|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#331 |
Senior Member
|
![]()
Pa gde je taj link?!
|
![]() |
![]() |
#332 |
Pro Member
|
![]()
Ako je inzenjerstvo, zavrsiti "Jogurt Visu Skolu". Koju samo treba da platis, i pri tome, jedino pazis da te nezgazi tramvaj (kada prelazis Vojvode Stepe), da bi je sigurno zavrsio.
Onda je sigurno dobar put (nada) da ces napraviti nesto bolje od Nuenda, i zajebati Steinberg! Snimanje, mixanje i pomalo produkcija, to je za buraniju sa obicnom srednjom(a mozda i visokom) skolom. PS: Popaljeni, bum-bum trus trus mix-er! Last edited by LACKY; 23-02-2009 at 03:36 AM. |
![]() |
![]() |
#333 |
VIP Member
|
![]()
Ovo ti je dobro pitanje. Poznavanje i umeće rada na (bilo kom) miks pultu je na nivou VKV zavarivača (premda je i to va?no i odgovorno zanimanje), in?enjerski posao bi trebalo da se nalazi malo iznad tog nivoa. Ba? kao ?to je in?enjer koji pravi statički proračun mosta malo bli?e ahitekti nego lik koji naliva beton u kalup.
@Combo: U to ime, voleo bih da pročitam tvoj rad, ama ga nigde nema. Jo? vi?e bih voleo da čujem neki konkretan rezultat (snimak). Nekako se neugodno osećam kada ljudi sami za sebe govore kako mnogo znaju, a ne daju publici priliku da se upozna sa njihovim realnim dometima. ?tono rekla Laurie Anderson: "Talking about music is like dancing about architecture". Pozdrav
#334 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Sa audiom je malo tesko objasniti, zato sto niko nece poginuti ako se nesto lose snimi ili smiksa, pa svako moze da pokusa, a i treba vam 500 evra da bi zapoceli sami vas trial&error proces, ali uzmimo primer mostogradnje kad smo vec kod njega. Ne verujem da bi ikome palo na pamet da posto je video kako izgleda jedan most, i posto je prosetao par puta ispod mosta, odluci da napravi i sam jedan takav, pa sta bude da bude. Prvo sto bi ga to kostalo ko zna koliko, drugo sto bi verovatno vrlo brzo shvatio da iako je video most nema pojma kako se to ustvari radi. Ukoliko bi i dalje zeleo da ga izgradi, verovatno bi morao da zavrsi za arhitektu ili inzenjera. E sad, nasa profesija jeste na vetrometini modernih tehnologija, i kao sto rekoh svako moze da zapocne proces ucenja veoma jeftino i jednostavno, ali opet niko ne pocinje od osnovnih stvari, vec bi svi odmah da miksaju i snimaju. Nas niko nije ucio da miksamo, ali nas je ucio anatomiju mikrofona, anatomiju zvucnika, sta se za svukom desava u prostorijama, sta se desava u otvorenom prostoru itd. Neki bum bum tras mixer moze da snima i mixa dobro i to je kul, ali mi iz skole izadjemo (oni koji zele da izadju sa time) sa znanjem o ozvucavanju, o akustickom dizajnu prostorija, sa dubljim razumevanjem same tehnike koju koristimo, sa razumevanjem o zvucnim talasima itd ... Ja mislim da se pravi samo jedna greska ovde, mixer ne bi trebalo da je ispod inzenjera. Nekom mojom logikom, prvo bi par, ili mozda cak i desetinu godina morao da budes obican inzerenjer, da bi ti neko posle toga dao da sednes za mix pult. Mix pult je krajnja instanca, bilo live bilo u studiju, i da bi se dotle doslo mora se biti prvo obican inzenjer, a kod nas ljudi cim udju u studio sednu za mix pult, zato nam je i produkcija takva kakva jeste ...
![]() |
#335 |
Moderator
|
![]()
Ova rasprava je i dalje bezveze...
Niko ne osporava neophodnost znanja, samo je cinjenica da znanje u nasim skolama ne prenose ljudi koji STVARNO ZNAJU I STVARNO RADE TAJ POSAO (DOBRO). To "ko je sta" i "ko se kako zove" je poslednja stvar koja bi eventualno mogla da bude bitna. Bitno je to da "autoriteti" u takvim "skolama" (odbijam da upotrebim rec "fakultet" jer bi tek to bilo smesno) su ljudi koji nikada nisu uspeli da se ostvare u "pravom zivotu", pa su se isprojektovali u okruzenje gde prirodom stvari mogu da budu bitni (profesor-student). Nista licno, nista vise od ove cinjenice. Pa cak i napolju, gde je situacija ipak bolja, u takvoj skoli ne sede "top" strucnjaci jer oni NEMAJU VREMENA za tako nesto, posto RADE. Eventualno odrze neki masterklas, ali nista vise od toga. Ovi nasi su toliko sujetni i uplaseni za svoje nesretne sudbine da cak ni to ne rade, jer bi time doslovce pokazali koliko prodaju maglu, a nije im u interesu da ugroze i poslednje mesto gde barem mogu da misle da su "neko i nesto"... To je problem, a ne da li je skola potrebna ili ne. Potrebna jeste, ali sa PRAVIM strucnjacima, a ne nerealizovanim folirantima.
#336 |
MAO
|
![]()
i da se ponovim, čak bi i ti loši predavači bili podnošljivi, da nije nepostojećeg kriterijuma prolaznosti na ispitima, tako da svakakvi idioti idu okolo veoma samouvereno zagađujući rejting svoje škole i smetajući svima.
|
![]() |
![]() |
#337 |
Moderator
|
![]()
Pa "procenat prolaznosti na ispitima" je jedan od parametara u zvanicnom rangiranju samog predavaca i sto je veci, to je predavac bolji. A drugo, niko ne voli da placa privatnu skolicu, a da ne prodje na ispitu...
![]() U Petak mi kaze jedan mali sa kojim radim... "Ej, polozio sam sve ispite u Januarskom na Pravnom...". A ja ga pitam : "Da nije to mozda privatni fax...?", na sta mi je on samo rekao "Shhhhhh.... ![]() Eto... ![]()
#338 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Pozdrav svima, i pismenima i nepismenima - i jedni i drugi smo takvi kakvi sami ?elimo da budemo. Oni koji imaju pare valjda imaju pravo da rade sa njima ?ta god hoće. A to ko je koliko i od koga naučio pokazaće buduće karijere svih tih biv?ih studenata.
![]() |
#339 |
Moderator
|
![]()
Pa gospodin Petrovic nije jedini predavac na svim ovim "skolicama", niti sam coveka konkretno pomenuo, ali je u porazavajucoj manjini u odnosu na ostatak kadra, na koji se moja opaska i odnosila.
#340 |
Pro Member
|
![]()
Djordje je ok, ok je i Pravica, i Drincic, predavao nam je i Zoki sto sad predaje na FDU, covek je radio zvuk za Sejtana tako da kapiram da je u poslu ... Ovo ostalo i nisu predmeti bitni za nas ...
Ja ne osporavam nista samo sam odgovorio na pitanje sta je audio inzenjer. Neko ko mixa u studiju bi naucio mixanje, medjutim kada bi ga doveli da postavi ozvucenje na binu verovatno bi se zbunio, ili kada bi trebao da pretpostavi kako ce neka prostorija da zvuci na osnovu njenih dimenzija i karakteristika itd itd. Od audio inzenjera se valjda sve to ocekuje, e sad sto su skole takve kakve su nismo mi pojedinci krivi ... Dakle audio inzenjer = siroko predznanje i razumevanje svega sto moze da te zadesi u poslu sa zvukom. Mixanje i snimanje je jedan (veliki) deo te price, ali nikako nije sve.
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Zabraniti... | idekius | Predlozi i sugestije | 8 | 03-04-2005 11:34 PM |