Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Computer Hardware

Computer Hardware Razmenite iskustva o muzickim karticama i bilo kom drugom hardveru koji koristite uz PC, konfigurisanje i optimizacija kompjutera za DAW

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 09-12-2009, 12:06 AM   #1
shigumicu
Senior Member

shigumicu's Avatar

Default Re: laptop za produkciju?

Sad sam primetio da i kada pustim mp3, wav ili bilo koji drugi format preko windows media player-a zvuk prekida. Takodje sam pokusao da odgledam film i situacija je ista, zvuk opet prekida. Latency checker se zapuca u crveno na nekih 10000- 15000ms i tako stoji non-stop.

E, sad, kada deinstaliram driver od graficke (nvidia 105m) latencija se smiri i sve radi OK i muzika i video (ali na sta to lici) . Skinuo sam najnoviji driver za karticu i sad je kao malo bolje. Ne prekida non stop i samo povremeno pikuje u crveno, ali ipak ne moze se raditi jer nikad ne znam kad ce "piknuti". Sranje. Kupis laptop das 50000 din i ne mozes normalno odgledati film ili poslusati muziku, a kamoli ga koristiti kao DAW. Tako mi i treba, bas sam majmuncina. .
shigumicu is offline   Reply With Quote
Old 09-12-2009, 01:21 AM   #2
lesha
Vibrator

lesha's Avatar

opet ti kazem da potrazis u cemu lezi problem, moguce je da ce ti odredjena verzija drajvera dati bolje rezultate.

moj savet ti je da ako je moguce vratis laptop ukoliko nista ne urodi plodom.
lesha is offline   Reply With Quote
Old 09-12-2009, 06:41 PM   #3
shigumicu
Senior Member

shigumicu's Avatar

Definitivno je do graficke. Kada sam deinstalirao driver od graficke snimao sam i pustao muziku 3-4 sata i ni jednom nije nista pucnulo, a jos sam i latenciju u asio driveru smanjio na cak 9ms. Snimio sam 9 kanala sa ukupno insertovanih 21 vst-a i superior drummer-om i sve je super sljakalo.

Da li je graficka neispravna pa zeza kada dobije driver (sto je inace cest znak neispravnosti graficke) ili jos uvek nisu dobri driveri (sto mi je manje verovatno jer graficka bas nije toliko nova, a ineko bi se valjda vec zalio da mu ne radi video ili muzika). Sve u svemu ZAJEBANCIJA TESKA.
Old 09-12-2009, 10:25 PM   #4
lesha
Vibrator

lesha's Avatar

trazi nov laptop i vidi da li se isto desava..
Old 09-12-2009, 10:45 PM   #5
kejkz
banned

Ljudi, ovo vam je svima upozorenje, posebno svima onima koji misle da za male pare mogu imati bog zna kakav kompjuter ili laptop. Vec evo dve decenije se zezam sa kompjuterima, i do sada je moje iskustvo bilo uvek isto: koliko nesto platite, toliko cete dobiti. Ako date 300e za kompjuter koji vam je sastavio komsija preko interneta, nemojte ocekivati da ce vam to raditi odlicno i bez problema, a posebno kada su ovako skakljive stvari kao sto su DAW kompjuteri. Takodje, ozbiljni laptopovi krecu sa cenama od 800 e navise, a cak ni to vam nije nikakva garancija da ce dobro raditi, posto smo svi mi koji se bavimo zvukom poslednji na koje misle kreatori takvih kompjutera (takodje i operativnih sistema). Najbolji laptopovi za rad sa zvukom su Apple-ovi (iz licnog iskustva) jer iako skuplji od proseka, daju sve sto vam treba iz starta. Ako vam treba ozbiljan sistem za zvuk, a zivite ovde negde, imate dve mogucnosti: da sastavite sami kompjuter koji ce zadovoljiti sve vase prohteve, ali racunajte da cete na to izgubiti najmanje mesec dana dok sve ne ujurite, ili da uzmete RuDAW. Ako vam vreme nije problem, mozete se cimati koliko volite, konfigurisati, okretati telefone, juriti prodavnice... mozete kupiti i gotov komp, sigurno ce biti dobar za mnogo toga, mozda cak i za rad sa zvukom. Ovo vam moze zvucati kao reklama, ali ja znam kako se radi i ko stoji iza svega, koliko je tu cimanja i rada ulozeno da bi se sastavili ovi kompjuteri, i znam kako se to radi u drugim firmama jer se bavim kompjuterima. Sve konfiguracije kod nas sastavljaju prodavci, a to je zeznuta stvar, jer se prodaje sta je na lageru, a ne ono sto je dobro i provereno. Zato, srecno!
kejkz is offline   Reply With Quote
Old 10-12-2009, 12:06 AM   #6
shigumicu
Senior Member

shigumicu's Avatar

Resio sam problem.
Da ne poverujes koja glupost.
Ovo moze biti jako korisno nekom da ne lupa glavu kao ja, a lako ga moze zadesiti ista sudbina.
Naime lutajuci tako internetom slucajno sam naleteo na sajt gde neki tip kuka kako ima nov laptop(neka masna mashina i7 silni gb ddr3 i ostala cuda) i kako ga je kupio jer je DJ i treba mu niska latenca, a da kod njega latenca luduje i nema sanse bilo sta da radi. Na kraju posle dosta rasprave, ispostavi se da sve nove NVidia kartice imaju neku funkciju koja se zove Powermizer (usporava takt kartice i jos neka cuda, kako bi stedelo bateriju) i koja nije dobro uradjena, pa treba da se iskljuci, inace pravi mnogo sranja. Najupecatljivije sranje je bas visoka latencija, jer kad god se kartica ponovo "probudi" latencija naglo skoci u nebesa i citav sistem na trenutak zablokira.
Posto se ta funkcija ne moze ugasiti ni preko windowsa ni preko drivera od kartice, mora se koristiti poseban program "Powermizer Switch" koji je besplatan i sve to lepo sredi .
Sada mi je latencija mirna i ravna (max 380ms).

Da rezimirimo:"Ako kupite laptop sa NVidia grfikom, obavezno nabavite i Powermizer Switch " .

Evo, ja se malo raspisao, ne zamerite, ponelo me ovo uzbudjenje .

Hvala vam na savetima i interesovanju za moj problem, posebno leshi!
Old 10-12-2009, 02:39 AM   #7
lesha
Vibrator

lesha's Avatar

da, neko je taj program pominjao i na dell forumu, ali ja imam ati grafiku pa nisam imao tih problema.

u svakom slucaju, drago mi je da si nasao resenje
Old 31-01-2010, 02:54 AM   #8
Monroe/Rampart
Member

Monroe/Rampart's Avatar

Ajde, posto imam par pitanja na ovu temu, da ne otvaram novu.

Dakle, trebao bih uzet notebook. Namjeravao sam uzeti rudaw, no u takvoj sam situaciji da cu zbog posla cesto morati nositi odradjeno sa sobom. Dakle, treba mi prakticki desktop replacement posto ce se vecinu vremena koristiti kao glavni dio 'studija'. Znam da nema jedan jedini najbolji notebook, vec cisto da me usmjerite u kom smjeru kopati i traziti. Razmisljao sam mozda cak i o polovnom macbooku, sto zbog stabilnosti, sto zbog toga da su jedini s TI chipsetom, al nekako sam blize ostat na winu.

edit:
Kad smo kod toga, zanima me od ljudi koji koriste win7 kakvo je stanje s plugovima? Konkretnije, s raznim instrumentima, kako krekovanim tako i originalima. Presao sam na ne-muzickom kompjuteru na 7icu i jako mi se svidja stabilnost i generalna funkcionalnost, al kao i sa svakom novom platformom - pitaj boga kako je s audiom. Drajveri i zvucna ne bi trebali biti problem, FL, Audition i PT kao glavni DAWovi isto, za efekte ionako vecinu vremena koristim LiquidMix - tako da ostaju samo instrumenti.

edit2:
Ima negdje nekakav popis ili hint za saznati koji sekvenceri/DAWovi koriste svu memoriju u 64-bitnim sustavima? Većini ne pi?e na slu?benim sajtovima...
Monroe/Rampart is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules