|
Pravna Pitanja Ovdje pi?ite sve ?to znate ili ?elite znati o autorskim pravima, ugovorima sa agentima/izdavačkim kućama itd... i sve ostalo ?to dotiče pravnu stranu poslovanja s glazbom. |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Junior Member
|
![]()
Zdravo!
Bio bih veoma zahvalan ako bi neko mogao da me pouči o sledećem: Ja i moja grupa smo autori i izvođači jedne pesme i postavili smo je za slobodan download na internet pod Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 pravima ( http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/ ) slučajno sam danas saznao da je pesma, bez ikakve prethodne konsultacije sa nama, iskorišćena u nekom reklamnom spotu za "backstage fall/winter collection" ili tako nešto jedne italijanske modne kuće. Reklamu sam pogledao na internetu, na njihovom zvaničnom sajtu. Pesma je iskorišćena u celosti bez ikakvih audio modifikacija i na početku i kraju reklame je čak između ostalog ispisano da smo mi autori muzike, kao i ime pesme. 1. da li postoji nekakvo zakonsko pravo da tužimo ovu firmu, ili je to što su uradili savršeno legalno. (znam da je tužba praktično nemoguća, pitam se samo šta su naša prava) 2. da li postoji mogućnost da nekako omastimo brke od ovoga, i šta biste vi uradili na našem mestu ![]() hvala puno unapred na svim savetima Last edited by i? pile preko ?ile!; 20-09-2009 at 08:30 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Moras pronaci koja je advokatska kuca ovlastena da se bavi Creative Commons predmetima, pa se obrati njoj. Davno sam se interesovao za Creative Commons, i od tada znam da je najbliza advokatska kuca za Srbiju, tada bila u Hrvatskoj. Do sada se sigurno nesto promenilo. pozdrav bogi p.s. to ocekujem da znas i sam... informacije o ovlastenim advokatskim kucama mozes naci na creative commons sajtu.
![]() |
![]() |
#3 |
VIP Member
|
![]()
Mislim da nema od cega da se "omastite"....
Pod tom licencom, za koju ste se dali saglasnost kad ste uploadovali pesmu, vasa pesma moze da se koristi, reprodukuje, itd itd DOKLE GOD VAS POTPISU! Nazalost..to je surova stvarnost. Dali ste saglasnost... Dans se gleda gde sve mogu da se ustede pare..i ako firma nije neka mega i ako kampanja nije velika...oni nece da plate puno para. U puno slucajeva, odkupe (za vrlo male pare) neki library music... Ja sam skoro gledao, na primer da lineciram muziku za neku tv emisiju, manje od sto funti za neograniceno koriscenje za celom svetu !!!!?? Cene su otisle u qu..c!
![]() |
#4 |
Junior Member
|
![]()
hvala na odgovoru, postoji sad i Creative Commons Serbia već nekoliko meseci a valjda imaju i advokate, majkumu, pogledaću dobro veli?!
Ali, ono ?to me je u stvari zanimalo je da li uop?te (čak i da je u pitanju običan copyright) imam prava da se ?alim, kumim pare od njih itd. Ili prostije rečeno: da li u svrhe pravljenja reklamnog spota sme bez prethodnog dogovora sa autorom da se koristi njegova muzika (pretpostavimo da je u pitanju obični copyright). |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
Under the following conditions: Attribution — You must attribute the work in the manner specified by the author or licensor (but not in any way that suggests that they endorse you or your use of the work). Noncommercial — You may not use this work for commercial purposes. Share Alike — If you alter, transform, or build upon this work, you may distribute the resulting work only under the same or similar license to this one. meni se čini da je ovo nedvosmisleno "commercial purpose" edit: u dodatku piše: Waiver — Any of the above conditions can be waived if you get permission from the copyright holder. Last edited by i? pile preko ?ile!; 20-09-2009 at 08:52 PM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Najbolje je da pitas ovlastenog advokata... odnosno da li je neka primena komercijalna ili ne. Sta god da ti mi ovde odgovorimo nije sasvim pouzdano. Ako nadjes odgovore na svoja pitanja, ako ti nije tesko, napisi ih ovde da i ostali znaju. Hvala! pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#7 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
![]() kapiram da mo?e mnogima da zatreba |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
a ako nista,bar imas neki kredit kod drugih firmi...a i obrati se njima pa pitaj zasto nisu kontaktirali bar,da vam kazu....pa probaj da sklopis neki deal
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Senior Member
|
![]()
Ako mogu da pomognem, nemoj da pitas njihove advokte, a ni njihovo predstavnisto u Srbiji, jer ce ti normalno reci da tu nema nista. PO zkonu o autorskom pravu, ako ste to zastitli - SOKOJ, imate pravo na naknadu stete, u svakom slucaju oni su morali da kontaktiraju vas i da traze dozvolu za tako nesto, osim ako taj site gde ste to uploadovali iskljucuje vase autorsko prvo, ne znam o kakvom se site radi
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
VIP Member
|
![]()
OBAVEZNO!!!
Ali ono o čemu je trebalo da se informi?e? pre nego ?to si okačio rad je sledeće: Noncommercial je termin za koji i sami Creative Commons priznaju da nije ba? jasno definisan, pa su otvorili javnu debatu o tumačenju tog termina u sklopu licence: http://creativecommons.org/weblog/entry/17127 Takođe, CC ne pru?aju pravnu za?titu. Ukoliko misli? da je neko zloupotrebio tvoju dozvolu za distribuciju, mora? da se obrati? agenciji kod koje si za?titio komercijalna prava. Ako nisi - onda privatna tu?ba. A u tom slučaju - ono ?to ka?e DaBear (tj. mrka kapa) Pozdrav, Vasa
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Zastitimo emitere od autora... | Oggy | Pravna Pitanja | 26 | 09-07-2009 07:27 PM |
3 klasichna pitanja - molim za pomoc | HeatMan | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 14 | 11-02-2008 04:42 AM |