Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 02-05-2009, 09:51 PM   #11
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

Default Re: Snimanje koncerta uzivo

itekako bi radio, postoje i mikrofonski splitteri, i jako su česti na svirkama gde su prisutni odvojeni mixeri za FOH i za monitoring
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 02-05-2009, 10:08 PM   #12
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Pa ja sta god sam radio, ono, TV prenos/zivi zvuk, uvek se radilo sa odvojenim signalima. Jaaaako retko sa di out-a mixera.
E sad, postoje ljudi koji to ukopcavaju, iskopcavaju, pa ne znam tacno imena sprava, ali znam da se signal deli (splituje).

http://www.sunflower-fest.com/

Oggy is offline   Reply With Quote
Old 02-05-2009, 10:09 PM   #13
ELEKTROIVO
Member

ELEKTROIVO's Avatar

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
itekako bi radio, postoje i mikrofonski splitteri, i jako su česti na svirkama gde su prisutni odvojeni mixeri za FOH i za monitoring

naravno, to ?tima, i radio sam sa time, samo, pritom sam mislio na to da ide sa mikrofonskim signalom iz splitera direktno u converter....... ta varijanta nebi radila.....
Old 02-05-2009, 10:35 PM   #14
Reinhardt
Pro Member

Reinhardt's Avatar

ivo, pusti se ti snimanja i lemilo u ruke ))
Old 02-05-2009, 10:52 PM   #15
akordeonista
Senior Member

Imate li neki predlog za spliter? Koje su im cene? Koje sprave su ok a koje ne?
Dajte neke blize informacije o spliterima!
akordeonista is offline   Reply With Quote
Old 03-05-2009, 07:50 AM   #16
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

mislim da ti za te potrebe po 8 kanala i slično sa dynacord mixeta ipak najpametnije da čupaš insert signal. Bez ikakvih problema dobićeš normalan snimak. Sve ostalo ti je već viša matematika, a i ja bih tu pre išao na mixer sa di-outima (upravo što ivo i kaže, da bi mogao direktno u konvertere ići) al to košta više para. Možeš uzeti i jeftiniji mixer, al onda pare daješ na splitere i slične zajebancije, a tu već stvari postaju komplikovanije (opet, što Ivo kaže, sve i da splituješ mikrofonski signal, opet ti treba neki drugi preamp da bi ga svukao na linijski nivo)
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 03-05-2009, 11:25 AM   #17
gregor z
Moderator

ako ti treba samo 8 kanala....onda je najednostavnije kupit zvućnu karticu sa 8 mic preampa (ala presonus).......ideš iz stagebox-a direktno u karticu....podesiš gainove-snimaš u kompjuter - napraviš direct monitoring......i line out iz kartice direktno u mikser......na kojem onda radiš sound.....i može biti bilo koji....

Ja sam snimio dosta koncerata sa dve RME FF 800 + 8 kanalni preamp sa ADAT outovima....sve skupa 16 ch......jedina razlika je da imaš AD/DA stage izmedju ali to u živo niko neče primjetit.....

Gregor

- Kristian Wilson [Nintendo Executive 1989]

Earresistible Mastering Website
Earresistible Mastering MySpace
gregor z is offline   Reply With Quote
Old 03-05-2009, 06:57 PM   #18
spidermusic
Senior Member

spidermusic's Avatar

Kao sto vec rekose cenjeni Forumasi, postoje dva nacina za snimanje koncerata. Jedan, splitovanjem mikrofonskog signala jos na bini, zasta je u daljem procesu snimanja i ozvucavanja potrebno imati mikser za FOH i mikser ili odgovarajuci set preampova koji ce pojacati signal i proslediti u konvertore i, naravno, drugi, uzimanjem linijskog signala preko direct output-a na FOH mikseru. Na ozbiljnijim mikserima, postoji mogucnost izbora da li ce se signal uzeti neposredno posle preampa, posle EQ, posle MUTE-a ili posle FADER-a. Obicno je fabricki podeseno da se signal uzima neposredno posle preampa, kao sto je slucaj kod Allen & Heath GL2400-16 ili Allen & Heath GL2400-24, kao i kod Allen & Heath Mix Wizard 16ch sa kojima sam radio. Takodje, kada je rec o niskobudzetnim mikserima, Direct output postoji i na Behringer-u UB 2442FX-Pro (ili nekom njihovom slicnom Xenyx modelu), ali je, nazalost, fabricki podesen posle EQ, MUTE i FADEr-a, sto i nije bas neka prednost (da ne kazem nedostatak) za snimanja uzivo.

Preporuka je za snimanje klupskih svirki koristiti Direct output varijantu, jer nema potrebe za koriscenjem posebnog seta preampova ili posebnog miksera za usnimavanje, a time se proces znatno olaksava i pojeftinjuje. U nedostatku Direct output-a moze posluziti i Insert o kome je Gregor Z vec govorio.
spidermusic is offline   Reply With Quote
Old 03-05-2009, 09:41 PM   #19
ELEKTROIVO
Member

ELEKTROIVO's Avatar

Quote:
Originally Posted by Reinhardt View Post
ivo, pusti se ti snimanja i lemilo u ruke ))

ma to samo kad se nasnifam olovnih para od lemljenja, onda se upustim u avanturu kao ?to je snimanje live-a ))))))))))))

uostalom, kad se pojavi neka tema koju dovoljno poznajem da mogu nekome dati savjet ili prenjeti svoje iskustvo, za?to to ne učiniti?
prije ili kasnije, dogodit će se da ja neću ne?to znati ili imati nedovoljno znanje o nečem, pa če mi foruma?i radije pomoći nego da samo postavljam pitanja, kaj ne?
Old 03-05-2009, 11:56 PM   #20
dvuckovic
VIP Member

dvuckovic's Avatar

Quote:
Originally Posted by ELEKTROIVO View Post
ma to samo kad se nasnifam olovnih para od lemljenja, onda se upustim u avanturu kao što je snimanje live-a ))))))))))))
predji na lead-free

dvuckovic is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules