Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Closed Thread

Thread Tools Display Modes
Old 15-03-2009, 03:10 AM   #61
Dexxy
Pro Member

Dexxy's Avatar

Default Re: PT vs. Steinberg \samo konstruktivno/

Selektujes neki deo koji hoces da pojacas. U nuendu ga mozes normalizovati, pojacati gain....i sve sa skracenicama naravno. Ima gain u PT ali klikcem misem par puta...treba mi shortcut a nema ga u pdf-u.

I da koji je shortcut za Edit-Consolidate....

Ja sam opsednut shortcutovima. U nuendu ne koristim misa ....

Dexxy is offline  
Old 15-03-2009, 03:24 AM   #62
kravadinka
Pro Member

kravadinka's Avatar

Vidi ovako, za Gain i Normalize nemas shortcut, ali ih uvek mozes drzati kao float windows i samo selektujes take i apply normalize, ili gain...

Consolidate ti je Alt+Shift+3 (trojka iznad slova, ne desno), tako je na Mac-u, verujem da je isto na Win, ako nije pokusaj kombinaciju tih tastera...

Ne znam vidis li, ali imas shortcut-e ispisane odmah pored svake opcije u meniju...

www.dynamix-audio.com
kravadinka is offline  
Old 15-03-2009, 03:32 AM   #63
Dexxy
Pro Member

Dexxy's Avatar

Quote:
Originally Posted by kravadinka View Post
Vidi ovako, za Gain i Normalize nemas shortcut, ali ih uvek mozes drzati kao float windows i samo selektujes take i apply normalize, ili gain...

Consolidate ti je Alt+Shift+3 (trojka iznad slova, ne desno), tako je na Mac-u, verujem da je isto na Win, ako nije pokusaj kombinaciju tih tastera...

Ne znam vidis li, ali imas shortcut-e ispisane odmah pored svake opcije u meniju...
Da vidim da ima napisano....I znam da mogu da drzim gain otvoren dok god mi je potrebam. Steta sto nema skracenicu. Ok....

Uradicu kad budem stigao jedan test u nuendu i PT sa uad pluginovima...
Pa cu okaciti ovde..
Mada sam probao i ispalo je skoro isto, cak misli da je nuendo zvucao malo bolje...

POzz

Last edited by Dexxy; 15-03-2009 at 03:36 AM.
Dexxy is offline  
Old 15-03-2009, 07:37 AM   #64
milos
Pro Member

milos's Avatar

Ja sam na freeware Cubase AI4 i planiram da uzmem makar Studio varijantu...
Ovo recimo volim u midi sekciji kod Steinberga :

1. Dissolve from midi part
Odlicna stvar za drum trekove ako se midi part rastavi po pitchu.
Kasnije mozes editovati svaki kick ,snare... mute,solo...
Isto tako se moze rastaviti po midi kanalima .

2. Midi se moze sacuvati u ram memoriji tako da ukoliko neobavezno nesto svirate u playback modu , to ostaje snimljeno - samo da bi se pojavilo na midi traci treba pritisnuti SHIFT+*
milos is offline  
Old 15-03-2009, 09:04 AM   #65
Dexxy
Pro Member

Dexxy's Avatar

Da to su super korisne funkcije..neznam da li to moze u PT?

Dexxy is offline  
Old 15-03-2009, 10:17 AM   #66
Color
Senior Member

Color's Avatar

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
čak sam spreman da tvrdim da sam među bržim nuendo operaterima u gradu, dosta sam imao potrebe za tim .
Hocemo jedan okrsaj?

Ti na Nuendu ja na PT-u? Biraj vreme i mesto

Da ne zalazim u dubinu, bilo je vec prica o ovome i uvek se sve na isto svede.....mnogo je tesko podvuci crtu i izvesti konkretne zakljucke... Stvar je poznavanja materije, nacina koriscenja, svrhe itd... za nekoga je neka funkcija bespotrebna te ga uopste ne zanima prednost neke kod jednog ili drugog sistema. Svako bi trebao sam da udje u dubinu ako ga to zanima pa da pronadje sebi najbolji workflow...

Ja se necu izjasnjavati jer bi to bilo samo moje subjektivno misljenje a ono ne mora da se poklapa sa misljenjem drugih...

Mozda bi pametnije bilo napraviti malu anketu, obuhvatiti sve bitne funkcije i na kraju podvuci crtu

Last edited by Color; 15-03-2009 at 10:23 AM.
Color is offline  
Old 15-03-2009, 10:20 AM   #67
Dexxy
Pro Member

Dexxy's Avatar

To bi bilo zanimljivo

Dexxy is offline  
Old 15-03-2009, 01:23 PM   #68
Bitch
SuperModerator

Bitch's Avatar

@ dexxy

- spajanje vise audio regija se zove Consolidate. Na Macu je shortcut Alt Shift 3.

- taj export koji zelis je ultraprost. klik na regiju i Command Shift K. na PC je to verovatno Ctrl Shift K. vazi i za multiple selection.

- Nema GAIN kao u Steinbergu, napisao sam to pre 5 strana ovog threada, samo treba citati... Potrebno je raditi offline processign. znaci audiosuite, pa Trim (Gain).

- User Manual je cudo, jos samo da se cita

pozz
Bitch is offline  
Old 15-03-2009, 04:55 PM   #69
Dexxy
Pro Member

Dexxy's Avatar

Prelistao sam na brzinu Naravno da treba vremena. Napomenuo sam da sam nov korisnik PT. Tako da sam postavio par pitanja koje nisam znao...ustvari ukapirao sam da nema skracenica za taj GAIN.. ali sam hteo da pitam iskusnije korisnike.

U svakom slucaju hvala na odgovorima...

Pozz

Dexxy is offline  
Old 15-03-2009, 06:03 PM   #70
Rasta
Member

Quote:
Originally Posted by kravadinka View Post

Takodjer, clip gain kod nuenda se u PT radi sa shortcutom "-". Otvori se trim linija i potezom misa cijeli gain clipa ide gore-dolje, a istovremeno je to i automatizacija mixera. Druga metoda je spomenuto pisanje novog audio filea sa audiosuitom.

Moj point of view:

Poceo sam na Nuendu 1.0 i odradio odredjenu kolicinu raznog audio posla (sikronizacija crtica, reklame, glazba, film...). Instalirao sam masu DAW-ova baziranih na steinbergu i zaradjivao masnu lovu zahvaljujuci neznanju uvoznika koji u to vrijeme nije znao pruziti nikakvu podrsku. Negdje u vrijeme verzije 1.6 sam presao na PT silom prilika. PT su bili 5.1. Ovdje cu samo nabrojati stvari koje mi olaksavaju zivot kod PT. Midi koristim samo za snimanje, neki sitni editing i reprodukciju. Ne programiram.

Posjedujem:

PT HD 7.3
PT LE 7.4 na 003
PT MP 7.4 na M-audio Mobile Pre

Ono sto najvise mrzim kod PT je upravo ovo gore. Tri verzije i tri (ajd, dvije) licence za isti program. Upravo se svadjam s njima oko toga, hocu za jedan upgrade na 8 sva tri. I za svaku verziju hardwera moram paliti posebnu verziju softa...
Manipulacija fileova: Moze se sve raditi, ali na krajnje nelogican nacin za PC usera. Vidi se da je soft odrastao na macu. To se vidi i kod nacina koristenja desne tipke misa. Ide mi na zivce sto se Digidesign Database nasere na svaki disk koji prikljucis. Ujedno je to skupa sa Preferences najbugovitiji dio PT.
Sto se tice ADC u LE, to je stvarno sramota. Sramota je i ogranicenje kanala. Medjutim ljudi nisu glupi pa izmisle plugin koji to radi. I prodaju ga sa UAD-2. Cini mi se da bi UAD-2 i PT LE mogli biti ubitacna kombinacija...

Ono sto me odusevljava:

Playliste: drzanje razlicitih verzija u layerima. Kod snimanja takeova posebno upotrebljivo, a 8 ima i mogucnost ocijenjivanja takeova od 1 do 5.
Grupe
Aux Input i routing opcenito. Master Fader, koji sam po sebi ne trosi nikave resurse.
Editing: @Arthur, ti si nesto spominjao da ne mozes naci fadeove. Fadeovi se ili rade misom ili selektiras regions koje zelis fadeovati ili crossfadeovati, ctrl + f i kazes duzinu i oblik fadea i pustis mashinu da ti napravi i 1000 fadeova. Fadeovi su zasebna jedinica u regions i mozes s njima jos svasta raditi. Opcenito brz i intuitivan editing. S visekanalnim editingom nemam problema. Bubanj po prosjecnoj pjesmi, svaki dobos i kasu staviti na grid, bez promjene zvuka i glitcheva u sat do dva.
Tab To Transient: Genijalna fora.
Slip, Grid, Shuffle, Spot: prva dva moda ima steinberg, druga dva mislim da nema, a genijalni su.
Resource management.
Naravno, snimanje, monitoring, mixanje i automatizacija su mi super rjeseni i nemam nikakvih primjedbi.
Solo modovi.
Manipulacija regionima.
Loop record.
Scrub filozofija: Doslovno kao na magnetofonu, buduci da sam poceo i dosta vremena editirao trake, vrlo korisna stvarcica.
Shift+space, Shift+CTRL+Space: play i record u pola brzine. Genijalno za snimiti brzi solo oktavu nize ili preslusati pazljivo dulji komad nego sa scrubom.
Odvajanje record mixa od play mixa.
Streching s misem.
Mono - multichanel filozofija.
Smart Tool: Nesto najgenijalnije ikad izmisljeno.
Preciznost grafike waveforma.
BOJE!

Zasto ovdje ljudi koji koriste Steinberg spominju potrebu za 3 ili vise mixera? Cemu to korisnom sluzi?
Rasta is offline  
Closed Thread

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules