Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Closed Thread

Thread Tools Display Modes
Old 02-02-2009, 07:27 AM   #321
Miha Blaze
Senior Member

Miha Blaze's Avatar

Default Re: Skolstvo bi trebalo zabraniti

Marko... niko nije sveznalica... svestan sam koliko je ovakvih i onakvih na vetsu i koliko je takvih na fdu i karicima i svuda...
ne mozes sve znati, ja se ne stidim sto neke stvari nisam znao ili ne znam... neke stvari me zanimaju, neke ne... i tu je jasno sve... zato i svi ti sa avt-a znaju kolko znaju jer ih to ne zanima (dovoljno)...
da sam cekao da me skola nauci ne bih nista znao... pored skole, potrebno je veeeeliko interesovanje... i sreca naravno...
diploma je meni u steku, pa ako nekad zatreba (takmicenja radi), ja je vadim i bivam kvalifikovaniji, nebitno dal znam ili ne... a u svakom slucaju, nije mi zao ni DINARA koji sam dao na skolovanje... naucio sam neke stvari, ne iz produkcije muzike, vec iz akustike, stekao nove prijatelje koji se zanimaju za istu stvar kao i ja... znam profesore, od kojih uvek mogu da zatrazim neku pomoc ako mi zatreba u vidu literature i slicnog koje ima u zavidnom nivou na vets
eto to je ukratko sta dobijes na vets, pored (ako si zainteresovan) minimalnog znanja koje je potrebno da pocnes da radis neki posao...
ja se za svoje znanje ne bojim, to sto znam, trudim se da prosirim i naucim jos nesto na ovakvim i slicnim mestima...

jbg, jos jedna stvar je zapravo dokaz o interesovanju... onu akustiku Pravicinu (knjigu) u vreme pre nego sto sam polozio ispit procitao sam 2 (dva) puta, dok sam je posle polozenog ispita procitao bar 4,5 puta... nije onda kad mora, vec kad oces...
zato Phille, imas dosta udzbenika na netu, potrazi, procitaj o osnovama postavljanja mikrofona, malo o miksu, pa ce ti biti neke stvari jasnije... ako si brz u nuendu to je + jer brzinu moras imati da bi svakodnevno usnimavao po vecim studijima... (brzina se stice vremenon)
kapiram da ti nije onda onaj moj savet dobar, jer imas vec diplomu u dzepu, sto je dobro, na neki nacin imas neku "sigurnost"... a sto se tice studija, ako si dobar covek, poveci freak za ovu tehniku, i imas zivce celicne, a to sve moras imati, mogu da pogledam jedan fin studio gde mozes da naucis nesto, a i da radis pa da ne bude posle, ja bih hteo al nemam gde...
pozdrav!
Old 02-02-2009, 01:20 PM   #322
phil.milmax
Member

phil.milmax's Avatar

Ako imas bilo kakvu varijantu to bi bilo ekstra
phil.milmax is offline  
Old 08-02-2009, 03:18 AM   #323
Combo
Member

Combo's Avatar

Jednom INZENJER uvek INZENJER!

Naravno kom je stalo da to bude, kom nije, tu je bum-bum trus mix,mix... i to mu je sto mu je! U ovom poslu jedno je INZENJER ZVUKA, a drugo, tehnicar, snimatelj (onaj ko usnimava, vodi racuna da svi dugmici svetle REC i nista neklipuje, cak neko drugi namesta i mikrofone...), trece je svirac trube ili violine, cetvrto teoretski smer na FMU, itd.

Sta hocu reci, posto sam i sam inzenjer i na tom VETS-u diplomirao sa prosecnom ocenom 9, ocena strucnih predmeta 10, da ljudi cesto brkaju kod nas pojmove!

Imao sam prilike da upoznam dosta ljudi u ovom poslu, medju kojima je i mnogo onih samoukih. Vecina ih je popaljeno, guraju negde i negde i onda STOP! Jednostavno jer su dosli do toga kako to da bum-bum trus mix,mix... i to je to! Posle nekokg vremena vecina istih bi htela da dublje udje u inzinjersku materiju zvuka i kad izdaleka vide cega sve tu ima i koliki je to stres, odmah se vrate na ono svoje bum-bum trus mix,mix i zadovoljni su sobom!

Skola daje odlicnu odskocnu dasku, pogotovo VETS u poslu Audio Inzenjera, i to treba pametno koristiti. Naravno ima stvari koje bi mogle biti i bolje, nigde nema idealnog, ali i dalje mislim da je mnogo vise onih dobrih stvari koje daju za kasnije i dobre smernice, SVE UGLAVNOM ZAVISI OD VLASTITOG INTERESOVANJA. Brze se dolazi do srzi stvari i preciznih informacija...

Kod nas u Audio krugovima ima dosta kvazi literature, dosta losih prevoda, casopisa tipa SkyMusic i Artist Sound, mislim to je strasno sta se pise, a onda ti isti kad im neko skrene paznju ispravljaju sami sebe i to na nekim OSNOVNIM stvarima, tipa sta je karakteristika usmerenosti mikrofona , crko sam od smeha! al to je istina! Ima istini za volju i ODLICNE nase literature, narocito one strucne za ETF (Petar Pravica, Draga Drincic) i jednim delom FDU, ali sve te ljude mozete naci i na VETS-u, pa po meni je onda mnogo bolje cucati i cekati da jedan takav covek okrene glavu prema tebi i postavis mu pitanje ili se pak prijavis za neki projekat kod nekog takvog coveka i sa njim raspravljas o problematici, pre nego cekati da tamo neki BAJA okrene glavu prema tebi i da ti tvojih 5 mina i sta si opet dokazao i kome, posle nekog vremena se opet smoris kad shvatis da si obican snimatelj pretvoren u deo svog DAW-a, ali ne i INZENJER zvuka! To je ono sto ti konkretno daje VETS i to treba pametno i samo pametno iskoristiti, a ko hoce da mixa, neka mixa bar ima 1001 knjizica o tome kao i kurseva ili onih 5 mina BAJA!

Za kraj, posto se ovaj THREAD vuce po forumu dosta dugu... Diplomski rad kolege Djordjevica sa kojim je sve ovo poclo sam ima priliku da procitam jos dok ga je radio, i bio sam prvi, pre svih, koji je OVAKO uzbecio oci na to! I rekao pa nije ti ovo valjda diplomski rad... Moram da kazem da i u skolstvu kao i svuda ima monopola, koji u ovom slucaju vode i ne tako strucni ljudi tipa sekretara, itd. i sto se takav diplomski nasao na sajtu smera AVT-a, kao reprezentativni za DOWNLOAD Tako da MOLIM svakog ko cita ovo a iz VETS-a je i ima snage i zivac za takve stvari ODMAH ukaze na ovo i skinu tu sramotu sa skolskog sajta, jer ima FENOMENALANIH diplomskih radova koje sam ja CITAO i koji bi dobrim delom bili zanimljivi i od koristi i ljudima sa ovog foruma!

Misli da sam jednom prilikom licno apelovao al... zato evo linka za skidanje mog rada, pa eto onda kog bude interesovala tema neka skine i procita bice mi drago ako neko bude napisao i neki komentar...

http://rapidshare.com/files/19537288...OGIJI.pdf.html

I P.S.

Ima onih koji se kroz celo svoje skolovanje provlaca sa 6 i po kojom 7, neminovna cinjenica, ali ti stvarno bolje onda da su sedeli kuci i citali SOS, KVR, MIX, strane casopise i litaraturu. Mada ima ljudi koji su bili i na
Berklee-ju i SAE pa nisu nesto fascinantni, pogotovu ne SAE! Rekao bi da skolu netreba nikako odbacivati pogotovu ne VETS za Audio INZENJERE, A OSTALO SVE ZAVISI SAMO OD VLASTITOG INTERESOVANJA!
Combo is offline  
Old 08-02-2009, 12:15 PM   #324
Max
Pro Member

A sta je to AUDIO INZENJER ???

Pozdrav
Max is offline  
Old 08-02-2009, 02:32 PM   #325
SHIVA
Psiho

SHIVA's Avatar

Quote:
Originally Posted by Max View Post
A sta je to AUDIO INZENJER ???

Pozdrav
Potvrda da si u stanju ponoviti ono ?to su ti o produkciji rekli ljudi koi se ne bave produkcijom, već koi ti ponavljaju ono ?to je njima netko ponovio... i tako u besvjest!
Old 08-02-2009, 02:39 PM   #326
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

"Audio inzenjer" bi trebao da bude nekakav interfejs ili kontroler za studio, kojim bi opet trebao da upravlja neko ko ima veze sa muzikom...
Audio inzenjer takodje zna da izracuna brzinu zvuka pri razlicitim vlaznostima vazduha, temperaturama i sl...

Osecam da ce "Audio inzenjer" ovde dobiti podjednak znacaj sa "Chuck Norisom"...

http://www.sunflower-fest.com/

Oggy is offline  
Old 08-02-2009, 04:50 PM   #327
Combo
Member

Combo's Avatar

Moze i recimo tipa neko ko realizuje projekt:
ZASTITA NA RADU, OD BUKE, RADNIKA U NIKSICKOJ PIVARI!

Salu na stranu:

http://online.onetcenter.org/link/summary/27-4014.00

http://www.analyzemycareer.com/index...=view&id=12954

Pored predmeta: snimanje zvuka, dizajna zvucne slike, muzicke produkcije sa jedne strane (gde se znanje o brzini zvuka kroz odredjenu materiju podrazumeva kao osnovno, kao i fazne i bilo koje druge razlike), sa druge strane tu je: elektroakustika, akustika u arhitekturi, digitalizacija signala, ozvucavanje... ciji obim zadataka, ko je radio zna, prelaze i po 3 do 4 A4 strane... pa moze se reci sve do programiranja (i rada na algoritmima), koga to interesuje, ja sam imao tu priliku da eto oko nekih stvari dosta pricam sa Bogac Topaktas audio algoritam dizajn inženjer za BTE Audio pre oko 2 godine, o samim nacinima modelovanja.

Nacin takve vrsta pracenja razvoja uvek otvara mogucnost da po samoj strukturi unapred znas, dal ce i na kaji nacin nesto biti dobro, npr. nacin na koji neko realizuje svoje plugin efekte. npr. tehnikom Signalnog Modelovanja (konvolucija, dinamicka konvolucija) ima ih mnogo ali nazalost malo dobrih. Fizicko Modelovanje nema ih mnogo ali svi su dobri: UAD, BTE, Sonalksis... Znaci konkretno dal ce za neke nesto dobro da "svira" ili ne u najvecoj meri zavisi samo od arhitekture i tehnike modelovanja... i nista vise!

Dakle sve ovo sa pocetka price uvek otvara put specijalizaciji za odredjenu oblast interesovanja...

Last edited by Combo; 08-02-2009 at 04:54 PM.
Combo is offline  
Old 08-02-2009, 05:20 PM   #328
Max
Pro Member

Procitao sam tvoj diplomski .

Bez zelje da nipodastavam tvoj diplomski ,jer si svakako ulozio jako puno truda , moram priznati da me dosta podseca na izuzetno dobar manual za digitalne mixete ....

E sad , sa muzicko/producentske strane , gomila onoga sto si rekao , ja objasnim svojim " segrtima " za 2 sata ..... naravno manje elaboriram , ali sustina je jasna .

Ostali deo diplomskog je zaista vezan za digitalne mixete i ( po meni ) ga je potrebno citati ako zapravo i kupis spravu .....

Naravno sve to ima uticaja na MUZICKU produkciju tacno onoliko koliko mi treba da to objasnim klincima , a to je 2 - 8 sati .... a ne 4 godine ....

E sad , siguran sam da bih VOLEO da imam inzenjera zvuka u blizini ..... ali za servisne poslove ( sto sustinski pise i u linkovima koje si poslao ) ..... neko ko se razume da mi popravi ovo ili ispravi ono ....

Zaista mi nije jasna uloga inzenjera zvuka u MUZICI , pa sam zato i pitao ( nista zlonamerno )

Pozdrav

Last edited by Max; 08-02-2009 at 05:22 PM.
Max is offline  
Old 08-02-2009, 05:22 PM   #329
akordeonista
Senior Member

Combo, mozes li da obnovis link svog diplomskog rada?
akordeonista is offline  
Old 08-02-2009, 07:58 PM   #330
Combo
Member

Combo's Avatar

Nema problema, link ce se ponvo postaviti! Za MAX-a neznam koliko te sa inzenjerske strane interesuje sam zvuk ali verujem da nista nepricas zlonamerno, ali i da nije i da nepotcenjujes...

I) Ako te rad inspirise na MANUAL, to je da i cinjenice moras potkrepiti realizacijom! Ako pricas o necemu, moras i predstavi rezultat u nekom obliku, pogotovu kada i sama tema rada od tebe to trazi. ONAJ ko je detaljno upoznat u YAMAHA proizvode poslednjih 30 strana nemora da cita, al zato netreba odbaciti prvih 40 koje govore o tehnologiji koja je posluzila da se te mixete realizuju i koja ce i u buducnsti posluziti za gomilu novih proizvoda bar u narednoj deceniji!

2) INZENJERSTVO nije povrsina necega, objasnim i ja nekome osnove snimanja ili vec za 2, 3 sata, ali u sustinu da udjes i nju upoznajes, da trebaju godine, neznam dal se razumemo?! Jedno je ako te interesuje sta je i kako radi NUENDO, a drugo je napraviti takav program!!! Ako se i dalje nerazumemo, nije naodmet da se postave neki zadaci, recimo, neka to bude Ozvucavanja, ciji ce rezultati svima biti interesantni. A za nesto tipa akustika prostora, da... da za pravilno i brzo resenje nekih zadataka je i 4 godine malo! A cinjenica je da gradivo moras da obnavljas jer i doktori nauka uzmu udjbenik sa fakulteta ili neku drugu vrstu literature, kako bi se podsetili nekih stvari, narocito ako se radi o nekom simpozijumu ili ozbiljnijem resenju problema cak i pored 20 godina radnog iskustva.

3) Ako ti treba neko ko ce ti lepo servisirati uredjaje, javi se na PM!

Last edited by Combo; 08-02-2009 at 08:02 PM.
Combo is offline  
Closed Thread

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules