne mora od dole da se ozvuci,za ovakve stvari. Moras dosta dobro postaviti mikrofone jedan u odnosu na drugi,pa voditi racuna o faznim zajebima ako ih ima,pa zato slobodno skloni taj "od dole" i stavi ga na kontru. SM 57 je legendaran kao mic na dobosu. EQ volim da oborim na 700Hz-1Khz i za 5-6 db pa i vise,sa malim Q faktorom...

- Kick se moze ozvuciti i sa 18 mikrofona i membrana i kuraca i meni najlepse radi kada se dobar basnjak sa nervoznom nogom upari sa jednim dobrim mikrofonom. Kao sa zanama, od napred u rupu, pa napred - nazad u rupi trazis poziciju. D-112 rules!

Bubanj mora u startu da zvuci lepo! Od govana se pita ne pravi, tako da ga stimujte,podesite mic-ove,naucite da ga svirate, sve,sve pa onda tek snimanje...!

Poz'

Last edited by Bockie; 26-03-2010 at 11:58 AM.
Bockie is offline   Reply With Quote
Old 22-03-2011, 03:16 PM   #20
sira
Senior Member

sira's Avatar

Evo da ne otvaram novu temu, dakle imamo novog bubnjara, novi bubanj i neke nove pjesme i naravno nove probleme.
Sad me zanima kako najpametnije snimiti na 8 kanala s kojima raspolažemo bubanj koji je "megalomanski" naime radi se o Sonoru force 3000 koji ima slijedeće dijelove:

- kick
- rolo
- 2 timpana
- 3 prelaza
- crash
- ride
- china
- fuss
- splash

Mikrofona imamo dovoljno, za overheade mogu uzet sa posla AKG 414 B-ULS.

Imamo ovaj kompletić, a i popriličan boj 57-mica, trenutno mogu i do dva Sennheisera 421 i dva 441.

Da li ići na na ozvučavanje svih elemenata pa npr prelaze i timpane grupirati preko miksete i slati na isti kanal u karticu ili ići na jednostavnije setupe, ako se ide na jednostavnije setupe, je li bolje kondenzatorske mikrofone koristiti kao klasične overheade ili ih stavljati kao "prostorne" na nižu razinu

-prostor nam je cca 30 m2 ali je obložen stiroporom jer smo morali toplinski izolirat prostoriju jer smo imali ogromnu kondenzaciju vode na zidovima.

Ako se ide na da se kondenzatorci postave u prostor bi li bilo pametno koristit ove reflection filtere kao na slici zbog stiropora?

Last edited by sira; 23-03-2011 at 08:50 AM.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules