|
Denis Mujad?ić a.k.a. Denyken Jedan od na?ih najboljih glazbenih producenata, čovjek koji je u poslednjih 20 godina svog rada postao zaslu?an za najveći deo onog ?to se čuli od popularnih rock sastava poput Majki, Pipsa, Hladnog piva, Jinxa, Kojota, Overflowa, Zabranjenog Pu?enja, vlasnik svoje sopstvene Denyken Music podetikete, razgovara sa vama! |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Junior Member
|
![]()
Ako mo?es malo o tome, tvoj pristup, ideje, iskustva.................pozz
|
![]() |
![]() |
#2 | |
Member
|
![]() Quote:
drago mi je da si potaknuo ovo pitanje..osobno mislim da je ono jedno od najvaznijih svima kojima je u interesu stremiti ka zdravom i vrhunskom zvuku...neodvojivo je vezano za pojam tranzijenata,dinamike i headroom-a, pojmove ciji sam znacaj dotaknuo u odgovoru o snimanju akust.gitara... dakle moj pristup i iskustva.. mi ovdje prije svega krecemo od cinjenice da je puno lakse clip-ati (u losem smislu) audio" in the box " i bojim se da mnogo ljudi nije svjesno upravo toga..isto tako,takav clip-ing ima puno pogubnije konsekvence po zvuk... moji savjeti za dobar in the box miks : - uvijek koristi najbolji moguci mic pre -amp tijekom trackinga jer je gubitak kvalitete prvo moguc upravo u ovome stadiju produkcije - isto vrijedi i za AD konverter.....vise manje vrijedi ono pravilo shit in-shit out kada dodjes u stadij miksa bit ces sam sebi zahvalan sto si u trackingu usnimio kvalitetan signal... - headroom je ZAKON !! drugim rijecima nema potrebe da snimate do crvenog ...ostavite prostora (24 bit sistem ima 144 dB dinamike ) simfonijski orkestar ima 65 dB dinamike btw.. ovo je uzasno bitno.. vrlo jednostavno predlazem svim zainteresiranima da naprave slijedeci experiment..za slijedeci session probajte snimati signale do - 12 dBFS (RMS)...vidjet cete..pluginovi ce vam biti zahvalni(i oni trebaju headroom naravno )..konverteri (DA) ce vam biti zahvalni....tranzijenti ce vam biti zahvalni jer cete ih sacuvati a samim time izbjeci onaj bezivotan kartonski olfo modern sound ![]() isto tako vratit cete pojam dinamike u ovaj svijet gdje je ta stvar pred istrebljenjem poput sredozemne medvjedice...svijet ce vam biti zahvalan!! -naravno ne trebam niti naglasavati vaznost koristenja sto kvalitetnijeg dithera prilikom "skracivanja" bitne rijeci sa 24 na 16 bitni Cd standard ! (ovo samo naravno ukoliko sami radite mastering) -ne morate maksimizirati nivoe vec u miksu...ostavite to za mastering..isto tako opet taj headroom...ostavite mastering majstoru prostora za njegovu magiju..ako mu posaljete squashed brick on tu ne moze nista...hendikepiran je.. - skupite love i priustite si profesionalan mastering..danas je to doista dostupno i sve mozete obaviti internetom a platiti PayPalom...mozete dobiti svjetsku klasu za relativno malo novaca..ne mora to biti cijeli album..posaljite jednu pjesmu..kostat ce vas 100-200 dolara kod vrhunskog majstora... zasto je to bitno...zato jer cete vise nauciti o tome nego bilo na koji drugi nacin...cut cete objektivan pristup svom djelu(za razliku nego kad sami sebe masterirate ) cut cete gdje vas je covjek korigirao..gdje ste bili tanki (tipa recimo u basevima)..naucit cete puno o akustici svoje prostorije jer ce vas on upravo korigirati na sumnjivim mjestima...naucit cete kako sacuvati dinamiku a opet imati kompetetivan izlazni nivo ... importirajte kad dobijete taj profi masterirani snimak u editor tipa Wavelab( u audio montazu) ..stavite svoj sirovi i masterirani jedan pored drugog..izjednacite nivoe(BITNO!!) i nasumicno klikajte na razne dijelove pjesme..prvo na sirovinu pa na master...izlazni nivo ce biti isti (sto je jako bitno jer nema onog pshiloskog efekta "tipa glasnije je bolje ") i slusajte..slusajte i ucite...sta se desava...frekventno,dinamicki..kakva je ukupna boja..izgled vala...puno se tu moze nauciti... |
|
![]() |
![]() |
#3 |
Junior Member
|
![]()
Hvala!
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Senior Member
|
![]()
@Denyken, hvala puno na prethodnom postu. Koliko sam shvatio, citajuci do sada o gain strukturi, to je veoma bitno pitanje, a ti si ga bas nesebicno objasnio, sto je na ovim nasim prostorima -prava retkost
za svaku pohvalu! |
![]() |
![]() |
#5 | |
Member
|
![]() Quote:
uistinu sam zagovornik dostupnosti znanja za sve..imao sam srecu da su ga meni nesebicno prenosile neke kolege koje bukvalno nikada nisam niti sreo u zivotu (osobno)..ti isti su znali odvojiti dio svog dragocijenog vremena da meni otkriju svoje tajne..na internetu sam upoznao dio svijeta onakvim kakvim bih ga zasigurno zelio..nesebicnim,otvorenim,spremnim da dijeli i pomaze,bez zavisti i ljubomore,nevjerojatno kreativnim i inventivnim,spremnim na izazove..pretpostavljam da se slicne energije privlace pa eto ja sam takve privukao u svoju realnost... zelio bih sa svoje strane nastaviti taj lanac.. ![]() |
|
![]() |
![]() |
#6 |
Member
|
![]()
Da... nevjerojatno koliko ima zakucanih snimaka u crveno... zadnjih 3 godine uglavnom radim TV reklame (i muziku za njih) pa tu i tamo dođe nešto snimljeno izvana... Čovjek bi mislio "pa nije takva nauka snimiti vokal"....
Pa očigledno je kad je toliko loših snimaka.... |
![]() |
![]() |
#7 |
Member
|
![]()
Studio ne trazi gazdu,nego slugu...
hm kako istinito ovo zvuci ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Member
|
![]()
To ti je zapravo adaptacija one o vinogradu.... a sve ti je to isto: vinograd i studio fakat traže slugu a ne gazdu. Ne znam za tebe, ali ja radim kao one-man-band. Sam u 25 m2 režije i 12m2 studija. Ne mogu zamisliti da nemam 100% kontrole nad svakim byteom i svakim decibelom koji prolazi žicama i procesorima......
|
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Velika usporedba high gain pojacala i pickupova | Koshpa | Gitarska Produkcija | 2 | 23-09-2009 02:44 AM |
Problem sa gain-om u snimanju vokala | Mitjovan | Audio Produkcija - Tehnike | 14 | 26-01-2008 05:42 PM |
High Gain Pojacalo Potrebno | Arthur | Gitarska Produkcija | 9 | 04-11-2006 12:47 AM |
Behringer Ultra gain 2200???? | Adi | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 11 | 05-05-2006 10:31 AM |