Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Ostali muzički instrumenti i studijska oprema

Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 06-12-2009, 03:39 PM   #1
Zeroo
Member

Question Sta je pametnije????

Da li je pametnije da se kupi neki Preamp tipa GOLDEN AGE PROJECTS "PRE-73" koji kosta 300eura ili recimo Great River MP-500NV koji je bio na oglasu 430eura i slicni preampi u tom rangu cena ili je pametnije uzeti recimo TC Electronic Konekt 24 koji je 400eura i ima dva preampa u sebi za koje vecina forumasa kazu da su odlicni a imate i audio interfejs za te pare i slicni uredjaji u tom okviru cena.

Isto pitanje recimo za UAD610 solo koji je oko 800eura ili ff800 koji u sebi ima 4 preampa i moze se koristiti kao muzicka karta i slicni uredjaji u tom rangu cenakao recimo Digi 003!

Da li je tolika razlika u kvalitetu usnimaka ako se koriste posebna predpojacala koja sam pomenuo ili je to pomalo bacanje para u tom cenovnom rangu i moze li se sa internim preampima sa pomenutih interfejsa uraditi dobar poso kao sa externim i KOLIKO priblizno?Da li je stvarno isplativo dati novac za preampe u tom cenovnom rangu a ne pogresiti?

Last edited by Zeroo; 06-12-2009 at 03:46 PM.
Zeroo is offline   Reply With Quote
Old 06-12-2009, 04:16 PM   #2
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

Default Re: Sta je pametnije????

koliko pitanja a koliko malo razmišljanja. Isplativo je ono što ti donosi pare. Ako imaš neki preamp i ne sviđa ti se njegov zvuk, kupiš onaj čiji ti se zvuk sviđa. Ako ti se sviđa zvuk sa preampa sa interfejsa, a ti ih kupi. Ako ne, onda biraj i skupljaj pare za onaj za koji si siguran da ti se sviđa. Većina pomenutih sprava imaju ljudi sa foruma i siguran sam da bi ti pomogli da ih čuješ i odlučiš. Ovakvo razmišljanje, šta je ko rekao i šta se kome dopada, je put u propast. I prilika da ispadneš glup u društvu.
I zapamti osnovno pravilo - U OPREMU SE NE VERUJE, OPREMA SE SLUŠA
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 06-12-2009, 04:30 PM   #3
Zeroo
Member

Pa mene bas interesuje misljenje onih koji su ''CULI''posto ja nemam prilike da ih uzivo cujem jer da imam mogucnost da vrsim poredjenje ne bi ni postavio pitenje vec bi sam izvukao zakljucke pa iz tog razloga i postavljam pitanje jer znam da ima ljudi na forumu koji to sigurno znaju.
A nije glup onaj ko nezna vec onaj koji se pravi da zna pa zato i pitam ljude koji znaju.Pozdrav

Last edited by Zeroo; 06-12-2009 at 04:33 PM.
Old 06-12-2009, 04:47 PM   #4
silicon science
Pro Member

silicon science's Avatar

Quote:
Originally Posted by Zeroo View Post
Da li je tolika razlika u kvalitetu usnimaka ako se koriste posebna predpojacala koja sam pomenuo ili je to pomalo bacanje para u tom cenovnom rangu i moze li se sa internim preampima sa pomenutih interfejsa uraditi dobar poso kao sa externim i KOLIKO priblizno?Da li je stvarno isplativo dati novac za preampe u tom cenovnom rangu a ne pogresiti?
Ajde kreni malo logikom. Za 1000 eura (RME) dobije 4 preampa, pc interfejs, ulaze, izlaze... I to je okej, radi posao... A za 400 ili 500 E dobijes jedan mono preamp. Zasto je to tako? Verujem da ti se odgovor sam nametnuo
A sto se tiche utisaka i ko ce sta reci, to je okej, ali ipak bi trebalo da se potrudis da i sam chujes, jer ti se mozda nece svideti bas ta "toplina" kod nekog ili "transparentnost" kod drugog preampa.
silicon science is offline   Reply With Quote
Old 06-12-2009, 04:58 PM   #5
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

čitaj šta pišem. Većina tih stvari se može čuti po radnjama u bg ili članovima foruma. Tuđa mišljenja ne vredi slušati. Realno. Samo ako lično poznaješ nekoga i znaš da čuješ i simpatišeš slične stvari. Meni se dešavalo da sam jako skupe sprave eliminisao iz lanca upotrebe jer mi jednostavno nisu prijale.
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 06-12-2009, 05:35 PM   #6
Zeroo
Member

Ma u redu je ali ja nisam iz BG pa samim tim i nemam mogocnust da kod nekog cujem ono sto me interesuje pa zato i pitam putem foruma.Ja koristim preampe sa Mackie VLZ i to mi radi onako fino al nema "MESA" sto bi rekli!Pa ako neko ko ima iskustva nesto ima da kaze hvala unapred.

Last edited by Zeroo; 06-12-2009 at 05:38 PM.
Old 06-12-2009, 08:54 PM   #7
korenjak
Pro Member

korenjak's Avatar

Ja nisam čuo UA610 ali znam da ima u sebi dve lampe što bi trebalo da znači da ima mekši malo zvuk.

TC konnekt sam imao i njegovi preampi jesu dobri ali su dosta neutralni.
Preampi koje kupuješ posebno, imaju tu cenu koju imaju jer uglavnom plaćaš neki poseban karakter koji oni daju zvuku.
Preampi sa audio interfejsa rade dobro pogotovo sa TC i RME ali su konstruisani da imaju čist i neutralan zvuk.
Takvi su i kod mene na PResonusu.

Što su skuplji ..to od prilike znači da imaju neku posebnost nešto što drugi "obični" nemaju, ili su pak posebno čisti i kristalni.

Međutim kao što reče Artur ta posebnost može i da ti se ne svidi ili čak da ti se svidi generalno ali ne radi poso za muziku kojom se baviš.

Ako želiš lampaški preamp pogledaj i Groove Tubes - The Brick

On košta oko 400 eura.
korenjak is offline   Reply With Quote
Old 06-12-2009, 08:59 PM   #8
Studiokoka013
Member

Talking Re: Sta je pametnije????

Nemoj da kupujes Golden Age pre 073 nista ne valja.......

Bar dok ja ne kupim bar 2 komada.
Studiokoka013 is offline   Reply With Quote
Old 06-12-2009, 09:28 PM   #9
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Pitanje preampa, bez izuzetka pokrece i pitanje mikrofona koji ce se uz njega ( i za koju namenu) koristiti.
Ne postoji odgovor koji ti moze ista znaciti.
Kupis lepo interfejs koji na sebi ima "neke" preampe. Isprobas ih sa time sto imas. Ako ti sve odgovara, imas sve sto ti treba u zivotu. Ako ti ne odgovara, isprobas neki drugi mikrofon mozda sa njima. Ako ti ni to ne bude odgovaralo, sledece kupujes mikrofon koji ti odgovara, a zatim preamp koji ce ti uz taj mikrofon odgovarati. Razlika izmedju preampa je drasticno manja nego razlika medju mikrofonima, tako da tvoj snimak "bez mesa" verovatnije pati od "vegetarijanskog sindroma" zbog mikrofona, nego zbog preampa.

Uglavnom, moraces da isprobavas dok ne nadjes sta tebi odgovara, druge ti nema...

http://www.sunflower-fest.com/

Oggy is offline   Reply With Quote
Old 06-12-2009, 11:00 PM   #10
Zeroo
Member

Oggy:

Zaboravio sam da napomenem imam AKG414XLII i Shure sm57 i Beta58.
Lepo si ovo rekao u principu treba istrazivati to jest probati jedan,drugi,treci.........preamp isto tako i mikrofone i napraviti neki svoj setap koji ces znati za sta i kako koristis.Ja sam samo hteo da znam da li je ta razlika toliko izrazajna u kvalitetu samog usnimka u odnosu na preamp sa audio interfejsa

Studiokoka013:

Pa verovatno cu morati od njega da krenem pa dokle stignem.Mozda je Golden Age pre 073 ono sto mi treba.Ako ni zbog cega drugog,nije preskup.

Hvala na sugestijama

Last edited by Zeroo; 06-12-2009 at 11:07 PM.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules