|
Dejan Vučković Jedan od naših najboljih i najaktivnijih snimatelja, producenata, jedan od glavnih ljudi studia Barba, razgovara sa vama na temu muzičke produkcije. |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
VIP Member
|
![]()
evo da se i ja uchipim..
- kako pristupas miksu? - jel miksas "po malo" od samog pocetka ili kreces od nule? - jel ti outboard poboden sve vreme (master insert, na pr..) ili bodes po poterbi ( ja posto, uglavnom SAMO miksam, imam maltene vec sve pozabadano po kanalima, i grupama i uvek (uglavnom) sve izlazi na isti kanal zbog brzine..noga na 1, snare na 2 itd... - i jel automatizujes sve u Pro Toolsu pa faderi na 0 ili miksas na desku, ili po pola...? eto...
#2 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Da, dobra pitanja, i mene zanima...
I jedno podpitanje... Da li sebe mozes da zamislis kako miksas ITB i ako mozes, kako bi to izgledalo? posle svega sto si opipao od hardvera, mislis li da ta prica ima smisla uopste? Ne zelim da pokrecem onu pregazenu outboard VS soft, nego me zanima da li mislis da bi ITB-om mogao da se priblizis standardima koje se postavio sadasnjim nacinom rada? |
![]() |
![]() |
#3 | |||
VIP Member
|
![]()
E, pa drago mi je da jesi!
![]() Quote:
![]() Kad radim samo miks necega sto je snimano na drugom mjestu, obicno moram da prodjem sve faze koje sam gore opisao, naravno ako postoji budzet za to. Prvi slijedeci korak mi je da dignem sve fadere, i da probam da ukapiram o cemu se radi u pjesmi. Zatim prolazim svaki kanal jedan po jedan i radim slijedecu stvar (procitao sam foru kod Michael Stavrou, to je jedna od rijetkih pravih insider fora koja je nekako uspjela da ispliva napolje. Imam trip da vecina pravih velikih njuski preko mnogo cute o stvarima koje su naucili od svojih mentora, a koje se prenose sa generacije na generaciju): Dignem fader do kraja, i na tape trimu vrtim da bude oko +3VU na masteru. Spustim fader skroz i idem na slijedeci kanal... Zasto? ZATO! Prvo, mnogo je manja vjerovatnoca da cu da prepunim master buss, drugo, mnogo se brze dolazi do generalnog balansa koji funkcionise, trece, cijelokupan gain staging je mnogo bolji i bolje se integrise outboard i cetvrto, cuces sta imas na svakom kanalu, zapamtiti interesantne momente koje ces kasnije iskoristiti, i generalno se bolje upoznati sa pjesmom. Nisam jos imao priliku da probam, ali mislim da je ovo primjenljivo i na ITB miksanje. Nuendo ima trim na svakom kanalu, a u PT se moze staviti trim plugin. Probajte, pa javite ima li smisla. Quote:
Routing iz PT mi je uglavnom takav da najbitnije kanale saljem sto blize sredini miksera, znaci kick, bass, vokal, i sve sto mi je fundament pjesme. To radim zbog toga da bi sto vise bio u sweet spotu dok radim automatizaciju Quote:
|
|||
![]() |
![]() |
#4 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() Dalje, gain staging je jednako bitan ITB kao i sa outboardom, samo ljudi nekako najcesce ne vode racuna o tome. Isto tako, mislim da je definitivno najveci problem kod ITB visak vizuelne informacije, moras da gledas u monitor dok vrtis EQ, na outboardu ufatis dugme, okrenes glavu i vrtis dok ti se ne svidi ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
#5 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
cesto praktikujem da pesmu slusam ugasenog monitora ...pa tek posle intervenisem |
|
![]() |
![]() |
#6 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Nije ni to dobro, gubi se na interaktivnosti...moras da cujes, zapamtis, pa ga poslije napamet opravljas ono sto si cuo dok nisi gledao. Vise je stvar mentalne vjezbe i fokusa, kako drzati paznju na nivou da primarno slusas kako radi pjesma, kako je rasporedjena energija, a u isto vrijeme da budes analitican da mozes da se bavis i detaljima i finesama. |
|
![]() |
![]() |
#7 |
Pro Member
|
![]()
pa jest ali slika ti odvuche pola paznje.....tako da ni ne primetis dobro stvari u zvuku....
x puta mi se desilo uradim mixdown i tek kad pustim u winampu cujem neke greske |
![]() |
![]() |
#8 |
VIP Member
|
![]()
Za ?ta uglavnom koristi? SOLO funkciju tokom miksa? I koliko se zadr?ava? u SOLO modu kada ga aktivira??
Pozdrav, Vasa
#9 |
VIP Member
|
![]()
Mislim da je to ipak zbog pauze koju si napravio u medjuvremenu. Veoma bitna stvar kad miksas. Ako vec imas vremena, nisi placen na sat, i nema klijenta koji ti stoji iznad glave, probaj da pravis pauze sto cesce. U medjuvremenu sviraj neki instrument, ili slusaj neku drugu muziku. Treba ostati u fokusu i radnom rezimu, ali refresh svakih sat vremena uopste nije losa stvar. Pritom, posto radis ITB uvijek imas Total Recall, pa ti je lako i da odlucis da ti danas nije dan i da ces nastavit sjutra.
|
![]() |
![]() |
#10 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Hvala na odgovoru, rekao si mi upravo ono sto mi je trebalo
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|