Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 12-09-2009, 12:12 PM   #11
Dame kmica
Junior Member

Default Re: hitno - vezani problemi

ovako.. u sustini jeste taj problem zbog vazduha mi nastaje taj bass u vokalu, medju ostalim ti "pop-efekti", problem mi je sad taj da kad snimam tejk recimo bar mi se to znalo desiti , da u pocetku ne primjetim taj bass ali kad kompresujem vokal onda uistinu postane izrazen...

@kravadinka

ovo Lo - Cut se odnosi na mikrofonu onih -10dB (ako je -10 ili je -20 nisam siguran) ?
to mi je ukljuceno... ako sam shvatio dobro.. to treba iskljuciti ako snimam iz daljine, a ako iz blizine da je taj kompresor ukljucen ?
Dame kmica is offline   Reply With Quote
Old 12-09-2009, 12:46 PM   #12
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by Dame kmica View Post
ovo Lo - Cut se odnosi na mikrofonu onih -10dB (ako je -10 ili je -20 nisam siguran)?
To dugme ima dve različite funkcije - kada gurneš na stranu na kojoj piše -10 onda spušta nivo celog signala za 10dB, kada ga gurneš levo onda spušta samo bas frekvencije. Kada pevaš iz blizine treba da bude u toj "levoj poziciji". Imaš objašnjenje i u uputstvu od mikrofona.

Pozdrav,

Vasa
Old 12-09-2009, 12:54 PM   #13
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Quote:
ovo Lo - Cut se odnosi na mikrofonu onih -10dB (ako je -10 ili je -20 nisam siguran) ?
to mi je ukljuceno... ako sam shvatio dobro.. to treba iskljuciti ako snimam iz daljine, a ako iz blizine da je taj kompresor ukljucen ?

Lo-cut je znak koji izgleda kao ona linija koja je zalomljena na jednom kraju,a fakticki oznacava to da kada je ukljucena "sece" ili skida neke niske frekvencije,koje su naznacene u "upu'stvu",obicno je to oko 75-80Hz...
Dakle,sve sto je ispod toga ce biti gradativno umanjeno i sa padom vrekvencije sve vise smanjeno! Citaj: Sece basove...

-10db ili -20db "obara" mikrofon,odnosno smanjuje signal na izlazu iz mikrofona za naznacenu vrednost. Koristi se najcesce kada se snimaju bubnjevi i perkusije,uopste glasni instrumenti. Isto tako,kada se snima veoma glasan vokal,ili kada isti treba da je "prezentan", pa mora biti veoma blizu membrane...

Ravna linija je "flat" signal, onakav kako je to proizvodjac zamislio,bez intervencije na signalu...

Generalno,kada se snima vokal, nije neophodno da se bude previse blizu mikrofona,ja nekad i ne koristim pop filter,jer svaki menja zvuk na neki nacin,tako da prica o carapama pada u vodu... Za sad su ok AKG i recimo K&M... To radi fino,ostalo je joj...
Dovoljno je da se lepo podesi preamp i da se peva na 15-20 cm pa cak i koji cm vise... E tu dolazi prostor... Hebi ga, niko nije rekao da je ovo jeftin posao...

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 12-09-2009, 04:14 PM   #14
kravadinka
Pro Member

kravadinka's Avatar

Pop filter ti ne treba ako umes da pevas kako treba... Pre svega kontrolisi svako P i B, nemoj biti sivonja i pola problema je reseno... Sto se tice vazduha, postavi mikrofon iznad sebe i okreni ga na dole, pevaj ravno napred a ne direktno u njega, a on ce te tako okrenut ka tebi pod uglom hvatati najbolje bez ikakvih losih pratecih pojava...

Signal na mikrofonu svakako treba da stoji na 0db, nikako -10, kada je vokal u pitanju naravno......

Sto se tice daljine od mikrofona, sto blize to bolje, Close Miking ima mnogo vise pozitivnih nego neativnih efekata, da ne ulazimo u to da je nemoguce snimati drugacije kada se ne snima u jako dobroj gluvij sobi, pa i u tim uslovima nastaje problem pri daljinama vecim od 15 cm...

www.dynamix-audio.com
kravadinka is offline   Reply With Quote
Old 13-09-2009, 09:38 PM   #15
Dame kmica
Junior Member

nastojat cu primjeniti koliko toliko ovoga... ali imam jos jedno pitanje za kraj... vezano je opet za kompresiju vokala... koje kompresore da koristim, znaci u kojem programu, cubase,adobe a.3, cool edit cak imam i ovaj waves diamond bundle... znaci koji savjetujete, naravno ako se to ne svodi sve na isto hvala unaprijed
Dame kmica is offline   Reply With Quote
Old 14-09-2009, 09:55 AM   #16
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Quote:
Sto se tice daljine od mikrofona, sto blize to bolje
Generalno se uopste ne slazem sa ovom konstatacijom,no moja iskustva su drugacija i to ne znaci da Kravadinka nije u pravu, vec da ja imam drugacija iskustva.

Sto se tice kompresora,na vokalima se jako dobro cuje kad nesto ne valja,a kad je odlicno - onda je to "u redu"...
Dakle,nije sve jedno i isto! Moras koristiti najbolje ili medju najboljim plug-in-ovima za vokal. Na zalost VST,DX i to je veoma tesko slusati i razumeti,kada jednom sednes za UAD,ali dobro... Imas nekoliko dobrih (upotrebljivih) plagova,bar koje sam ja koristio,e sad,znam da uvek ima more svega drugog ali meni je radilo.
Dakle Waves sa onim G-bus kompresorom i Sonnox-ov EQ i Reverb... Nije los ni onaj URS bundle... "Mackie final mix" i danas koristim za na kraju celog snimka...

U ostalom,uzmi pa sam probaj,pa ces tako saznati sta tebi radi posao...
Citaj ovaj forum, ima gluposti a ima i dobrih stvari i treba biti svestan svega!
Pronadji ovde na "produkciji i tehnikama postprodukcije" ,okacio sam snimke sa kanalima za vezbanje,pa skini i isprobavaj plug-ove, imas ziv bubanj,vokal,gitare,etc...

Last edited by Bockie; 14-09-2009 at 10:04 AM.
Bockie is offline   Reply With Quote
Old 14-09-2009, 10:26 AM   #17
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Evo jednog zgodnog threada:

http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=27299

Pozdrav,

Vasa

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules