|
Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Moderator
|
![]()
@shot: jedino shto mogu da kazem je neshto o sokoju.. chlanarina je besplatna, tj uzimaju ti procenat od zaradjene love..
uglavnom, slichna pricha kao kod vasheg ZAMP-a. uchlanish se, prijavish delo... delo se malo drugachije boduje kod nas.. ne mogu se setiti tachno bodovanja, jer nisam bio skoro (neka me neko dopuni) ali se secam da se rachuna duzina pesme, zanr iste, broj instrumenata korishcen u njoj, i neke slichne gluposti.. npr etno muzika ima najvishi broj bodova, i shto vishe instrumenata to bolje po tebe.. e sad, neko to pusti na tv-u (radiju, klubu) to se zapishe, tv na mesechnom-godishnjem nivou (kako ko) daje pare sokoju, i sokoj to rasporedjuje... sad, naravno.. niti se upisuje ko je shta pushtao, niti se prosledjuju pare kako treba.. npr, pretproshle godine Struka (sa tada 4 albuma iza sebe, nekoliko spotova koji su se redovno vrteli, i dosta radijskih.. hmm hitova?) je otishao u sokoj da ih pita da li ce on ikada dobiti pare od nekog spota/pushtanja na radiju.. oni su mu dali 180 dinara. naravno vratio im pare i rekao da izvedu devojke na pljeskavicu. i tu se zajebao, jer je tako pokrenuo njih.. zaboravili su na njega.. proshle godine je dobio 1000 dinara avansa. posle 6 meseci su mu javili da im duguje 700 dinara. i tako u krug.. ja ni dinar nisam dobio, iako su par stvari na kojima sam ja potpisan (valjda, ako me nisu zajebali) bile veoma uspeshne i redovno sam mogao da vidim te spotove na tv-u.. ali nisu moje pesme pa me to ne tangira.. eto npr, za budjav lebac su ovi iz sarsa dobili isto neku smeshnu lovu.. shto mi je i drago.. a i kasno su je registrovali, tako da je sokoj mogao da se izvlachi na to.. iako bi realnost bila da dobiju mnogo mnogo vishe... al ajd da ne mrachim dalje.. neki ljudi, sa druge strane, chak i veoma lepo zaradjuju.. pa chak i zive od autorskih prava... ne zelim sada da spominjem ljude jer ne verujem da bi voleli javno o tome da se pricha koliko su dobili kinte na stvari koje su izdali pa chak i pre tri godine, i koje su davno prestale da se vrte po tv-u i radiju.. a Sokoj toliko skuplja para da je to nenormalno.. pre par godina su pocheli da upadaju u svaku radnju i lokal (kafic klub etc) po uzem centru grada i da uzimaju harach.. chak mi se radnik u sokoju pohvalio da su dali circa 250.000 eura za bolnicu u Tirshovoj ulici.. shto je meni neshvatljivo, poshto gomilu ljudi ochigledno nisu isplatili.. verovatno su samo oprali novac. shto se tiche udruzenja jazz i pop muzichara.. tu sam zeleo da se uchlanim.. ali koliko se secam, nema uplacivanja radnog staza i zdravstvenog, ali dobijash veoma lepe beneficije.. sve shto je okarakterisano kao muzichka oprema se uz chlansku kartu ne carini, i lako je bilo izvaditi vize.. viza vishe nije bitna, a na carini u muzichku opremu spadaju gitare i slichni "orkestarski instrumenti".. tu su strpali sve od bubnjeva do flaute.. deshavalo se ipak da ljudima stigne synth, i ovi ga okarakterishu kao elektroniku + porez na luksuz i slichno.. toliko umeju da budu bezobrazni.. naravno sve je to bez chlanske karte mislim, ja sam nabavio music man bass. 1700 eura sa transportoom, porezom etc.. carina je bila 0,2% ili tako neshto.. ovaj lik iz fedexa (bivshi basista inache hehe) je bio u fazonu je**sh carinu.. ali stiglo mi je 2 para slushalica i se titan od thomann-a, u nashu poshtu.. i carinski radnici su sve vadili lupali sa onim kutijama, ispadale im slushalice tresli mikrofon da vide da li ima neshto u njemu.. i na 450 eura ukupne cene sa transportom su mi dodali 250 eura carine i poreza + 3000 dinara za troshkove.. tj neki papiri su toliko koshtali, bukvalno.. e tako se to radi u srbiji. i namerno sam napisao srbija sa malim slovom. btw, bojim se da pomislim na to koliko ce me koshtati sve to kad mi bude stigao heritage.. mislim da cu se obesiti. p.s. shto se tiche ostalih "udruzenja", oni su tu samo da iznude pare.. ulivaju strah muzicharima u kosti, i igraju se monopola. ako nisi chlan udruzenja, ne mozesh da svirash. jedino da svirash po nekim rupama gde te nece primetiti, a te rupe su neregistrovane i prihod od takvih svirki je naravno minimalan.. deshavalo se ljudima (nije pricha iz prve ruke, tako da me nemojte drzati za rech, ali sam to chuo od vishe izvora) da budu vraceni sa granice jer su rekli da imaju svirku a nisu imali chlanske karte (nisu bili ni u jednom udruzenju za "zashtitu muzichara") da, ogorchen sam.. sada molim iskusnije kolege da me dopune.. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Pro Member
|
![]()
Hile, kako radi taj Titan?
Iz fazona sam i ja da ga narucim preko Thomann-a jer je DZ, a ovim Z5600 koji imam sam prezadovoljan, samo bih da mu zamenim lampu, jebem li ga sto :S Last edited by Jan; 01-03-2010 at 04:58 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Moderator
|
![]()
da li mi verujesh da nisam stigao lepo da ga istestiram..? sve kao hocu hocu ali nikako da ugrabim dovoljno vremena, bacio sam ga jednom na gitaru (uz dva c451) i savrsheno mi je odradio posao.. i to je to.. kad budem snimao neshto ozbiljnije sa njim cu da javim.. mada gemini mi odradjuje toliko posla da me je sramota u poslednje vreme hahah.. imam 10 mikrofona ali sve snimam sa njim.. znam ga kao dzep pa mi uvek odradi posao.. + je vrhunski mic..
btw pitanje je da li ga josh ima u zalihama.. mislim na titan naravno.. al ajd da ne gushimo temu.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |