|
|||||||
| Computer Hardware Razmenite iskustva o muzickim karticama i bilo kom drugom hardveru koji koristite uz PC, konfigurisanje i optimizacija kompjutera za DAW |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
|
|
#1 |
|
MAO
|
kako misliš dva sekvencera? Različita? Tipa Cubase i Nuendo? I šta ti garantuje sync između njih? Plašim se da je to dosta klimava postavka stvari.
Koliko ja vidim jedini način do sada na PC-u je da se odlučiš za jednu karticu koja će preko svojeg asio drajvera biti master, a da ostale isključivo digitalnim vezama (adat, spdif) ubodeš u nju, i obezbediš pre svega stabilan clock sync, da bi materijal bio upotrebljiv. |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Superoperater
|
Quote:
|
|
|
|
#3 |
|
Pro Member
|
Sta ce ti sync, jedan sekvencer (nuendo) snima jendu kartu sa svojim klokom, drugi sekvencer (cubase) snima drugu kartu ... posle spojis trake u jedan projekta i cao?
|
|
|
#4 |
|
MAO
|
pod jedan, na koji način misliš da sinhrono pustiš snimanje u oba projekta?
pod dva, ako su to 2 različite karte, sa različitim clockovima međusobno nesinhronizovanim, nema šanse da i materijal iz njih bude u sinku. biliv mi, proveo sam mladost izučavajući sinhronizacije :/ @akordeonista ako želiš da uštediš sebi živce i preskočiš probleme sa sinhronizacijom, poslušaj me i veži 2 karte digitalno jednu na drugu, u jedan sekvencer i sve će raditi kako treba. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Pro Member
|
Arture, jel pričamo o vremenskoj, ili klok sinhronizaciji?
Ako pričamo o klok sinhronizaciji ne razumem zašto je ona potrebna, jer ni u jednom momentu te dve karte neće komunicirati jedna sa drugom? Klok sinhronizacija je potrebna kad dve kartice prebacuju signal izmedju sebe? Ako pričamo o timeline sinhronizaciji čovek će posle da pomeri fajlove koji su napred-nazad i resice problem? Ovo nije dobro niti moguće rešenje ako će nešto raditi live, ali za čisto snimiti i posle pomeriti, šta može da bude problem? Mozes li da objasnis molim te, izgleda ja nesto ovde propustam. On će svakako spojiti dve karte u jednu, problem mu je treća, koju nema gde više digitalno da spoji, zato cela ova filozofija
Ej, Ljubice, Ljubice, grudi ti, Ljubice, kao haubice! Last edited by SumAnuT; 23-03-2010 at 11:24 PM. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
MAO
|
evo gde je problem, pošto je teško skontati dok se opako ne upustiš u problematiku.
Teorijski model - ako jedan izvor zvuka snimaš sa dve različite zvučne karte, koje imaju sopstvene clockove, i uzmeš snimke sa njih i umetneš ih jedan pored drugog u playback, na bilo kojoj od te 2 zvučne karte, oni neće imati jedinstveno ni trajanje ni sinhronitet. Ja sam ovo shvatio snimajući klik iz nuenda na harddisk rekorder, gde zvučna od kompa nije bila u sinku sa harddisk snimačem (snimao sam analogno, znači uopšte sad ne pričam od digitalnoj vezi). Dakle, snimim clock iz nuenda tako na snimač externi, i vratim ga nazad na istu kartu u isti taj nuendo, i taj snimljeni klik se raspada sa samim sobom, tojest klikom od nuenda. Drugi primer, snimao sam jedan koncert preko Onyxa i njegovih konvertera na laptop. Ortaci su isto tako snimali taj koncert sa Zoom field recorderom i njegovim mikrofonima. Oba sistema snimaju u isti samplerate, isti materijal. Kad su mi doneli fajlove sa tog Zoom-a, i kad sam ih ubacio kao neke ambience kanale preko mojeg Onyx snimka, oni nisu imali isto trajanje, niti su bili međusobno sinhroni. Dakle, imperativ je da se shvati, da svaka sprava koja ima sopstveni clock (hd recorder, field recorder, zvučna karta), vrti neku samo sebi svojstvenu brzinu iako svi oni oficijelno rade na fixnim samplerateovima 44,48 ili štagod. Jedini način da se uspešno, i sinhrono snimi neki materijal na 2 različite sprave, jeste da i njihovi clockovi na neki način budu u sinku Ono što bi on zatekao kad bi pokušao da snimi ovako kako si mu ti sad predložio, jeste da recimo ako snima bubanj naprimer, pola kanala snimi na jednoj a drugu polovinu na drugu, udarci uopšte ne bi bili na istim mestima, i to ne pričam o faznom pomeranju kroz mikrofone, nego o potpuno drugom samplerateu i samim tim trajanju fajloova. Procenti su u pitanju, ali sasvim dovoljno da ti na trajanju jedne pesme sve ode u tri lepe pičke materine. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Pro Member
|
eeeee, sad je jasno!
tnx
|
|
|
#8 |
|
MAO
|
to je zapravo jitter, u svojoj osnovnoj formi. Nebitno dal ti nešto prebacuješ sa jednog na drugi, svaki clock ima sebi svojstven jitter, koji uzrokuje raznorodnost vremenskog zapisa zvuka. Te je jedini način, da zapravo nađeš način da ih sinkuješ
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Superoperater
|
.
Mutna slika i mutan ton - ljubitelje filma muči on.. Last edited by psionic; 23-03-2010 at 09:04 PM. Reason: uh ovde ima 3 moja ista posta a samo sam jednom submitovao... |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Superoperater
|
.
Mutna slika i mutan ton - ljubitelje filma muči on.. Last edited by psionic; 23-03-2010 at 08:47 PM. Reason: ...dupli post... |
|
|
|
![]() |
| Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|