|
Tutorijali Mala skola upotrebe hardvera i softvera, tehnika snimanja vokala, gitara i bubnjeva, koriscenje VST instrumenata i semplova...... forum obuhvata razlicite nivoe znanja |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#19 |
VIP Member
|
![]()
ako hoces da se bavis time...trebace ti vremena.
Moraces da ovladas Pro Tools do jaja...da naucis sve short cuts! J kad vidim ove klince po sobama okolo, kako im lete ruke po tastaturi - pojede me sram! Moraces da ovladas snimanje - svega i svacega... Trebace ti puno maste i ideja da smislis kako da napravis / izdizajniras neki zvuk...ja se uvek zapanjim kad vidim sta foley artist koristi za neke zvukove - nikad mi nebi palo na pamet!! Pocni da pravis library od svega oko tebe...snimi dedinu kapiju koja skripi, svinje u oboru, liftove..sta god ti dodje pod mikrofon...i slazi u foldere, imenuj (OBAVEZNO). Mi imamo 6TB library !!! I za svaki film UVEK snimaju foley!! 50-60% je foley, ostalo su efekti iz bibljoteke... tebace ti software koji lepo i brzo cita bibljoteke zvukove i metadatu...Mi svi ovde koristimo Soundminer http://www.soundminer.com/SM_Site/Products.html to je jedan od najboljih programa za to... Moras mnogo dobro da budes organozova u sessionu. Da podelis (sto bolje) audio. Na pr...atmosfere, dijalozi, pa onda efekti...ako imas vremena i njih po grupama...(kola, masine, ljudi, itd..) Super je da svaku grupu bacas na group fader - da kad hoces da smanjis efekte, nemoras da smanjujes svih 30 kanal pojedinacno !! Treba puno sistematike, jer se lako izgubis i ima mnogo kanala i ako je neuredno sve...onda sve traje duze i ispadne lose na kraju.. Prodji scene sa papirom i olovkom - popisi koje atmosfere i koje zvukove treba da stavis..pogledaj sta imas a sta nemas i onda radi na tome sto nems! A sto se tice para - kod nas, ne znam! Ovde je isto, kao i u svim drugim poslovima. Ako si dobar - dobre su pare. Evo za primer..nas covek u Londonu, radio u malo po studijima kod nas, posle odradio 3 godine u ovom studiju gde sam sad ja..ucio zanat i pre par godina je bio jedan (od 10) sound designera na Harry Potter filmu. Od tad radi samo mega poslove! Sad radi Alisu u Zemlji cuda (sa jos 4 druga lika). Ima svoj Pro Tools HD3 , SVE plugove (svi legalni!!), svoj 5,1 sistem (mali, portabl) i placaju ga ?1800 nedeljno (5 dana, od 9-6) plus ?750 za PT nedeljno...posle 6, placaju prekovremeno, ako ostanu posle 9, onda imaju veceru i taksi kuci, a Subota i Nedelja su po ?350 i ?450 na dan! Odprilike ?10.000 mesecno, bez overtajma... Obicno radi po 3-4 meseca (sa ostalima) na jednom filmu ... ALI...veliko ALI..treba stici do tog nivoa.
Ja sam svestran - sve mi je strano ! Sinewave Surfers Messy Boys SE16 Zoran http://www.facebook.com/album.php?ai...2&l=57cd77e7d1 http://soundcloud.com/dabear Last edited by DaBear; 13-11-2009 at 01:27 PM. |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 2 (0 members and 2 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
koji preamp odabrati? | choi | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 52 | 02-12-2008 09:22 PM |
koju snagu pojacala odabrati? | SandRob | Gitarska Produkcija | 52 | 02-05-2008 11:41 AM |
Kako odabrati pravog producenta, kod nas,a i sire? | disco violence | Audio Produkcija - Tehnike | 59 | 03-11-2007 01:51 AM |
Mic preamps::: koje odabrati | dr.Ru | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 8 | 21-01-2004 07:44 AM |