Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 28-03-2009, 12:07 PM   #51
SumAnuT
Pro Member

SumAnuT's Avatar

Default Re: sam svoj majstor

Sve zavisi gde stoji. Ako stoji blizu zida, onda vuna ne moze upijati nize frekvencije, jer je na niskim frekvencijama brzina cestica vadzuha kod zida skoro ravna nuli. Ako je vuna odmaknuta od zida, kao sto je donekle slucaj sa tim apsorberima za niske, onda i vuna ima funkciju, tako da sve zavisi gde se stavi.
SumAnuT is offline   Reply With Quote
Old 28-03-2009, 01:13 PM   #52
korenjak
Pro Member

korenjak's Avatar

zvuci logicno ali kolko se secam kod superchunk resenja trouglovi vune se redjaju sasvim u ugao pri cemu se vuna tj trouglovi vune naredjani jedan na drugi nalaze u direktnom kontaktu sa zidom!

da li je onda bolje praviti bas trap-ove koji nisu superchunk tip, ili treba i kod superchunk resenja ostaviti vazdusne dzepove iza same trougaine konstrujcije naslagane vune.....tj da li celu gradjevinu (bas trap) treba malo odmaknuti od zida?

pozz
korenjak is offline   Reply With Quote
Old 28-03-2009, 02:10 PM   #53
SumAnuT
Pro Member

SumAnuT's Avatar

Najbolje da sacekamo da boggy odgovori, i ja pricam isto iz teorije, mada u ovom slucaju, cini mi se da teorija ne moze odudarati mnogo od prakse, jer se cestice jednostavno ne krecu na zidu.

U tom trouglu, je cela jedna stranica odmaknuta od zida, ta koja popunjava cosak, pa verovatno tu zarobljava talas. Dve stranice nalezu na zid, ali treca stranica zahvata deo prostorije, kapiras sta mislim ...

Ti trouglovi su cini mi se pre kompromis nego najbolje moguce resenje, jer bi najefektivnije bilo da se postave na sred sobe jer bi tu cestice potrosile najvise energije prolazeci kroz njih, jer je tu brizna cestice najveca.

Tu na zid gde je veliki pritisak a mali pomeraj cestice idu neka druga resenja, al ne znam kako se zovu, nesto kompresiono, reci ce vec neko, a i da ne kvarimo gradi ovaj topic, ima vec dosta tema o tome.

Last edited by SumAnuT; 28-03-2009 at 02:16 PM.
SumAnuT is offline   Reply With Quote
Old 28-03-2009, 02:46 PM   #54
korenjak
Pro Member

korenjak's Avatar

Ma ne kvarimo, Gradu tek ceka sve to, jer on se prvo bori da zastiti okolinu og buke, kako bi bio opusteniji pri radu jer ce time izbeci presiju i lebdece pitanje da li nekom smeta i da li ce ko da se zali!

Gradin studio, koliko sam ga ja razumeo. ce sluziti i za snimanje i za iznajmljivanje sobe bendovima koji ce dolaziti samo na probe!

Elem sto se tice superchunk-a mislim da sam te dobro shvatio da taj trougau ustvari ima jedan odsecen vrh....

Al ajd otvoricemo topic za bas trap, pa da izdetaljishemo. Po mom misljenju veoma je vazno ukrotiti bas
Old 28-03-2009, 11:29 PM   #55
grada27
Senior Member

Sutra tj danas pocinjem plafon pa cu staviti detalje oko izrade,najgore je proslo, zidanje i betoniranje poda,mada je ostao ravnajuci sloj ali to je nista od posla u odnosu na ovo sto je uradjeno.Jos malo i bice gotovo,jedva cekam da prenesem utiske,sve se nadajuci da ce eksperiment nimalo jeftin uspeti.

Veliki Pozdrav!
Attached Images

Last edited by grada27; 29-03-2009 at 08:00 AM.
grada27 is offline   Reply With Quote
Old 29-03-2009, 10:55 PM   #56
grada27
Senior Member

Jedan deo plafona zavrsen,dva sloja gips ploca izmedju azma,bas smo se namucili jer nije bilo puno mesta izmedju starog i novog plafona pa smo podvacili gips table i azmu,nimalo lako,valjda ce se sve to isplatiti.

pozz!
Attached Images

Old 03-04-2009, 11:34 PM   #57
grada27
Senior Member

Dosao red i na rostilj koji se srafi po zidu, a puni se kamenom vunom i zatvara osb plocama,da bih umanjio sto vise vibracije koje stvara bas gitara i bubanj,stavljao sam gumu kao podlosku izmedju rostilja i zida,na mestima gde idu srafovi(tiplovi).Nadam se da ce imati nekog efekta.

pozz!
Attached Images

Old 04-04-2009, 12:29 AM   #58
korenjak
Pro Member

korenjak's Avatar

grado svi zeljno iscekujemo jos slika

gume su ok ima logike pgotovo kod ne bas ravnih zidova

pozz
Old 04-04-2009, 01:26 AM   #59
quake
Banned

Quote:
Originally Posted by grada27 View Post
Dosao red i na rostilj koji se srafi po zidu, a puni se kamenom vunom i zatvara osb plocama,da bih umanjio sto vise vibracije koje stvara bas gitara i bubanj,stavljao sam gumu kao podlosku izmedju rostilja i zida,na mestima gde idu srafovi(tiplovi).Nadam se da ce imati nekog efekta.

pozz!
Stavi gume svuda gde god mozes da ne rasklapas kasnije rostilj kao ja,dusa me bolela.Pozdrav
quake is offline   Reply With Quote
Old 04-04-2009, 10:04 PM   #60
grada27
Senior Member

Zavrsene danas kosine izmedju zida i plafona,bice ispunjeni kamenom vunom,moze da deluju kao neka vrsta bas trapa,inace sluzice mi da sakrije ventilator i cev za ventilaciju prostorije i na jednom i drugom zidu.Jedan ventilator ce ubacivati svez,a drugi izbacivati ustajao vazduh.Gumu sam postavljao izmedju svakog spoja koji mora da postoji,bas zbog vibracija kojih se najvise pribojavam da ce proci.Inace akusticka obrada me tek ceka.

pozz!
Attached Images

Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules