Quote:
Originally Posted by brle
Velicina membrane stvarno nema veze sa niskim frekvencijama koje ti trebaju za levu ruku harmonike: pravi omnidirectional mikrofoni idu linearno do 20Hz i nize. Moj savet ti je da snimas harmoniku uvek sa 2 ista (matched pair) mikrofona i to sa malom membranom: npr. Rode NT5, jos bolje NT55 (dobijes dodatne kapsule sto je vrlo prakticno), Beyer MC930 (odlican "nemacki" kvalitet za te pare), oktava i sl.
Inace ja snimam cesto klasicnu harmoniku sa parom Sennheisera MKH40 (video sam nedavno da ih koristi i Richard Galliano na koncertima sa bendom) vrlo sam zadovoljan i nisam primetio nesto da se basovi "dave" makar su sa malom membranom  .
Pozdrav!
|
Sa NT5 ima jedan problem. Nema matched paira. Pod matched pair dobijes dva mikrofona sa sukcesivnim serijskim brojevima.
Inace nitko ne spominje ovdje Oktave. Oktava ima citav dijapazon kapsula baziranih na MK012 za dobar budget. Ima i drugih dobrih i jeftinih mikrofona. Mozda ne bi bilo lose, ako netko zna jezik, virnuti tamo na neki forum, pa vidjeti sto Rusi kazu za Oktave i klasicnu harmoniku. Imam MK012 rucno odabrani stereo par i skoro u 80% slucajeva mi funkcioniraju bolje od NT5, a ponekad me bas oduseve, kao na klasicnoj akusticnoj gitari. Inace harmoniku snimam sa AKG 414 ali cesto, ako snimam samo desnu ruku uzimam Oktavu i znaju ispasti vrhunske snimke.