|
Tutorijali Mala skola upotrebe hardvera i softvera, tehnika snimanja vokala, gitara i bubnjeva, koriscenje VST instrumenata i semplova...... forum obuhvata razlicite nivoe znanja |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#5 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() Smorila me balkanska fascinacija "sound designom" u kojoj je zatvaranje vrata od auta i repetiranje pi?tolja va?nije od dijaloga. Ne ide to na du?u samo monta?erima dijaloga, ima i mikser udela u celoj priči, naravno, ali na napaćenom Balkanu su sve funkcije tonske postprodukcije često ujedinjene u jednoj osobi. Pa kad je već tako, bar da se zna ?ta je va?no u ostvarenju u kom glumci izgovaraju nekakav tekst. Da ne pominjem dokumentarne i reporta?ne forme gde je snimatelj slike istovremeno i mikroman, a ako i postoji mikroman on nema petlju da ka?e reditelju: "bate, 'ajde da se sklonimo sa vetrometine, dobar je kadar, ali ni?ta se ne kapira ?ta ovaj lik priča". Raske...o sam se, ali pre nekog vremena sam se patio sa obradom zvuka za serijal o EKV, a očekuje me sličan projekat posvećen jo? jednoj SFRJ muzičkoj ikoni, sa istim problemom - snimano sjebanim bubicama u sjebanim uslovima, a praćenje zvuka vr?i snimatelj slike putem gledanja u peakmetre. I onda - 'ajde Vaso, izvuci ovo molim te, če?ao se po grudima, a nisam imao srca da mu remetim izlaganje, ba? je bio u fazonu ![]() Dakle - fluorescentni natpis SVAKA REČ JE VA?NA treba da se zalepi ispod svakog monitora u monta?i, a svi terenski tonci (makar i video snimatelji) bi trebalo da imaju nekakve Terminator-style cvikere na kojima se taj natpis projektuje u polutransparenciji.
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Knjige | Eon | Tutorijali | 32 | 16-11-2009 09:57 AM |
Sajam knjige u Beogradu - Literatura? | Gmile | Tutorijali | 5 | 31-10-2006 09:13 AM |
Malo o zvuku i valovima... | SHIVA | Tutorijali | 1 | 11-08-2006 11:59 AM |