Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 09-11-2009, 03:19 PM   #1
GianniRadio
Junior Member

Default Radio Zvuk (debeli sound)

Kao prvo poz svima,
nacitah se ovdje po forumu sve i svacega, ali nisam nasao ono sto me zanima pa da pitam . Dakle, interesuje me da li se moze softwerski dobiti onaj debeli radijski zvuk (npr. kao njemacke radio stanice) muda, sto bi se po narodnom reklo. Znam da je to moguce na radiju uz pomoc raznih i jako skupih spravica.... Sve me to zanima jer prikupljam opremu za internet radio a ujedno i cackam oko muzicke produkcije. Probao sam mnogo plug-inova praveci radijske reklame ali nisam nikada uspio dobiti tu debelu snagu. Zivim u od skoro u DE pa slusam ove likove, neki i nemju bog zna kakav glas za radio ali kad pricaju imaju ogromna m...a . Toliko za pocetak pucajte po volji....
GianniRadio is offline   Reply With Quote
Old 09-11-2009, 03:41 PM   #2
kejkz
banned

Default Re: Radio Zvuk (debeli sound)

Pomerio sam softver u podforum kome bi pitanje ponajvise pripadalo.
kejkz is offline   Reply With Quote
Old 09-11-2009, 04:28 PM   #3
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Quote:
uz pomoc raznih i jako skupih spravica....
.

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 09-11-2009, 04:42 PM   #4
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by GianniRadio View Post
da li se moze softwerski dobiti onaj debeli radijski zvuk (npr. kao njemacke radio stanice) muda, sto bi se po narodnom reklo.
Dve najva?nije stvari u celom lancu su ipak hardverske (i analogne) - glas i mikrofon.

1. GLAS

Kao ?to si s?m primetio, glas ne mora da bude "debeo" po sebi, ali je va?no da bude artikulisan. Dikcija je najva?nija, ali to mu dođe kao da ti otkrivam toplu vodu. Najva?niji deo radijske dikcije je spikersko umeće da kontroli?e izgovor ploziva (P i B).

Ako ima? nameru da bude? "sam svoj spiker", stavi dlan na jedno 8-10cm od usta i pričaj. Osetiće? kako neka slova ?alju vi?e vazduha.

Prvo probaj da kontroli?e? usne i obraze tako da glasovi P i B prave ?to usmereniji "vetar". Izgovaraj ih usnama, a ne obrazima. Posle toga okreći glavu u odnosu na dlan tako da "vetar" oseća? samo na ivici dlana.

2. MIKROFON

Va?no je da mikrofon ima kardoidnu (niere ) karakteristiku, i da (ukoliko je kondenzatorski) ima veliku membranu (1"). Kardoidna/niere karakteristika mikrofona ti je najva?nija zato ?to upravo ona obezbeđuje da glas dobije "dubinu, mast, debljinu, toplinu" kada se u njega govori izbliza.

Postavi? mikrofon na 8-10cm udaljenosti pod onim uglom koji zadovoljava uslove iz stavke 1, i to ti je to.

2. KOMPRESOR

Bolje hardverski nego softverski. Ako ti je "Internet radio" medij u kom će? se kretati, i jeftine varijante će ti raditi posao. Ovde na forumu svi mrze Behringer, ali njihovi kompresori uop?te nisu lo?i.

Pozdrav,

Vasa
Old 09-11-2009, 05:48 PM   #5
GianniRadio
Junior Member

Evo me opet, mozda se nisam na pocetku dovoljno dobro "odrazio" kao radio voditelj/spiker sam radio skoro 10 godina tako da su mi te sve tehnike poznate, ipak hvala na odgovorima. Sto se spravica tice Behringer sam imao priliku koristiti i po mom misljenju je za radio ipak igracka, na mom bivsem radiju smo taj zvuk dobili pomocu dbx 166xl procesora i AKG C2000 koji je inace mikrofon za snimanje instrumenata (cini mi se), ali radilo dobro u kombinaciji heehehe.
Sada se razmisljam izmedju rode broadcastera i rode NT1A. E pa onda sam mislio da jedan od njih dvojice provucem kroz mikser pa nesto na PC-u u realnom vremenu i pustim sve to na shoutcast... ugrubo opisano ali shvatate na sta mislim. Pitanje je koliko bi to imalo vajde dok dodje do krajnjeg slusaoca???
Old 09-11-2009, 05:59 PM   #6
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Evo me opet, mozda se nisam na pocetku dovoljno dobro "odrazio" kao radio voditelj/spiker sam radio skoro 10 godina tako da su mi te sve tehnike poznate
Pa eto, sve znaš - čemu onda početnička pitanja ??? Just do it.

Što se Behringera tiče - on možda jeste igračka... isto koliko je i Rode NT1a igračka u odnosu na Neumann U87... Kao što je i "Internet radio" igračka u odnosu na "pravi radio".

Pozdrav,

Vasa
Old 09-11-2009, 06:20 PM   #7
GianniRadio
Junior Member

Haahahah Vaso car si, kao sto rekoh nisam se dobro izrazio na pocetku, znam za neumana i sline mi idu kad god ga neko spomene ali.... tek sam godinu u DE mozda za 2 ili 3 bude i on na stolu. Znam da tu nema usporedbe, ja sam htio samo predloge i misljenja kako da to na netu zvuci kao jedan pristojan i dobar FM. Procitao sam milion kombinacija i misljenja su podjeljena kao za sve u ovom poslu, svako ima svoj ljubljeni mikrofon, procesor, plug in, etc. ali eto cisto me predlozi zanimaju pa cu ja u mogucnostima budzeta da sklopim moju malu oazu
Old 09-11-2009, 06:32 PM   #8
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Znam da tu nema usporedbe, ja sam htio samo predloge i misljenja kako da to na netu zvuci kao jedan pristojan i dobar FM.
Čuj, koliko se ja razumem u Internet radio, jedna od njegovih prednosti je ?to mo?e? da organizuje? svoj stream i eksperimenti?e? do mile volje. Iskoristi tu mogućnost i dosada?nje vlastito iskustvo i batali tuđe savete.

Pozdrav,

Vasa

P.S. Je li taj budući stream sponzorisan ili se sam snalazi? za ?irinu protoka?
Old 09-11-2009, 07:27 PM   #9
GianniRadio
Junior Member

Trenutno sam se zezao sa free servisom koji shoutcast nudi i sa AAC+ mi to jako lijepo zvucno doduse pusteno na sony kucno kino, ali ipak zvuk je ok, a kad skupim odnosno kupim opremu onda cu ici na ozbiljniju varijantu ali na isti fazon samo sa vecim protokom da bih mogao slati veci bitrate naravno samim tim i bolji kvalitet zvuka. Do sada sam dosao do blizu 1000 evra, pa evo postovacu sta sam planirao da kupim...

Znaci: Mic. Rode NT1A, M-Audio USB Fast Track, AKG K141II slusalice, Mixer Mackie 802, KRK G2 rokit Monitori, i plus rominatore za oblaganje sobe.

Nisam pisao pune oznake na svemu jer ih ne znam na pamet ali manje vise to je to, sada jos moram da sklopim neki PC preko koga cu tjerati to sve... Naravno svaka kritika i prijedlog je dobro dosao
Old 09-11-2009, 08:28 PM   #10
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
kad skupim odnosno kupim opremu onda cu ici na ozbiljniju varijantu ali na isti fazon samo sa vecim protokom da bih mogao slati veci bitrate naravno samim tim i bolji kvalitet zvuka.
Ali jasno ti je da svaki slu?alac na streaming serveru zauzima dodatnik XYZkbps, pa da ako ima? 5 slu?alaca koji slu?aju recimo 96kbps stream to zapravo tra?i bandwidth 96x5 i tako dalje.... Zato mislim da su ti sponzori va?ni isto koliko i oprema (pa mo?da i va?niji), osim ako ne misli? da strimuje? za par drugara.

A ako strimuje? za drugare - jb? opremu ;-)

Pozdrav,

Vasa

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules