Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 26-01-2009, 12:49 AM   #11
HeatMan
Moderator

HeatMan's Avatar

Default Re: pitanje za fender uop?teno

e, da..

sad kad si vec spomenuo.. uzeo sam J bass fendera i njegovu kopiju od squiera..

i squier mi je zvuchao bolje..

neverovatno.. malo mi falilo njega da uzmem, ali sam na kraju naleteo na blade-a i odushevio se..
HeatMan is offline   Reply With Quote
Old 26-01-2009, 01:06 AM   #12
idekius
Mason

idekius's Avatar

Ajd? da malo iznesem svoja iskustva o 7ender bass gitarama, pošto ih dugo pratim, sviram, volim, pa... rekao bih da ih i poznajem.

Tačno je da se 7ender ne kupuje dok se ne proba i da su medjusobno jako različiti komadi čak i iz iste serije. Ali... to je 7ender i to je za njih normalno. USA standard i symbol kao i npr. Levis 501. Ima i lepših i skupljih, ali 501 je 501 i ko to voli, drugo ga i ne zanima. Tako i Fender, Zippo upaljač itd.

Ja bih pogledao taj iz 1979!!! Tačno je i to da su serije iz 60-ih i 70-ih fantastične i da su generalno gledano bolje od novih. Ako je dobar komad i ako nije sjeban, kupuj to!!! Cena od 1200 nije velika za tu gitaru, a napolju su i više. Srbija ima retku privilegiju da se kod nas još uvek da iskopati po neki stari Gibson, ili Fender za znatno manje pare nego što to košta u inostranstvu. Retko, ali da se naći. U konkretnom slučaju, sve zavisi u kakvom je stanju gitara, da li je originalna i kakva se "pogodila"... Sve to ne znaš dok ne probaš.
Ja bih više nešto iz 60-ih, ili 70-ih, nego novog Fendera... Sad... ti sam odluči. Ponavljam: -POGLEDAJ I PROBAJ GITARU!!!

Tačno je i da Mexikanci sviraju za sve pare... rade super, ali ne bih baš poredio Mexikanca sa pravim Fenderom...

Inače, sam sviram Japanskog Fendera iz 80-ih. Model Jazz Bass Special. Danas Fender proizvodi tu gitaru pod imenom "Duff McKagan Model", sa Daff-ovim potpisom, jer je upravo Duff iz Gunsa proslavio tu gitaru , a svirao je baš Japanca. U to vreme su Japanci otkupili celu firmu, posedovali je tih nekoliko godina, pa su je Ameri opet kupili nazad.
Naleteo mi je tada dobar primerak, zadovoljan sam gitarom, čuvam je i ne menjam. Voleo bih, pored nje, klasičan USA Jazz, upravo starije serije... ali... o tom po tom... kada izleti, ako izleti.

Koliko Fender gitare znače u muzici govori i to koliko ih muzičara svira, koliko je albuma snimljeno sa njima (nemoguće je izbrojati), ali i to da se najzastupljeniji magneti na bass gitarama zovu Precision i Jazz magneti, po Fenderovim modelima, a ne npr. Sound Gear, Musician... itd... magneti.
Old 26-01-2009, 07:28 AM   #13
allegrosteva
Member

allegrosteva's Avatar

Ako valja uzimaj tog starog.Ja sam se bio zaleteo da uzmem american deluxe 5 ili M.Miler i onda je u mitros neki momak doneo (ja mislim) 73-ku j bass pored kojih su ovi novi radili kao kanta.I onda sam pao u ocaj jer se tada (70-tih) nisu proizvodili petozicani basovi.I na kraju sam uzeo yamahu trb.A na talkbass forumu neki lik ima dobru izjavu ako hoces dobar novi jazz bass-kupi Sadowsky. I stvarno ove sto sam ih cuo su vise jazz bass nego svi ovi u radnjama koje sam probao i usvojicu jednog sadowsky sirocica do kraja godine pa makar nemo leba da jem
Old 26-01-2009, 10:55 AM   #14
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by allegrosteva View Post
Ako valja uzimaj tog starog.
Još kedan glas protiv kataloške kupovine Fendera - te gitare/bas gitare nikada nisu smele da se kupuju bez probe. Zato su i bile kudikamo jeftinije od Gibsona. Kod Gibsona se kupuju modeli, a kod Fendera primerci.

Šetaš po prodavnicama, tražiš komad koji ti prija, ili natrčiš na neki instrument u nečijem vlasništvu pa se femkaš pred likom i kukaš kako je izgreban, čivije imaju luft, nalaziš svakakve glupave mane da bi spustio cenu. A kataloški - nikako.

Pozdrav

P.S. nikada nisam imao Fendera, ali sam se po studijima nagledao Anniversary i Signature komada naručenih iz USA, koji su bili na nivou (skupih i lepo ofarbanih) lopata za sneg.

Last edited by awacs; 26-01-2009 at 11:01 AM.
awacs is offline   Reply With Quote
Old 26-01-2009, 11:20 AM   #15
supersonic
Member

supersonic's Avatar

Svašta se može čuti ovdje

Hvala vam dobri ljudi...
Isto tako se razmišljam donekle da kupim Music Man-a stingray-a, ali otom potom...
Old 26-01-2009, 11:37 AM   #16
FrankoPanko
Senior Member

FrankoPanko's Avatar

@ Awacs
Sad kad si spomenuo Anniversary model, imao sam jednog srebrnog strata iz 1979 g. i bio je ocajan (i ja s njim)! Zvuk mutan (sa novim zicama), a finish (lak) kao da je bio od bitumena. Noktom si mogao napravit udubljenje na laku. Strahota! Tada sam ga zamjenio za american standard strata iz 1993. stavio sam na bridge poziciju humbucker od Kent Armstronga (u single kucistu) i zadovoljan sam rezultatom.
Takodjer sam zadovoljan i sa meksickim power jazz basom (sa fishmanovim piezo bridgeom), ali svakako je bitno isprobati gitaru prije kupovine, da li brenchi zica na kojem pragu, kakav je vrat, da li se rastimava, da li bruji (cesti problem kod pasivnih baseva cim se malo stisa jedan od volumen potova)...
FrankoPanko is offline   Reply With Quote
Old 26-01-2009, 12:02 PM   #17
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by FrankoPanko View Post
@ Awacs
Sad kad si spomenuo Anniversary model, imao sam jednog srebrnog strata iz 1979 g. i bio je ocajan (i ja s njim)!
Eto, i ja sam susreo jednog srebrnog Anniversaryja, sve ono - metalizirano k'o bronzom za čunkove, pa na gornjem rogu pi?e Anniversary series i čovek ga je platio neke silne novce i bilo mi ?ao da mu ka?em da je gitara smeće - bio je sav ponosan pa nisam hteo da ulazim u bespotrebnu raspravu.

Ali kad valja - opasno je. Zoran Cvetković-Zok je imao nekakvog "trocifrenog" Strata koji bio... ufffff. BTW, ?ta je sa Zokom?

Pozdrav
Old 26-01-2009, 12:07 PM   #18
Caksi
Junior Member

Sve sto ste rekli stoji... Fender se mora probati... ima raznih... ima super Mexikanaca/Japanaca... dobri su i 08 American Series...

Ali mi nije jasno poredjenje Jazz Bass-a i MM StingRay-a... kao da pricate o LesPaul-u i Stratokasteru?! Potpuno drugacije gitare... 1 humbuck vs. 2 singlecoil... active vs. passive (mada postoji active jazz, al nije usual)... 2/3 EQ pot vs. 1 tone... plus jos gomila stvari... (kao i opcione, top-load bridge vs. thru-body...)

Ako neko trazi JazzBass, ne treba mu preporucivati StingRay-a... naravno, ako zna sta trazi... a ako daje 1000+ evra, valjda zna!

offtopic - da li je neko svirao StingRay-a sa fabrickim piezom?
Caksi is offline   Reply With Quote
Old 26-01-2009, 12:56 PM   #19
allegrosteva
Member

allegrosteva's Avatar

Kolko sam ja razumeo covek je rekao da razmislja i o stingray-u, a ne da se necka izmedju ta dva( a da jesu dva sveta jesu).Probao sam ja tog mm sterlinga.Ne znam, stvar je ukusa, meni nije legao.Sto se mene tice prva asocijacija na piezo je zvuk slapa Vlade Karadzov-a, on piezo majstorski koristi(kao i sve ostalo sto radi na onom esh-u), to nisam mogao da postignem na sterlingu.Opet moje licno misljenje da piezo na bas gitari ima svrhu da ujednaci visoke na svim zicama i da da bolji atack u visokim tonovima, neki kazu da treba da utegne basove, ali ako je gitara dobra onda joj ne treba piezo da bi "sredio" fundament.To sto sam ocekivao od pieze na sterlingu jednostavno nisam dobio, piezo mu je davao samo-drugaciji ton.Mozda je stvar ukusa ali mislim da u tom cenovnom rangu ima boljig basova sa piezom
Old 26-01-2009, 01:59 PM   #20
FrankoPanko
Senior Member

FrankoPanko's Avatar

Jedan moj prijatelj ima MM Sting Ray 5 i jednom mi ga je posudio za zivu svirku i studio. Mislim, radi odlicno, ima onaj "brrrrrrrrrrrrr" zvuk kojeg mozes ekvalizirati kako ti srce pozeli. Cujes zicu, a ne samo "bmmmmmmm" kao kod 5-zicane Yamahe npr. Odlican za zivu svirku i studio, samo ne znam ima li svrhe usporedjivati ga sa jazz basom, mada je krajnji rezultat vrlo slican. Vise je razlika u samom feelingu sviranja.
FrankoPanko is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules