Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Promocija radova

Promocija radova Marketing u muzici...... pricajte o tome koji je najbolji nacin da promovisete svoj rad? Na ovo mesto saljite vase radove, komentare.....

Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old 01-02-2009, 02:24 PM   #9
alfom
Pro Member

alfom's Avatar

Default Re: Magda

Pa ako je stvarno ozbiljno pitanje, evo odgovora :
taj sound je duboko u meni ; čak toliko da mi smeta. Prvo, htio sam da zvuči starinski. A za to se moraju znati soundi (kako DaBear napisa) 70-tih i ranije. Uz njega sam odrastao : pok. tata je imao 60-tih najjači amaterski revijski orkestar u Yu (bar tu informaciju sam zadržao jer je poginuo kada sam bio mali). Svugdje me je vodio sa sobom, a to je vrijeme kada su carovali duvači, harmonika, klavir (sve revijska/plesna muzika) i pjevalo se na suvo ili na majušno 'Tesla' suvo pojačalce. Kojekakvim kanalima su se kupovali notni raspisi iz Amerike, Italije, pa je tata radio raspise za čitav orkestar. Malo kasnije, u doba 'Silueta', 'Crvenih koralja' i sl. po podrumima su se pravile prve el. gitare, a lupao bubanj od tri-četiri elementa, sa kožama od, mislim, magareće (ili kozije, zaboravio sam) kože koja se prije svirke kvasila, pa grijala svijećom da se zategne, pa tako na svakoj pauzi.
I tako, bla, bla, bla, ... od prve muzike 'mog uzrasta' uz koju sam učio rifove i harmonije (Prokol Harum, Deep Purple, Leed Zeppelin, ... , ... , ...) pa kad je Jugom carovala mexikanska muzika, italijanska, pa naši festivali (Robići, Zdenka Vučković, Nada Knežević, Elvira Voća, Dijego Varagić, Ivica Šerfezi, Marjana Deržaj, Lado Leskovar, ... , ... , ..., pa do Kiće Slabinca, kada je otišao u mirne pop vode, ... , ... , pa svirke po moru, do 'Magazina', 'Novih fosila', Andrijana Ćelentana, Englberta Hamperdika, Sinatri, itd. itd.
Ovaj zvuk zavisi od izbora instrumenata. Najbliže starinskim instr. (soundima) zvuči onaj prvi ST-1 sa svojim bankama. Onda se to malo na kraju protjera kroz, hoće li biti PSP-Neon, pa se jednom konvertuje u *.mp3, pa ubaci u drugi alat i konvertuje u *.wav, i onda još jednom u *.mp3, i dobije se kao da je rađeno prije 30, 40 godina.
Eto, to je to. Volim taj zvuk, kada se sve trpalo u srednjake i bilo nezamislivo da su sibilanti na vokalima nešto što je sada itekako poželjno kada se dobro izbalansira sa bass područjem na eqovima.
A znam da su tih godina koje pomenu DaBear bubnjevi bili plitki ; naročito je bilo teško snimiti činele. Ali, ne mogu sve potrefiti jer niko ne bi htio slušati radio 'Kosmaj', kojeg sam doskora imao u relativno ispravnom stanju.

Last edited by alfom; 01-02-2009 at 02:27 PM.
alfom is offline   Reply With Quote

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules