|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Banned
|
![]()
Ne?to mi pade na pamet da ne znam koja je sprava i kada prva omogućila snimanje nečega ?to mi danas zovemo loop i manipulisanje isitih...dakle, kad se prvi put pojavila mogućnost da muzičari ne moraju da snimaju čitave trake, već da se aran?man mo?e snimati parcijalno i posle editovati i raspoređivati...Zna li se ko je tu tehniku prvi primjenio na snimanju albuma ili pjesme? Da li se to moglo sa traka?ima kako izvoditi?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Sony digitalni magnetofoni (DASH serija) su imali mogucnost da kopiraju sekcije i da ih bacaju na razlicita mesta..sve uz SMPTE sync i offset pre njih su bili AMS delays sa trigger dugmetom a kasnije malo i sa MIDI gde si mogao da stereo semplujes 20-0 sec i ubacujes gde hoces.. bio je i Francuski PUBLISON sampler / harmonizer (Stock Aitken & WAtreman su ga puno koristili a refrene) Fairligt? Prvi sampler / sequencer takodje (rane 80-te) Synclavier - takodje. sequencer / sampler / HD recorder / synthy..prvi all in one studio (Zappa je medju prvima uradio ceo album samo na njemu) u principu sve se vrti oko ranih kompjutera i samplera.. bilo je par delaya sa samplingom..ali pre digitalne revolucije, samo editovanje trake
![]() |
![]() |
#3 | |
Banned
|
![]() Quote:
e, hvala, matori vidiš, za farlight i synclavier sam znao, ali nisam znao da su imali takve mogućnosti...kapirao sam da su bili instrumenti u smislu sviranja snimljenih semplova, ali da nije bilo mjesta za čitave fraze...koliko se sjećam, Piter Gabrijel je među prvima (ako ne i prvi) počeo da koristi farlight CMI i da je tada koštao čitavih 10 000 funti! Znači, do digitalne revolucije, prosto nije bilo mogućnosti manipulisanja aranžmanom kakva postoji sada?...nešto razmišljam...ogromna je to razlika...studijsku posao nekad i sad su drastično različiti...mi sad imamo vizuelni prikaz aranžmana sa taktovima i sa svim elementima...uh...i te kako je bilo drugačije |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() Uz Synclavier, Fairlight je medju prvim napravljenim aditivnim resintezis sintovima... Nije mala stvar pogotovo za te godine, a i dan danas je vrlo zanimljiv koncept... http://www.youtube.com/watch?v=gno7xqWR9fg |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() @Balthazaar: Ubo si u centar - nekada nije postojao grafički Timeline (osim na partituri), ni waveform prikaz. Zvuk se mahom slu?ao, danas se mahom gleda. To je i logično, po?to danas likovi od 20 godina imaju o?tećenja sluha koja su nekada bila normalna za 50-godi?njake poput mene. Par godina slu?anja postproducirane-loudness-mega?abanizovane "zike" na iPodu učini isto ?to i par decenija slu?anja zvuka "kroz vazduh". Danas (po?to vi?e niko ne zna ?ta zapravo čuje) svi pribegavaju null-testovima sabirnica i sličnim forama. Niko ne veruje sopstvenim u?ima.
![]() |
![]() |
#7 |
Banned
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]()
TEHNIKA NARODU! Last edited by awacs; 17-06-2009 at 02:08 PM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Banned
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Banned
|
![]()
potrebno je bilo i puno više vještine u svakom smislu...pogotovo kad je neko i svirao i producirao...čini mi se i da se pristupalo ozbiljnije i sistematičnije...morali su svi dobro da znaju šta hoće...i autor, i producent i inžinjeri....sad đelji bato...stavi efekat, pomjeri efekat, promjeni farbu, izmjeni liniju... izmjeni aranžman...takve zajebancije su samo mogli da sprovode oni koji su bili velike baje, pa su imali moćne studije na raspolaganju da džaraju koliko oće...
stvarno ovo izobilje ima svojih mana...ž evo npr...dobijem ideju za neki projekat...dobro...odsviram-isprogramiram glavne linije i ritam...i počnem da aražiram....e, onda...aj da čujem kako bi bilo da zveknem malo distorzije na bas lininiju, e kad sam to uradio ajde da probam da malo kompresujem nogu da to legne - i tako pređem u miksanje na 45 sekundi aranžmana ![]() ![]() ![]() Last edited by balthazaar; 17-06-2009 at 03:25 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|