|
Mastering Tehnike postprodukcije i masteringa... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#11 |
Pro Member
|
![]()
Kod glasnijih mixeva, gde su peakovi blizu 0dBFS, a RMS povelik (oko -19, 18, 17 okvirno) radim obicno ovako
* UAD precission eq (hi-pass na 20 ili 30Hz i skidanje nekih freq, po potrebi (najcesce negde oko 150-200Hz, jer ma koliko u mixsu skidao muljanja gitara i bassa, cesto ga ostane i za ovde malo) nikad vise od 1dB * Reverb (retko ga koristim ali ponekad, mali room, sa skoro dry podesavanjem * kompresor (neve 33*** onaj 5ocifreni, redje Fairchild, a nekad i PoCo x3, samo kompresor).... ovom karikom sam najnezadovoljniji, verovatno je 90% do namestanja, a ima malo i do izbora plugina, probacu ovaj PSP koji pominje Gregor * Boost Eq - obicno UAD Neve 1073 * Inflator (ponekad, kad treba da zaoblim stvar, nadam se da ce ga Fatso uskoro zameniti) * Timeworks mastering kompresor (tacnije limiter), sa jim sam najzadovoljniji, i retko ga kad zamenim drugim alatom.... .obicno njime dobijem potreba 2,3 dB glasnoce Kada je pesma tiha, sve u principu isto, samo sto pre svega stavim jedan limiter da pokupi peakove (slucaj kad u celoj pesmi ima nekoliko iskakanja, zbog kojih kad se normalizuje sve izgleda tiho) NAjbitnije, sve vreme radi RME analizator sa k14 sistemom merenja kao defaultom
![]() |
#12 |
Moderator
|
![]()
radim uglavnom sam ili prosledim poneku traku gospodinu Everlastu...u principu sam protivnik "sam svoj majstor" tehnike ali nemam novaca za one kojima bih ukazao poverenje...
![]() |
#13 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Everlast je bas dobro odradio jednu traku sto sam miksao za kolegu Alavux-a, bas sam bio iznenadjen i bas mi se dopalo! ![]() Tako da gospodine Everlaste, ako nekad budem imao dobar budzet za miks nekog albuma, obraticu se tebi da radimo posao. Last edited by Jan; 17-01-2010 at 12:25 PM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Pro Member
|
![]()
Chucete uskoro sto je Everlast meni uradio EP koji treba da izadje uskoro
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | ||
Member
|
![]() Quote:
![]() Quote:
|
||
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Member
|
![]()
nema pravila ali ako bih pravio presek najcesceg lanca pluginova, izgledao bi otprilike ovako:
1. algoritmix Classic PEQ Blue 2. tc brickwall limiter 3. PLParEQX 4. k-stereo 5. md3 - obicno cd master wide fabricki preset 6. timeworks mastering compresor i konvertovanje u 44100Hz 16bit uz pomoc Voxenego r8brain pro-a
![]() |
#17 |
Moderator
|
![]()
moj lanac:
1. waves lowq (mislim da se tako zove) - za rezanje svega ispod 40hz (uglavnom mi to ne treba) 2. tracksov Linear Phase Equalizer - ono shto mi je uvek potrebno je, poshto volim da miksam sa dosta bassa i manje visokih (naprezu me a i lakshe radim uglavnom po tom principu, osim ako pesma zahteva drugachiji pristup) izdignem malo visoke. nishta preterano. max 2db-a promene. i to je to. 3. tracksov limiter - i cheprkam dok ne nadjem pravo setovanje naravno. retko kad koristim shta drugo. ponekad dignem i sonnoxov inflator, ili voxengov (ja mislim) tape saturator ako mi treba malo prljavijeg zvuka ali to je to. |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Pro Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Moderator
|
![]()
ok...
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Pro Member
|
![]() Objasni mi chistom logikom, ako vec sam sebi radis mastering, zasto ne bi se vratio u miks i izdigao visoke na one segmente kojima to treba i koja je prednost stavljanja high shelfa od 2db (ili cega vec) na svali gotov miks u odnosu na vratiti se u miks i prosvetliti sta treba? Ne napadam te ja nista, nemoj da se smatras uvredjenim,ja imam puno nekih bizarnih metoda, ali u masteringu u glavnom gledam da oduzimam ono sto ne valja i kad vidim da mi treba 2-3 db nechega, vratim se u miks i sredim to sto mi treba da ne bi silovao celi miks za lupam 3db na 10khz, mislim da bi mnogi elementi patili zbog toga... Pa me cisto interesuje tvoje iskustvo zasto tako radis, jer nisam do sad procitao da neko ima takav sistem. |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
sam svoj majstor | grada27 | Dizajn i konstrukcija studija | 281 | 02-09-2011 05:56 PM |
kako da svoj ms2000 pretvorite u ... | alavuk | Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika | 1 | 30-03-2009 03:38 PM |
Rambo poklanja svoj novi CD... | idekius | Razno | 25 | 28-08-2008 03:26 PM |
Koliko cijenimo svoj rad.. u eurima. | mandrak | Razno | 0 | 01-01-2006 12:41 PM |