|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
MAO
|
![]()
... a da ste zadovoljni mixom. Nešto sam ovih dana uvrteo u glavu da sam seljak ako mixam jednu pesmu u više navrata (više od 2), i dešavalo mi se da ubodem strašan mix, translatoran, i za 4 sata, a evo dešava mi se i da nešto ne mogu ni po 3 puta ispočetka da ubodem da na nešto liči. Imam naravno dosta problema sa slušanjem u režiji, od monitora do akustike, ali sam uspevao svašta nešto uspešno da uradim, određenom disciplinom i uloženim naporom.
Znam za neke kolege sa foruma da nikako ne mogu da smixaju nešto ispod 3 radna dana, znam za one koji mixaju na analognim mixetama, pa im se desi da ceo mix bace i rade ponovo. Kako i koliko dugo (dani,sati, ture i sl) Vi mixate muziku a da ste zadovoljni? (znam za mnogo ljudi koji nemaju priliku da mnogo cinculiraju pod pritiskom rokova, al to ne računam) |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
|
![]()
Ponekad jako brzo, ponekad sporo, dugo ili nikad ...sve zavisi od "startnog" materijala - tracking je mama
![]() Dobro odsvirano/tight, dobar tracking, itd - mixanje se desava samo od sebe, ide lako...u suprotnom akrobacije i trikovi i ocekivanje da ce mixadzija da napravi cuda - u praksi je prisutniji ovaj drugi slucaj Moje skromno misljenje.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Pro Member
|
![]()
Ako moje skromno iskustvo ne?to znači :
podlo?an sam tome da, kako vrijeme provedeno u miksanju odmiče, imam utisak kako je sve fenomenalno. Kada rad ponovo preslu?am sutra, prekosutra, ili najbolje za par dana (u međuvremenu radeći ne?to drugo), čujem da najče?će nije ni blizu ?ta bi trebalo biti. Onda dotjeruj, pa drugi dan opet, pa opet, ... Naravno, ja imam lo?e akustičke uslove i slabu opremu, odn. vremena koliko mi treba, za razliku od vas profi, pa to tako sebi mogu priu?titi. Ali kad me je nedavno stisnulo vrijeme radi jednog tempiranog datuma, posao je bio za nespomenuti da je i rađen, a morao sam predati. Malo me je bilo sramota, ali sam to kasnije popravio koliko se moglo. Imam veliku ?elju da nekad ne?to smiksam u pravom studiju i na pravoj opremi ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
VIP Member
|
![]()
ovi poznati "mikseri" obicno trose dan-dan i po po miksi ALI (veliko ali!!)
Posto su im asistenti sredili mastere - ocistili sve sumove, smrkanje, disanje, sredili lose edite, uradii bounce sub mikseve, itd itd... Ako se ne zurim, volim da ima 2-3 dana, pa i vise....sto ne znaci da SVE vreme miksam..volim malo da odstoji. Uvek volim da sutradan cujem sa svezim usima i popravim nesto. nekad ne radi danima...neka se sklopi za 3-4 sata. Zavisi od broja instrumenata i kako je usnimljeno i odsvirano i odpevano...mislim znas i sam!!
![]() |
#5 |
Pro Member
|
![]()
nemam rokove radim svoju mjuzu pa imam vremena kolko volis
a uz to sam i picajzla i u stanju sam da na jednom soundu ili kanalu provedem po dan (dva).... ima pesama teskih aranzmanski..(pogotovo aku su tvoje(moje)..)gde se tek u mixu prochuje da se nesto aranzmanski kolje itd itd....pa moras da mixas tako sto vrsis aranzmansku korekciju...(valjda cete shvatiti sta sam mislio) elem jednom sam dobro odsviranu stvar uspeo da spakujem za jedno vece..... dok sam se drugom prilikom zadrzao dva tri dana na pesmi jureci neki zvuk koji sam zamislio... po meni nema pravila a nekad se sto rekoste i samo smixa kad je sve sto predhodi odradjeno kako treba....sto ono kazu samo malo pipnes i eto ga.. pozdrav |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Senior Member
|
![]()
Hmm, nema pravila...
Desavalo mi se da mi miks "ne proradi" ni za nedelju dana... Desavalo mi se da za par sati imam miks kojim sam zadovoljan... Licni rekord mi je 14 numera za 26 sati (bez pauze) i, da ne verujes, vec 5 godina mi bas nista ne smeta u tim miksevima...... |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Moderator
|
![]() Quote:
uglavnom dok snimam/radim aranzman postavljam i neki prvi mix.. kako ce to otprilike da zvuchi.. tako mi je najlakshe. ali neki ljudi traze da ostane sve suvo dok se snima pa posle da mixam.. i to me ubija... evo smixao sam 4/5 nekih rep stvari za 3 dana.. tj 10ak sati sve ukupno.. klijent prezadovoljan.. ali ima nekih traka koje sam mixao u vishe navrata.. potroshio x sati.. i idalje zvuche ko kurac (oprostite).. i to je tako ostalo.. nem' ti ja zivaca za to.. moze da prodje, sve se lepo chuje.. al nije kako sam zamislio.. pozdrav |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Pro Member
|
![]()
Ja najvise volim da mi mix odstoji do sjutra ako je moguce (a najcesce je moguce)... Nikad nisam volio da radim preko recimo 3 sata odjednom...
Nekad sam zadovoljan i sjutra josh malo nesto piljnem, a ponekad ne zavrsim mix nikada kako bih zelio.... Zavisi od 'sirovine'...
![]() |
#9 |
Pro Member
|
![]()
Obicno mi je na prvu mix dobar, pa onda za dan-dva nadjem sto detalja koji mi se ne svidjaju. Onda ide druga revizija, pa ak od druge mix ne proradi onda najcesce uopce ne proradi.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Member
|
![]()
Dobra stvar se sama mixa. Ako u prvih 2 sata nedobijes vec oko 70% od onoga sto trazis, bolje predji na nesto drugo! Nepisano pravilo!
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
-=Koliko visoko cujete?=- | ProkDu | Razno | 37 | 31-10-2006 12:24 AM |
Uad I Koliko Vredi | djivan | DSP forum | 10 | 24-05-2006 11:31 PM |