|
Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Member
|
![]()
Kupio sam danas Electro Voice N/D478 i prvi utisci su odlični. Kratko sam probao snimanje sa malog Pignose i Frontman 25 pojačala sa mikrofonom u centru zvučnika i snimanje akustične gitare. Utisak je da mikrofon radi vrlo balansirano i dobro prenosi tranzijente, snimljeni zvuk deluje poprilično prirodno. Pri tom snimao sam na preskromnoj opremi HP računaru i njegovoj integrisanoj zvučnoj, a koristio Soundforge i svirao najskromniju opremu koju imam. Nisam primetio da je ton tamniji. Ovih dana ako stignem napraviću malo ozbiljnije testove. Sve u svemu vrlo sam zadovoljan i čini mi se da je odnos ulo?eno/dobijeno fantastičan.
Jeftini AKG instrumentalni mikrofoni uglavnom postoje samo na papiru, a neki su izgleda i sumnjivog porekla. SM57 nisam hteo iz nekog mog ličnog principa, a i ima ih par komada u mom okru?enju i to onih starih original američkih pa nije lo?e imati i ne?to drugo jer mo?emo da se dopunimo po potrebi. Hvala svima na savetima. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Snimam po nekad svirke u klubovima na binama od 2 kvadrata i imam i po 7-8 i vise kondenzatora na bini i nemam nikad feedback problem! Prvo notorna budalastina je da ne mogu da izdrze zvucni pritisak!!!! Trpe i po 140 i vise decibela opterecenja sa vrlo malo izoblicenja, a recimo sm57 trpi tek 94db po proizv.spec... Evo ti primer, poslednje sto sam slikao u klubu sa lakiranom ciglom od poda do plafona i prozorima: Primer Na vokalima (oba) je po AT2010 a na gitarskom kabinetu je AT2020. Sem njih na bas kabinetu SE4400 kondenzator, Na overima AT kondenzarci iz kompleta,Na dobosu AT 4041 kondenzator, na kontri ATM 450 kondenzator. 3 sa 2 metra prostor za muziku... 8 kondenzatora i nema fonije,ljudi uzivali... Problem su nesposobni tehnicari zvuka i muzicari,generalno slabo zainteresovani za taj deo kolaca,misleci da "ma ja', to ti 'vako - 'nako,da gruva i cao"... E tako ce i da zvuci bend...
Ljudi hoće da čuju istinu, a ne kako je stvarno bilo! Last edited by Bockie; 21-10-2009 at 05:39 PM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Member
|
![]()
Vidi ovako, nisam stručnjak za ozvuku i slaba su mi iskustva sa mikrofonima, to sam već pomenuo. Međutim, imam jedan kondenzatorski mikrofon sa kapislom Sennheiser KE4-211, ali mi se on pokazao izuzetno lo?e za snimanje sa pojačala i nikako nisam mogao da mu nađem polo?aj u sobi, a da snimak iole valja. Sa druge strane odličan je za snimanje akustične gitare. Moj drugar koristi neki od Rode kondenzatorskih mikrofona koji odlično snima pojačala, ali drugar je profesionalac pa i mora da ima tako skup mikrofon, ja zaista ne moram. Takođe se ne sećam da je iko od mojih dugara ikada nosio neki kondenzatorski mikrofon za dozvuku na bini. Napisano ne znači da ti nisi u pravu, naprotiv sve ti verujem, ali ja sam kondenzator zbog tog mog lo?eg iskustva u startu odbacio.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Moderator
|
![]() Quote:
No dobro,kazem, to sto si kupio je ok sprava, stvarno, nego samo reagujem,jer dosta puta to cujem pa mi idu na ganglije tvrdnje o tome da je to pogresno i da kondenzatori su osetljivi i mikrofonisu... eh...hebi ga...
![]() |
![]() |
#5 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() @Sava: Ako pevači i svirači pevaju i sviraju uredno i ako tonac ima vremena i ?ivaca (znanje + poznavanje opreme se podrazumeva) da name?ta zvuk jedno pola sata - mogu kondenzatori da rade posao. Ba? kao ?to je dozvoljeno pevati u dinamičke mikrofone u studiju. Pozdrav, Vasa P.S. (edit) @Sava: Nekada sam imao Pignose (pa mi ga neko mazn'o). Igraj se sa njim, probaj da ga otvori? i da ga peca? iz "čudnih" uglova - "kroz od?krinuta vrata" ili tako nekako. Ispadne čudno, ali mo?' da bude zanimljivo ![]()
TEHNIKA NARODU! Last edited by awacs; 21-10-2009 at 07:14 PM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | ||
Moderator
|
![]() Quote:
![]() Quote:
Ljudi hoće da čuju istinu, a ne kako je stvarno bilo! Last edited by Bockie; 21-10-2009 at 07:26 PM. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() HPF neću ni da pominjem - mikser bez HPF - ko ?ena bez dupeta. Ups... izvinjavam se ![]() ![]() Pozdrav, Vasa
![]() |
![]() |
#8 | |
Member
|
![]()
1. Koliko je meni poznato svi ovi jeftini "kondenzatorski" mikrofoni su u stvari elektret mikrofoni, ali i sami proizvođači sve što se dodatno napaja nekom strujom nazivaju kondenzatorski verovatno iz čisto marketinških razloga. Kao radioamater mnogo sam se igrao sa elektret kapislama i one mogu da odrade jako dobar posao, a može da im se donekle koriguje amplituda i boja tona promenom struje. Elektret za razliku od kondenzatora ima tanku opnu koja je opuštena dok joj se ne privede neka struja kada se zategne i počne da vibrira. Jako su jeftini za proizvodnju, malih su dimenzija i dobrog kvaliteta pa se zbog toga masovno upotrebljavaju u telefonima i sličnim uređajima. Pravi kondenzatorski mikrofoni su teški za proizvodnju pa su srazmerno tome i jako skupi pa su uglavnom opredeljeni samo za studijsko korišćenje. Dodatni razlog koji me je odvratio od "kondenzatorskog" je i fantomsko napajanje koje nekada može biti problem. Primera radi mojim drugarima se desilo da je u sred svirke crkao razglas, oni su jednostavno uboli dinamičke mikrofone u gitarska pojačala i ipak završili svirku. Za kuću mi je verovatno sledeći mikrofon neki tog kondenzatorskog tipa koji koliko znam po pravilu imaju i topliji ton.
2. Kada pričamo o ovom EV koji sam uzeo ne zaboravite da sam ga platio u sred Beograda samo 7.050,00 dinara što je zaista skromna cifra za dobar mikrofon. Pri tom je na moje iznenađenje ovaj mikrofon u Americi kod npr. musiciansfriend 119,00 dolara dok je Shure SM57 jeftiniji i košta 99,00 dolara! Najzad, proizveden je na Tajvanu što je osetno bolja opcija od made in PRC. Da, jeste i to Kina, ali ja sam još pre 15-ak godina za policiju i taksi uvozio Motorolinu opremu proizevedenu na Tajvanu koja i dan danas radi besprekorno. Ova zemlja ima dosta dugu i ozbiljnu elektroničarsku tradiciju. Nisam protivnik kineske robe već je problem što kod nas stiže uglavnom ona iz najnižeg kvalitativnog ranga. 3. Quote:
![]() Last edited by Sava; 22-10-2009 at 09:48 AM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Moderator
|
![]()
Ok,matori, nisam protiv dinamike,jedino sto eventualno jeste problem je taj phantom,ali to je stvar izbora mixera...
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Electro Voice ZX3 | boom.trass | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 8 | 01-10-2008 12:07 PM |
Electro Voice ZX4, ZX5... | boom.trass | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 2 | 06-02-2008 11:20 PM |