Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 15-07-2009, 07:48 AM   #1
Hepek
Member

Default Bubanj pomoc

Da li mogu ako imam pojedinacne trake bubnja u mixu poslati kompresor na sve trake ili reverb...Kako se prave te grupe.

Ajd da mi to neko objasni, molim vas.
Pozz svima.
Hepek is offline   Reply With Quote
Old 15-07-2009, 12:55 PM   #2
stevic
Junior Member

Default Re: Bubanj pomoc

nadam se da radis u CUBASE SX 3...
trake moraju biti u audio,dodas prvo jednu Gruppe traku (das joj ime XXX Gruppe , npr.), pa onda ovim bubanj trakama das izlaz XXX Gruppe, i onda otvoris XXX Gruppe radno polje gde mozes da insertujes plugin-ove, EQ ili Kompresore ili dr...ako hoces samo jedan reverb da koristis na vise traka a ne samo na bubnjeve onda ga bolje u to radno polje XXX Gruppe povuci kao send-effekt, sto znaci: dodas traku Effekt Kanal, izaberes reverb,nastelujes i zatvoris traku, i u radno polje XXX Gruppe pozoves kao send...nadam se da si shvatio s`obzirom da se tesko snalazim sa tehnikom objasnjavanja....
Quote:
Originally Posted by Hepek View Post
Da li mogu ako imam pojedinacne trake bubnja u mixu poslati kompresor na sve trake ili reverb...Kako se prave te grupe.

Ajd da mi to neko objasni, molim vas.
Pozz svima.
stevic is offline   Reply With Quote
Old 15-07-2009, 02:06 PM   #3
Hepek
Member

Da radim u cubasu sx 3, mislim da sam skontao.
E da li te grupe trake otvaram isto kao i midi ili audio traku, desni klik i ponudi da otvoris, i sto se tice izlaza na ovim audio trakama to je kako sam skonto na kanalu svake trake na out gdje je trenutno odredjeno za izlaz npr M audio strereo out stavima to.

Uh samo i ja znam objasniti sta mi trebavaljda si ti mene sada skonto
Old 15-07-2009, 02:50 PM   #4
misovoj
Junior Member

misovoj's Avatar

bas tako
Old 16-07-2009, 06:17 AM   #5
Hepek
Member

Hvala vam ljudi, skuzio sam
Moze jos jedno pitanje? Da li za mono kanale otvaram mono send efekte, a za stereo stero, je li to pravilo??
Old 16-07-2009, 12:29 PM   #6
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Nije to pravilo. Mono dobos mozes sendovati u stereo room ili drum plate.

Licno nisam ljubitelj da se ceo bubanj gura u sve efekte zajedno,mada nekad je i to produkcijska potreba ali reeetko.

Na ceo bubanj moze doci stereo kompresor i eventualno EQ,lepo je za decibel-dva sa malo sirim q faktorom utisati 300-350hz , onda dobijes onaj rokerski ''bouncy'' efekat.

Otvori poseban send sa reverbom samo za bubanj,ako je przenje onda stavi zivahnu sobu sa kracim reverb time-om, ako je baladica moze drum plate ili neki chamber ali ne predugacak i onda sa svakog kanala bubnja po zelji senduj koliko treba.

Dobos traku odmah dupliraj pa prvu dobro "zategni" gate+eq+comp i podebljaj po zelji 200hz da dobijes "punch" a drugu traku nemoj kompresovati ni gejtovati,uzmi dobar EQ pa sirokim Q faktorom dodaj 2-3-4db na 5-6khz da snar izadje u prvi plan i na 70-100hz skloni nogu koja eventualno moze da ucuri na dobos. Obicno bi trebalo da je duplo glasnija ona prva, ali kao sto znas, u poslu nema pravila!

Napravi odnos izmedju ova dva dobosa i onda doziraj koliko kojeg guras u reverb. Rezultati ce biti odlicni...
Noga je klasika, gejt+eq+comp i u glavu bez ili sa vrlo malo room-a.
Prelaze "kolji" na oko 350 hz uskim q faktorom za doosta decibela i ako zafali definicije dodaj je na 4-5khz decibel-dva sirim q-om. Fazon sa EQ je da izdignes jedan parametar za recimo 6-8 db i trazis gde noga,dobos i pogotovo timpani najjadnije i lose zvuce. Kada to mesto nadjes (midlovi) onda samo spustis EQ na toj vrednosti za toliko u minus a ne u plus db...

Overhead je kljuc celog bubnja,cesto biva zanemaren,ali od postavke,izbora mikrofona i prostora u kom se snimalo, overhead moze da ili usere ili zablista citav snimak! Narocito ako je live ceo bend. Na overe moze ici eq i eventualno lagani comp i moze se sendovati u drum-verb. To ce bubanj uciniti veeelikim. Pazljivo sa overima,ne trpe nista extremno. EQ uradi tako sto ces samo njih solirati i namestiti njihov zvuk tako da dobijes gruv celog bubnja onako kako zelis da zvuci ceo u slici ,pa tek onda radis sve predhodno sto sam rekao. Dakle prvo overi, pa onda ususkavas sve u njih,naravno usput koriguj, povremeno pali bass gitaru i vidi jel se "kolje" sa nogom ili baritonom... Pre nego sto nesto korigujes,probaj prvo da okrenes fazu na basu,pa vidi da li je potrebno ista uopste...
Nemoj generalno preterivati sa kompresijom da ne "preduvas" snimak...

Nemoj se plasiti , samo vezbaj...

Srecno!

Last edited by Bockie; 16-07-2009 at 04:08 PM.
Bockie is offline   Reply With Quote
Old 17-07-2009, 06:30 AM   #7
Hepek
Member

Big Bockie, hvala ti na iscrpnom odgovoru
Produkcijom i snimanjem bavim se nesto manje od 2 godine, ali kako sam dosao na rumski puno toga sam naucio, uskoro ce biti novi snimak pa se cujemo za ocjene.
Samo se jos pitam koliko mogu da uradim sa hrpom pluginova i dobrim monitorima, i u akusticki nesredjenoj sobi???
A mozda si slusao moje snimke pa mozes reci kako to meni ide
Old 17-07-2009, 12:53 PM   #8
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Imam utisak da Nintendo bolje radi konverziju od Kukubase-a bar kada je SX3 u pitanju. Kukubase je malo plasticniji pc sound od Nintenda...cini mi se tako,jer znam da sam o'ma preso na nintendo kad sam jos bio na steinbergu... (Ne kazem nista za Kukubase 5, to je kanda vec neko cestito uradio...)
...I onako ce vec neko da me napljuje jer sam u For foolsima...

Nemoj da se nerviras,ja sam iz spavace sobe sa terratec dmx24/96 i beta57 i Acid 3.nesto usao u finale Zrenjaninskog festivala sa jednim mojim prijateljem koji peva...
Ne kazem da je to sad neki referentan festival, ali sam tamo rame uz rame bio sa ljudima koji su veoma poznati i koji su mnogo vise novca slupali u opremu i zvuk, a nije se to toliko culo ni na ozvucenju ni na tv-u, a imao sam 24 godine a sa 16-17 poceo da ucim posao...

Nisam cuo tvoje snimke, ali to nije presudno - da neko slusa tvoje snimke pa da ti soli pamet sta da menjas. Postoje neke okvirne stvari koje naucis dok radis, kao sto sam ti vec u prethodnom postu opisao, ali duboko sam ubedjen da i sam vec znas kako radis, i zato je bolje da sam i stremis kvalitetima za koje verujes da su potrebni da bi bio zadovoljan. A kad postanes zadovoljan i kazes "e sad je to - to, nema dalje u ovom poslu..." onda... ...onda menjaj posao.
To onda postaje rutina i nema vise onu draz kao kad sednes na neizmiksanih 12-16-24-48 kanala...!

Rumski je odlicno mesto za razmenu iskustava sa starijim kolegama i to je ono sto je najvaznije. Osluskuj iskustva onih sa velikom kilometrazom i sto vise radi i uspeh je neminovan. Treba raditi sve i svuda! Radio stanice,televizije,studija, gde god se pojavljuje zvuk, svuda naucis po caku i foricu za nesto!

Ae srecno!

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 17-07-2009, 01:41 PM   #9
Hepek
Member

Evo kada si raspolozen za pricu i lilinkovi pa preslusaj.
E to sto se tice festivala da li se radi o festivalu gdje se pustao plejbek ili ziva svirka, posto sam i ja uspio da odem an festival, na kojem je konkurencija bila pravo zestoka.
Bendovi iz citave bivse zemlje.(naravno bio je konkurs)
banja luka 2008. Demo fest mozda ti je poznato pa da ne gnjavim.

www.myspace.com/hepee

http://www.myspace.com/rottoband ovo je bend , i naravno ja sam radio i muziku i aranzman, prodkciju, tekstove mala samo pjevla
Old 17-07-2009, 01:52 PM   #10
Hepek
Member

I moram ti reci da bih rado presao na For Foolsee ali ne mogu da rijesim problem, imam M-audio zvucno a to bi trebalo da radi sa foolsima, međutim meni necee
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules