Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Computer Hardware

Computer Hardware Razmenite iskustva o muzickim karticama i bilo kom drugom hardveru koji koristite uz PC, konfigurisanje i optimizacija kompjutera za DAW

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 12-05-2009, 09:25 PM   #21
Gianfranco
Senior Member

Gianfranco's Avatar

Default Re: Nov racunar se restartuje...

Opet...

Ovog puta nije NDIS.sys

Gianfranco is offline   Reply With Quote
Old 12-05-2009, 11:47 PM   #22
sashavl
Junior Member

znas kako, uzmi ti i testiraj jedno po jedno, skini gold memory program, proveri ram, ako je u redu, predji na procesor, skini hotcpu i testiraj, njegovo testiranje traje 6h ali na kraju znas na cemu si, ako je u redu predji na graficku, nju mozes testirati 3dmark-om, najbitnije u celoj prici je da prvo (posle rama) testiras procesor jer su isti simptomi kod kvara procesora i graficke, maticnu plocu tesko mozes testirati ali kad jedno po jedno eliminises lako ces dodji do problema, moze da se desi da ti jednostavno neki drajver nije u redu, a moze da bude i kvar neke komponente, bsod je nezgodna prica

Last edited by sashavl; 12-05-2009 at 11:54 PM.
sashavl is offline   Reply With Quote
Old 12-05-2009, 11:57 PM   #23
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by sashavl View Post
....posto je 32-bitni ne moze da adresira 4gb vec samo 3,2gb, ....
Nemogucnost adresiranja vise od 3.2GB RAM-a nema nikakve veze sa brojem bita podataka (32bita), nego sa adresnim prostorom procesora i/ili operativnog sistema. U slucaju Microsofta, to je pre vestacko ili ekonomsko ogranicenje i nacin da iniciraju kupovinu "novijeg" i "mocnijeg", operativnog sistema, kada im ustreba jos para...

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 13-05-2009, 04:50 PM   #24
geckonium
Member

geckonium's Avatar

ja mislim da je do Core 2 Quad Q8200 mada ko zna...
i zanima me koji router koristish?

semplujem,semplujem,semplujem,semplujem....
geckonium is offline   Reply With Quote
Old 13-05-2009, 05:42 PM   #25
Khan
Moderator

Khan's Avatar

Imao sam vrlo slican scenarij, sa slicnim komponentama, uradi naravno, testove koje kolege preporucuju, da znas na cemu si, ali u svakom slucaju zaboravi na USB i modem, takva vrsta pingovanja bi sjebala i mac, (pa dobro...mozda ne...) prebaci to na mrezu i uzivaj. Modemi koji se dele od strane nasih provajdera su otpad roba...
Khan is offline   Reply With Quote
Old 13-05-2009, 08:44 PM   #26
sashavl
Junior Member

Quote:
Nemogucnost adresiranja vise od 3.2GB RAM-a nema nikakve veze sa brojem bita podataka (32bita), nego sa adresnim prostorom procesora i/ili operativnog sistema.
editovao sam poruku jer sam vido da su ostali ucesnici to vec razjasnili, inace to je to, jednostavno procesor nema dovoljno adresnih linija da bi adresirao 4gb, adresna magistrala nije dovoljno siroka, 32bitni procesori imaju 65536 adresnih linija a za 4gb je potrebno 81920 i u tome je problem, a i na kraju zar te adresne linije nisu bitovi, na svakoj imas nisko i visoko naponsko stanje i tako se i pravi adresa, pa je tu i onaj ALE signal koji odredjuje da li su to adresne ili linije podataka itd.
Old 14-05-2009, 06:44 PM   #27
Gianfranco
Senior Member

Gianfranco's Avatar

ok,hvala svima... u narednom periodu cu otklanjati redom jedan po jedan od mogucih uzroka... pa se javljam...
Gianfranco is offline   Reply With Quote
Old 14-05-2009, 06:56 PM   #28
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
editovao sam poruku jer sam vido da su ostali ucesnici to vec razjasnili, inace to je to, jednostavno procesor nema dovoljno adresnih linija da bi adresirao 4gb, adresna magistrala nije dovoljno siroka, 32bitni procesori imaju 65536 adresnih linija a za 4gb je potrebno 81920 i u tome je problem,
Ne znam gde si nasao podatak da procesor ima 65536 adresnih linija, ali i da mu je to "malo" pa mu treba 81920 adresnih linija... jednostavno ... nema takvog procesora. Za adresiranje 4GB rama potrebno je "samo" 32 adresne linije i to je obicno slucaj, i tu (najcesce) nije ogranicenje.
Poenta je sto je ogranicenje u pogledu rama, vestacko, tice se operativnog sistema, kada je XP u pitanju. Linux ili BSD nema ta ogranicenja, na primer... nikakav problem zabosti 4GB rama a da sve radi na novijim masinama
Quote:
a i na kraju zar te adresne linije nisu bitovi, na svakoj imas nisko i visoko naponsko stanje i tako se i pravi adresa, pa je tu i onaj ALE signal koji odredjuje da li su to adresne ili linije podataka itd.
ALE signal treba kod multipleksiranih adresnih i data buseva, sto nema nikakve veze sa ogranicenjem rama kod Windows XP

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 14-05-2009, 09:10 PM   #29
sashavl
Junior Member

bogami sam ja pomesao loncice, nesto sam ja tu lose izracunao, slazem se da 32bitni procesor ima 32 adresne linije i sa njima moze da adresira 2^32 B memorije, i to je tacno 4GB i tu se slazemo, ali ne mogu da se slozim da je ogranicenje vestacko, oces da kazes da ako istaliramo drugi OS da ce "videti" svih 4GB na 32bitnom procesoru? mislim da su neke adresne linije, odredjeni broj, potrebne za neke druge stvari, zna se da i/o uredjajima pristupa preko adresa pa mozda za to?

Last edited by sashavl; 15-05-2009 at 12:49 AM.
Old 14-05-2009, 09:37 PM   #30
Ad Fines
Stara Rumski Elita 2003.

Ad Fines's Avatar

Ako instaliras 32bit OS na 64bit masini, ne ide preko 3.5 gb rama, a ako instaliras 64bit OS na 64bit masini vidjet ce preko 4 gb rama. Obrnuto nije moguce. Pa ovo vec i ja znam koji se u ovu granu ne upustam jer nisam expert....samo sam morao prokomentirati.
Ad Fines is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules