Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 04-06-2009, 01:31 PM   #1
akordeonista
Senior Member

Default Snimanje klarineta

Interesuje me kako snimate klarinet u studiju a kako na bini? Negde sam nasao da ga treba ozvuciti sa dva mikrofona, jedan ispred a jedan iznad instrumenta. Da li je ovo tacno i koliko udaljiti mikrofone?
Trenutno posedujem Rode NT2a i Sennheiser MD441 mikrofone, koji gde da postavim i na koliko udaljenosti? Koju usmerenost na NT2a da stavim (Omni, Cardiod, Figure 8)?
akordeonista is offline   Reply With Quote
Old 04-06-2009, 03:55 PM   #2
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: Snimanje klarineta

Quote:
Originally Posted by akordeonista View Post
Interesuje me kako snimate klarinet u studiju a kako na bini? Negde sam nasao da ga treba ozvuciti sa dva mikrofona, jedan ispred a jedan iznad instrumenta. Da li je ovo tacno i koliko udaljiti mikrofone?
Trenutno posedujem Rode NT2a i Sennheiser MD441 mikrofone, koji gde da postavim i na koliko udaljenosti? Koju usmerenost na NT2a da stavim (Omni, Cardiod, Figure 8)?
Jedan mikrofon, malo levo (ili desno) i malo iznad izlaznog otvora (zvona). I da ne "gleda" u rupu nego negde ka najdubljoj klapni sa ~25cm. Karakteristika - zavisi od prostorije, ali ne?to relativno usmereno (kardoida ili ako ima? AKG 414 ili tako ?togod mo?da polulopta).

Imaj u vidu da se dublji tonovi čuju mahom iz tela, a srednji i visoki mahom iz izlaznog otvora. Opet, ako izabere? da snima? sa dva mikrofona, onaj koji bude hvatao telo će pokupiti gomilu ?umova samih klapni.Tako da preporučujem jedan mic ali postavljen imajući u vidu sve gorepomenuto.

Pozdrav
Old 08-07-2009, 10:01 AM   #3
Boki_R
Member

Boki_R's Avatar

Default Re: Snimanje klarineta

ma kako izgledalo, klarinet je dosta "glasan" instrument koji uz to radi na "vazduh".
Glasan znaci da u dobroj meri podstice reverberaciju prostorije, sto trazi sobu bez anomalija i sa lepom "bojom"
Kad sam rekao da radi na vazduh mislim prvenstveno na problem zvani "duvanje u mikrofon" koji moras izbeci

ja obicno u studijskim uslovima postavljam na skoro sve duvace mikrofon iznad i malo ispred instrumenta, da 'vata ceo instrument (*ako bas mora, da se ne bi okretali za mikrofonom, postavim im jedan za "metu" kako bi ga ciljali instrumentom).
to zvuci ovako:

http://rapidshare.com/files/253323545/cl_dir.mp3.html

Snimano je u istoj sobi sa akusticnom ritam gitarom ali ne u stereo tehnici (razdvojeni paravanom)

Last edited by Boki_R; 08-07-2009 at 10:05 AM. Reason: dopuna
Boki_R is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules