Go Back   Rumski Forum > Muzika/Glazba > Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere...

Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere... Oaza za "stvaratelje" pjesama... pričajmo o izvorima inspiracije, razradi ideja, strukturiranju pjesama, instrumentaciji, tehnikama aran?iranja, pisanja tekstova....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 23-09-2009, 09:38 AM   #1
tekstopisac
Junior Member

Default Naplata teksta

pozdrav svima imam jedan problem,naime javio mi se jedan tamburaski bend i kaze da bi kupili par mojih tekstova da su im odlicni.Rekli su im da im posaljem cijenu koliko trazim po tekstu.
Ja sam na sto muka jer ne znam koliko da trazim a ne znam i kako to ide sa autorskim pravima i tantijemima...
Molim pomoc,hvala....
tekstopisac is offline   Reply With Quote
Old 23-09-2009, 02:47 PM   #2
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Default Re: Naplata teksta

Quote:
Originally Posted by tekstopisac View Post
pozdrav svima imam jedan problem,naime javio mi se jedan tamburaski bend i kaze da bi kupili par mojih tekstova da su im odlicni.Rekli su im da im posaljem cijenu koliko trazim po tekstu.
Ja sam na sto muka jer ne znam koliko da trazim a ne znam i kako to ide sa autorskim pravima i tantijemima...
Molim pomoc,hvala....
autorska prava i tantijemi - macku o rep!

Samo pare unapred i bog da te veseli!!

Oni sigurno nece prodati tonu CD-a niti ce da vise po televiziji i radiju (pa da ti stignu tantijemi od toga) !!?

Ako si totalno nov (nepoznati "tekstopisac") 100-200 eura, po pesmi..ja mislim..? a momci..sta mislite?
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 23-09-2009, 07:20 PM   #3
zmaj
Stara Rumski Elita 2003.

zmaj's Avatar

U pravu je DaBear...Kakvi crni tantijemi... pa nismo mi trziste od 50 miliona stanovnika (koji, izmedju ostalog, placaju muziku )... moj savet ti je da uzmes pare na ruke, pa onda posle ako kapne od tantijema, dobro je... A koliko da trazis, to ne znam i sumnjam da ovde iko moze da ti kaze, to bi ti trebao da pausalno ocenis...
zmaj is offline   Reply With Quote
Old 23-09-2009, 08:11 PM   #4
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

100€ po pesmi PLUS da te potpišu na eventualnom izdanju je OK dil. I uradiš sa tekstom ono što je DaBear već ranije sugerisao (doduše za muziku): pošalješ otštampan tekst sam sebi u preporučenom pismu, i čuvaš to pismo zapečaćeno.

Ko zna, možda Zvonko Bogdan ili Legende ili Crni Panteri čuju stvar pa je snime, pa da ne bude "e jbg, gde mi bila pamet".

Pozdrav,

Vasa
Old 24-09-2009, 12:52 AM   #5
RokStudio
Member

RokStudio's Avatar

Malo van teme, ali ipak blizu... pre neki dan zalutam u Plato knji?aru u Knez Mihajlovoj i nađem knjigu "All You Need to Know About the Music Business". Naravno, odnosi se na USA/UK tr?i?te i malo je smorna jer se bavi se najvi?e pravnim aspektima (copyright, royalties, contracts). Međuutim, meni je bila fascinantna jer predočava neverovatnu detaljnost i komplikovanost muzičkog biznisa u svetu.
RokStudio is offline   Reply With Quote
Old 24-09-2009, 01:08 AM   #6
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by RokStudio View Post
meni je bila fascinantna jer predočava neverovatnu detaljnost i komplikovanost muzičkog biznisa u svetu.
Detaljnost muzičkog biznisa je odavno nadmašila detaljnost muzike. Zato nije čudo što advokati i agencije uzimaju mnogo više novca nego autori i izvođači.

Pozdrav,

Vasa

P.S. Nadam se da si samo prelistao knjigu na licu mesta, nisi je valjda kupio
Old 24-09-2009, 11:25 AM   #7
RokStudio
Member

RokStudio's Avatar

Kupio i pročitao od slova do slova. Volim da saznajem stvari... a mo?da, jednog dana, zatreba
Old 24-09-2009, 01:55 PM   #8
VuArt
Junior Member

VuArt's Avatar

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
100€ po pesmi PLUS da te potpišu na eventualnom izdanju je OK dil. I uradiš sa tekstom ono što je DaBear već ranije sugerisao (doduše za muziku): pošalješ otštampan tekst sam sebi u preporučenom pismu, i čuvaš to pismo zapečaćeno.

Ko zna, možda Zvonko Bogdan ili Legende ili Crni Panteri čuju stvar pa je snime, pa da ne bude "e jbg, gde mi bila pamet".

Pozdrav,

Vasa
Molim da mi objasnite u čemu je fora sa slanjem preporučenog pisma samom sebi, citiram "pošalješ otštampan tekst sam sebi u preporučenom pismu, i čuvaš to pismo zapečaćeno"?
Hvala unapred.
VuArt is offline   Reply With Quote
Old 24-09-2009, 02:18 PM   #9
RokStudio
Member

RokStudio's Avatar

To je da ako neko tvrdi da tekst nije tvoj nego njegov, mo?e? to pismo da donese? na sud kao dokaz da si tog i tog datuma ti već imao taj tekst, jer je pismo preporučeno, dakle postoji trag kad je poslato, a pritom je i zapečaćeno. U USA postoji slična fora i zove se "registered mail", a slu?i za slanje zvaničnih dopisa kako bi se tačno znalo kad je oti?lo i stiglo i sudovi ga redovno prihvataju kao dokaz, ne znam kod nas da li isto va?i za preporučena pisma.
Old 24-09-2009, 02:30 PM   #10
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

[posaljes "preporuceno" (na potpis) samome sebi.
Posta ima zavedeno, jer nije obicna posiljka, ti imas pismo zapecaceno, sa datumom i cuvas ga NEOTVORENOG dok ti (ako ti uopste) zatreba za (nedaj boze) sudjenje ili sta vec da bi dokazao da si bio prvi...
jednostavno!
DaBear is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules