Re: PT vs. Steinberg \samo konstruktivno/
nemoj me shvatiti pogrešno, namera mi je samo da skrenem pažnju na to da se ljudi previše bave tom mitologijom, i pitanjima dal je nešto bolje ili lošije, a da se u realnom radu to ne oseća u toj meri da zaslužuje toliku buku. Znači paranoišu se ljudi da će sabirnica da im zgužva mix, koji bi inače bio kao od toni maseratija. Činjenica je da su te razlike do te mere suptilne i nečujne za većinu korisnika, a naročito publike, da se svode na pitanje ukusa. Ja sam nekoliko puta radio mythbusting sabirnica, i dolazio upravo do tog zaključka. Razlika ako i postoji, nije postavljena u poziciji - ovo je bolje, ovo je lošije. Samo je drugačije. A ja ni u jednom slučaju nisam uspeo da odlučim koja mi se više sviđa. Koliko se ja sećam Nuendo i Logic daju kontrafaznu tišinu, odnosno šum na -132dB (što je verovatno dithering). Nuendo i PT M-Powered daju kontrafazno daju neku razliku, po centralnoj osi, ostane nešto tranzijenata, za koje nemam pojma odakle su (na uvo nisam uspeo da ocenim koja verzija je tranzijentnija). I opet mi nije bilo očigledno da je neka sabirnica bolja. Tako da, bez ljutnje, ali manite se ćorava posla, radite gde vam se više sviđa flow rada, jer ćete tako lakše doći do onog što vi želite da čujete od svojeg mixa, pa ako to bude samo za 0.1% lošije od Andy Wallaceovog mixa neke pesme, onda budite srećni što ste carevi i to uradili na oko 100 puta jeftinijoj opremi.
|