Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Ostali muzički instrumenti i studijska oprema

Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 13-05-2009, 03:05 PM   #111
fly
Junior Member

Default Re: ***low End Theory***

Sta bi bolje zvucalo sa Yamaha Pacifica 120 gitarom i Digitech Metal Master pedalom od low end gitarskih pojacala (combo) za jeftino sobno cimanje, tipa Randall, Laney, "jako spominjani" Beringer, Vox ili drugo ispod 100e? A koje pojacalo izmedju 100 i 150e ma kojeg proizvodjaca, a da najbolje sto moze zvuci bez ukljucivanja nekih ugradjenih efekata (kao kod Line6 proizvoda), osim reverba?

hvala

Last edited by fly; 13-05-2009 at 03:30 PM.
fly is offline   Reply With Quote
Old 13-05-2009, 09:01 PM   #112
MD
Senior Member

MD's Avatar

Quote:
Originally Posted by fly View Post
Sta bi bolje zvucalo sa Yamaha Pacifica 120 gitarom i Digitech Metal Master pedalom od low end gitarskih pojacala (combo) za jeftino sobno cimanje, tipa Randall, Laney, "jako spominjani" Beringer, Vox ili drugo ispod 100e? A koje pojacalo izmedju 100 i 150e ma kojeg proizvodjaca, a da najbolje sto moze zvuci bez ukljucivanja nekih ugradjenih efekata (kao kod Line6 proizvoda), osim reverba?

hvala

Za te novce ćeš teško dobiti bolji sound od čak besplatnih vst simulacija (ne kazem da su loše besplatne, nego da mozes dobiti dobar sound besplatno)...

Bolje kupi dobar di pa direktno snimaj, ako imas neku karticu...

Ne smatram da je svako pojačalo bolje od simulatora... samo dobro pojačalo, dobro ozvučeno, u dobroj prostoriji, dobro usnimljeno (mic, preamp, konverter)... uzevši u obzir koliko manje vremena oduzimaju simulatori...
A pojačala od 100 eura... možda onaj maleni marshall prijenosni...

Ako već hoćeš pojačalo, ima jeftino peavey valveking malih lampaških studijskih modela.... ali i to je duplo više od toga, pa uzmi nešto polovno...

Ne znam koliko je za metal... ali za to ga mozes boostati s tom pedalom... mada je nisam probao, ali pretpostavljam da bi mogla poslužiti...

Recimo, At the gates i dosta ljudi sa švedske death metal scene su snimali gitare preko peavey bandita i heavy metal ili metal zone pedale...

Bolje uštedi još para pa možeš i ovakve opcije...

Mozes i stari pod 2.0 za te novce... pa snimaj direktno a koristi ti i kao multiefekt... mozes ga na liveu direktno u razglas i svirati....

"Easiest way to turn defeat into a victory is to put on the enemy's uniform" - Number One

Last edited by MD; 13-05-2009 at 09:09 PM.
MD is offline   Reply With Quote
Old 14-05-2009, 08:01 AM   #113
fly
Junior Member

@MD - hvala na izdasom odgovoru (imam na racunaru programcice za produkovanje svakojakih gitarskih efekata, ali u toj sobi gde je racunar nije zdravo za ostale ukucane da ukljucim gitaru)

Samo da napomenem da necu snimati moje sobno prangijanje, samo mi treba neki jeftin combo sa izlazom za slusalice, sa ili bez reverba, a da pedala ne dovede ulaznu elektroniku do nekog overloada, pa da ionako jeftin zvuk postane bolan za slusanje. Mislim da postoje osobe na ovom forumu koji su cisto iz znatizelje ukljucili svoje gitare i na cheap varijante i mogu neku informaciju da mi daju.

Last edited by fly; 14-05-2009 at 08:28 AM.
fly is offline   Reply With Quote
Old 15-05-2009, 01:51 PM   #114
MD
Senior Member

MD's Avatar

Aha, ispričavam se, ono 'cimanje' sam pročitao kao snimanje...

Cimanje je znači sviranje...

Jednom sam čuo neki maleni Kustom amp u jednom shopu, mislim da je bio Kustom, cijena je tu negdje ispod 150 eura, mislim da je čak imao i lampu... to je zvučalo ok, ali je i čovjek/prodavačje svirao ok... pa mislim da je više izvlačio iz toga on prstima nego samo pojačalo... ali tko zna...

Edit: mislim da je to ovo...

Nisi rekao za sto ti treba... mislim, osim sviranja po kući, hoćeš li i probe imati s tim jednom...

Ako ćeš i probe s tim onda...
Za tu jeftinu varijantu, mozes uzeti bilo koje tranzistorsko power pojačalo, znači neko koje samo ima snagu i zvučnik, to bi trebalo biti jeftino po elektroničkim dućanima, kao kod nas chipoteka... najčešće i imaju oznaku 'gitarska'...
Ne znam kakva je ta pedala, ali recimo pedala tipa metal zone, koja ti kompletno oblikuje sound, moze bez problema dobiti zvuk na takvom pojačalo a da služi za metal sviranje...
Dakle, ako pedala sama po sebi ima dovoljno distorzije za metal sound i eq, onda ti treba samo neko ovakvo pojačalo...

Ponajviše zbog toga što ćeš kod ovakvih pojačala za istu cijenu dobiti dosta više snage, nego kod nekih turbo jeftinih gitarskih... pa ćeš moći i na probama izvući zvuk dovoljno glasno...

Ako ti treba za po kući na slušalice, onda ti je najbolje POD 2.0 ili neki behringer... staviš slušalice u to, a ako hoćeš čuti zvuk sa strane kroz zvučnik, mozes ga spojiti na bilo što, od kompa do linije pa čuti kroz zvučnike...

To ti je i dobra investicija jer ti uvijek moze posluziti i u puno ozbiljnijem setupu i sigurno će imati neku primjenu, bar kao multiefekt...

Ako kupis pojačalo od 150 eura, prije ili kasnije ćeš preći na neko bolje...

Ja ti savjetujem što je isplativije... 150 eura se može korisno uložiti...

Naravno, bilo bi okej, ako ganjaš jeftinog tranzistorca, da gledaš kupiti nešto polovno, dakle za 150 eura ćeš često dobiti ono što košta i puno skuplje novo...
A i sa svakom parom dodatno ušteđenom, izbor ti je sve bolji... pa makar to bilo još 50 eura...

"Easiest way to turn defeat into a victory is to put on the enemy's uniform" - Number One

Last edited by MD; 15-05-2009 at 01:53 PM.
MD is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules