Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Mastering

Mastering Tehnike postprodukcije i masteringa...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 08-03-2009, 06:06 PM   #11
koca
Member

Default Re: Mastering pitanje?

?to se mene tiće kako god,pravila nema.Ćovek je pitao ja sam odgovorio,a ?to se tiće komentara svaki je na svom mestu s tim da uvek postoje dve istine,a na nama je da prihvatimo ?ta nam se dopada.Ja od ovog ne ?ivim tako da je svejedno.
Pozdrav
koca is offline   Reply With Quote
Old 08-03-2009, 06:13 PM   #12
LACKY
Pro Member

LACKY's Avatar

Pravila postoje(kao sto svaka posledica ima svoj uzrok), ali kada ih neznas onda ih nema!
LACKY is offline   Reply With Quote
Old 08-03-2009, 06:37 PM   #13
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by koca View Post
s tim da uvek postoje dve istine,a na nama je da prihvatimo ?ta nam se dopada.
Potpuno si u pravu - svako bira svoju istinu. Samo ne kapiram čemu onda slu?i mastering.

Quote:
Originally Posted by koca View Post
Ja od ovog ne ?ivim tako da je svejedno
Potpuno si u pravu.

Potdrav
Old 08-03-2009, 07:41 PM   #14
kravadinka
Pro Member

kravadinka's Avatar

Verovatno bi iste savete dobio kad bi trazio na nekom drugom forumu da ti objasne kako da zamenis lamelu, pa bi ti onda rekli kljuc 13, 17, 21, gedore, komplet srafcigera i kilo kljuc i onda gledas (ovde slusas) i vidis gde sta i tako uradis (ovde mastering) zamenu lamele...
Ne vredi ti to nista ako nemas pojma sta ces sa svim tim alatom... A ovi saveti tipa ovaj plugin na 7.24, a onaj na 65.47 to vec nema nikakvog smisla...

www.dynamix-audio.com
kravadinka is offline   Reply With Quote
Old 08-03-2009, 10:45 PM   #15
grada27
Senior Member

Samo da dodam, bolje je reci sta se ne sme raditi nikako i koje su najcesce greske u procesu mixa i masteringa,sve ostalo je stvar ukusa.Bilo bi lepo da od iskusnijih cujemo bar po nesto, sta se ne sme raditi i koje su to greske koje su najcesce.

pozz!
Grada
grada27 is offline   Reply With Quote
Old 08-03-2009, 11:26 PM   #16
gregor z
Moderator

evo mojih 5 centi........

NAJBITNIJE OD SVEGA JE : DA MIKSATE I PRODUCIRATE DO POSLEDNJE FAZE (Kad mislita da ste napravili sve ?to znate i mo?ete u mixu) BEZ KOMPRESORA I LIMITERA NA MASTERU!!!!!

Onda stavi? na master ?to bolji : eq, kompresor, limiter i napravi? neki prototip master - tu pravila ili magic preseta nema - a ima na netu miljon tutoriala - mnogo lo?ih - i nekolicina dobrih.....ako mastering uspije ostavi? - inače skine? sve sa mastera i ?alje? u neki mastering studio......ima toga danas puno - mo?e i kod mene

Ja svoje top produkcije ?aljem u Nautilus mastering (Milano),Giovanni Versari mi je dosad sredio puno produkcija i digao ih na neki level koji nisam bio u stanju napraviti sam...(Carl Cox, Magnifico, Umek.....) i uvijek sa smije?kom platim račun.......

- Kristian Wilson [Nintendo Executive 1989]

Earresistible Mastering Website
Earresistible Mastering MySpace
gregor z is offline   Reply With Quote
Old 09-03-2009, 01:34 AM   #17
SHIVA
Psiho

SHIVA's Avatar

Quote:
Originally Posted by gregor z View Post
Ja svoje top produkcije ?aljem u Nautilus mastering (Milano),Giovanni Versari mi je dosad sredio puno produkcija i digao ih na neki level koji nisam bio u stanju napraviti sam...(Carl Cox, Magnifico, Umek.....) i uvijek sa smije?kom platim račun.......
?eli? reć da si radio stvari koje Cox i Umek poslje prodaju kao svoje, ili sam ja ne?to krivo shvatio?

Jer u tom slučaju... nisi ti platio mastering. Samo si se smje?io
Old 09-03-2009, 02:58 AM   #18
serbianzoro
Member

serbianzoro's Avatar

Veruj ti meni!!!Za pocetak da ne bi mnogo mislio,nadji psp wintage warmer plugin izaberi finalize1 preset.Drive postavi oko osmice ili malo jace i prebaci u stereo mode posto je taj preset u mono modu ne treba ti vise od toga za pocetak,ja sam dve svoje festivalske pesme tako masterovao i odpevao finale u sava centru!!!Ima jako puno preseta koji fantasticno rade,s obzirom da si pocetnik nece ti za sad trebati nista bolje.Da se ogradim odmah mastering je nauka,ali posto vidim da ti treba brzo resenje bices prezadovoljan!!!
serbianzoro is offline   Reply With Quote
Old 09-03-2009, 08:16 AM   #19
gregor z
Moderator

Quote:
Originally Posted by SHIVA View Post
Želiš reć da si radio stvari koje Cox i Umek poslje prodaju kao svoje, ili sam ja nešto krivo shvatio?

Jer u tom slučaju... nisi ti platio mastering. Samo si se smješio
hehehe, imaš pravo.....za večinu stvari su mi platili mix ili produkciju i u biti sam stavio trošak masteringa u cijenu......ali mogao bi novce zadržat i sam to napravit....ali nisam, jer posle toliko vremena potrošenog na pjesmi trebaš treče (dobre) uši......i taj dodatni kvalitet u soundu....

Umek sam radi i producira svoje stvari, nekoliko sam jih ja miksao, više-manje mu masteriram skoro sve produkcije poslednjih 10 godina.
Skupa smo radili produkciju i songwriting njegovog još neizdatog albuma, mislim da se single pušta na MTV-ju (Obey ft. Andja Marič).

A što se Cox-a tiče.....slao nam je pjesmu u totalno ruff fazi, upotrebili smo samo vokal (i još to ne sve), a sve ostalo napravili na novo i prilično promjenili harmonije. To sam radio skupa sa Valentinom Kanzyanijem i obojicu nas je Cox podpisao kao producente.....i naravno debelo platio sve troškove.....

A inače sam napravio i nekoliko "milli vanilli" dance produkcija.....DJ plati produkciju i podpiše se kao executive producer ili co-producer, njemu "slava" meni cash i publishing..... i opet se smiješkam....

- Kristian Wilson [Nintendo Executive 1989]

Earresistible Mastering Website
Earresistible Mastering MySpace

Last edited by gregor z; 09-03-2009 at 08:21 AM.
gregor z is offline   Reply With Quote
Old 09-03-2009, 12:07 PM   #20
SHIVA
Psiho

SHIVA's Avatar

Quote:
hehehe, imaš pravo.....za večinu stvari su mi platili mix ili produkciju i u biti sam stavio trošak masteringa u cijenu......ali mogao bi novce zadržat i sam to napravit....ali nisam, jer posle toliko vremena potrošenog na pjesmi trebaš treče (dobre) uši......i taj dodatni kvalitet u soundu....
Lako se smijat kad drugi plaćaju

Quote:
A inače sam napravio i nekoliko "milli vanilli" dance produkcija.....DJ plati produkciju i podpiše se kao executive producer ili co-producer, njemu "slava" meni cash i publishing..... i opet se smiješkam....
Znam točno kako to ide... bavio sam se par godina dj-ingom, pa znam većinu ljudi koje si spomenuo, i kako te stvari funkcioniraju.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules