Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 14-04-2009, 03:03 PM   #1
ugljesa
Senior Member

ugljesa's Avatar

Default Razlika izmedju produkcije i pesme ??

Cesto cujem na forumu tipa "pesma je solidna ali zato je produkcija izvukla pesmu samo tako i onda je extra sve ispalo".
HMMM . . .

E sad znam sta znaci producent,ali ne kapiram kako su to dve razlicite stvari produkcija i pravljenje matrice.Ubio sam se gledajuci i citajuci na wiki i google ko je sta,sta su nejgova zaduzenja itd.Zato vas molim da mi kazete sta je produkcija a sta pravljenje matrica ??Zar nije to isto ??
ugljesa is offline   Reply With Quote
Old 14-04-2009, 03:28 PM   #2
Danny Lou
Pro Member

Danny Lou's Avatar

Default Re: Razlika izmedju produkcije i pesme ??

citam sad jednu dobru knjigu koju nemam trenutno kod sebe pa cu iz te knjige prepisati, strpi se do veceras

https://goo.gl/images/Elp8Ee
Danny Lou is offline   Reply With Quote
Old 14-04-2009, 03:31 PM   #3
ugljesa
Senior Member

ugljesa's Avatar

Nadam se da me ne zajebavas sa ovim odg,posto bih mi dobro doslo da cujem.OKi
Old 14-04-2009, 03:40 PM   #4
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

"Producent" je "covek sa vizijom", a "pravljenje matrica" u nekom sada podrazumevanom i ustaljenom smislu, na koji verovatno ti mislis je "maznjavanje vec necega sto je uradjeno, pa malo izmenjeno da ne bi bas bilo ocigledno" (ima i ono pravljenje matrica gde ljudi sede i prave prvo midi fajlove popularnih pesama, pa posle dobiju nagon i da od njih naprave matrice i pocnu da im dodaju zvukove i miksaju sami, pa je to ujedno i jedino sto zvuci u kafanam \a gore od "midi fajla"... ) . U suprotnom se to zove "smisljanje ili komponovanje pesme" odnosno "izrada aranzmana" i to je potpuno razlicit pojam od produkcije jer "napisati pesmu" je jedno, a "smisliti kako da upakujes tu pesmu" je stvar "produkcije".

http://www.sunflower-fest.com/

Oggy is offline   Reply With Quote
Old 14-04-2009, 04:11 PM   #5
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by ugljesa View Post
E sad znam sta znaci producent,ali ne kapiram kako su to dve razlicite stvari produkcija i pravljenje matrice.Ubio sam se gledajuci i citajuci na wiki i google ko je sta,sta su nejgova zaduzenja itd.Zato vas molim da mi kazete sta je produkcija a sta pravljenje matrica ??Zar nije to isto ??
Dru?e, mora? da nam objasni? svoju terminologiju da bismo mogli da razumemo pitanja koja postavlja?. Za početak - ?ta ti naziva? matricom?
Old 14-04-2009, 05:05 PM   #6
ugljesa
Senior Member

ugljesa's Avatar

Ne Oggy ja nisam mislio pravljenje plagijata i da kradem drugima pesme .
Upravo to sto je Oggy rekao izrada i pravljenje aranzmana.

BTw jel moze da se desi pesma je prosek,izmixaju je i bude onda extra tj bolja nego ranije??

Pitam to jer to su rekli za Lady Gaga-u na rumskom.Tipa extra je izmiksovano . .
Old 14-04-2009, 05:35 PM   #7
Danny Lou
Pro Member

Danny Lou's Avatar

Quote:
Originally Posted by Oggy View Post
to zove "smisljanje ili komponovanje pesme" odnosno "izrada aranzmana" i to je potpuno razlicit pojam od produkcije jer "napisati pesmu" je jedno, a "smisliti kako da upakujes tu pesmu" je stvar "produkcije".
evo covjek je fino objasnio.

Sa druge strane uloga producenta u muzici dosta varira. U roku, popu i slicnim zanrovima producent ima pasivniju ulogu dok u r&B, repu, hip hopu i sl. producent ima mnogo vecu ulogu. Pise svu muzku, radi aranzman, nalazi vokal, odredjuje ko ce biti izvodjac, prepravlja pjesmu, odobrava sta ce ici sta nece, kako ce pjesma zvucati, ko ce miksati, ko ce pjevati bekove, ko ce svirati instrumente itd... e sad sve to sto u ovom slucaju producent radi je "produkcija". jer je on odgovoran. moze on miksati ali ne mora, moze sve odsvirati ali ne mora, moze sve otpjevati (ne moze jedino iz zenska u musko i obrnuto) ali ne mora... on iza svega stoji a ostale oragnizuje i placa.

znaci producent u bukvalnom prevodu je menadzer i izvrsni direktor kreativnog procesa nastanka pjesme. a produkcija je USPJESNOST njegove realizacije datog posla. znaci kad se kaze DOBRA produkcija neke pjesme pod tim se podrazumijeva koliko uspjesno (dobro, kvalitetno, kreativno itd.) je producent uspio da odradi (odredi, organizuje, odabere, usnimi, aranzira itd.) datu pjesmu. isti slucaj je i za losu produkciju.

pojam matrica/matra/beat/groove/song u rep pjesmi je vezan usko za producenta. imas beatmaker-e i to so ljudi koji samo rade beat-ove (odnosno uglavnom 16 taktova materijala koji su napravljeni da se vrte idu u loop). ali vecinu posla kao sto sam vec naveo radi producent. e sad se moze desiti da producent ima svog beatmaker-a. sve je znaci relativno. bitno je ko ubire sve lovorike za uspjeh neke pjesme i uvijek se zna ko je to dok to neko na ovaj ili onaj nacin bezobrazno ne oduzme (sto je kod nas cesta pojava).

https://goo.gl/images/Elp8Ee
Danny Lou is offline   Reply With Quote
Old 14-04-2009, 05:41 PM   #8
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by ugljesa View Post
BTw jel moze da se desi pesma je prosek,izmixaju je i bude onda extra tj bolja nego ranije??
Pade mi na pamet jedno poređenje koje bi usput moglo da odgovori na ono tvoje pitanje oko razlike između produkcije i pravljenja matrica (aranžmana). Dakle, poređenje filma i muzike:

kompozitor = scenarista
snimatelj = snimatelj
aranžer = kostimograf + scenograf
mixing engineer = montažer
producent = reditelj

E sad, ako super aranžman i miks mogu da izvuku pesmu koja ništa ne valja, onda bi super kostimi, scenografija i montaža bili dovoljni da film bude do jaja. Tako nekako.

Pozdrav

Last edited by awacs; 14-04-2009 at 05:44 PM.
awacs is offline   Reply With Quote
Old 14-04-2009, 05:41 PM   #9
ugljesa
Senior Member

ugljesa's Avatar

i got it
Tesko meni.Bavim se hip hop/rnb muzikom xexe.salim se
Old 14-04-2009, 05:42 PM   #10
ugljesa
Senior Member

ugljesa's Avatar

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Pade mi na pamet jedno poređenje koje bi usput moglo da odgovori na ono tvoje pitanje oko razlike između produkcije i pravljenja matrica (aran?mana). Dakle, poređenje filma i muzike:

kompozitor = scenarista
snimatelj = snimatelj
aran?er = kostimograf + scenograf
mixing engineer = monta?er
producent = reditelj

Pozdrav
dobra fora a i korisna
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules