| 
	|||||||
| Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike | 
![]()  | 

| 
		 | 
	Thread Tools | Display Modes | 
| 
	 | 
| 

| 
		#1 | |
| 

Junior Member 

| 

Quote: 

ok to znam i ja da grijesim ali koje fizike ako mozes biti malo precizniji ..........citao sam sve o prirodi zvuka i fizika kaze da se alikvotni niz siri prema gore a ne prema dole znaci 1 pa 1/2 oktava ,2/3 kvinta ,3/4 kvarta itd.tako titra zica  | 
|
| 
		 | 

| 
| 

| 
		#2 | |
| 

VIP Member 

| 

Quote: 

1. Odnos među harmonicima je svakako najvažniji za karakter/boju određenog instrumenta, ali... U realnom svetu alikvoti nisu idealni umnošci celih brojeva. A pošto frekvencije koje zvuče simultano imaju tendenciju da interferiraju (tj. da stvaraju "međufrekvenciju" u vidu razlike), ta razlika je zapravo ono što se čuje kao subharmonik. Koji je potom dodatno pojačan rezonatorom, pojačalom, čime god. 2. Nadalje, svaki instrument ima dodatne "nemuzikalne" (tj. nepravilne) nuspojave u vidu udarca u žicu, trzanja žice, šuma kod flaute itd. koje rezonator pojačava i produžava. Kao što rekoh, ne tvrdim da je ovo što sam napisao istina, to su samo dva moja priloga razmišljanju na temu. I nisam ulazio u detalje, pošto bi se reklo da imaš podosta predznanja. Dobro ti je pitanje, mogao si da ga postaviš u poseban thread. Pozdrav, Vasa 

TEHNIKA NARODU!  | 
|
| 
		 | 

| 
![]()  | 

| Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |

| 

|