Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 24-01-2009, 04:58 PM   #1
supersonic
Member

supersonic's Avatar

Default pitanje za fender uop?teno

Pozdrav svima.
Naime, skupljam ke? za american standard jazz bass.E sad mene buni jedna stvar.

Naime, sinoć pričah sa jednim čovjekom, muzičarom, koji je, koliko sam shvatio iz priče, upućen u stvari, bio muzičar, ima gitara i gitara kući, opreme razne, poznaje neke ljude poznate, balblabla, svirao sa njima...I ka?e mi sinoć kako ne postoji vi?e original američki fender da se kupi.Ne proizvodi se u americi nego u kini.

I sad ja pitam?Kako to da u svim dobrim i poznatim prodavnicama pi?e da je recimo mexico, japan, ili american?
Za?to pi?e american ako ga nema?I onda mi se postavlja odgovor zato ?to moraju da zarađuju.A sad, kao fender je propao, nema ih u americi.

Molim vas prosvijetlite me ?ta da radim.Skupiću negdje 1200 ? i kupio bih tog novog američkog fender standard bass.Ali on mi preporučuje da skupim jo? ke?a i da kupim neki stariji ovo ono-ne samo zato ?to je bolji-jer i jeste-nego zato ?to je to američki, a ovaj ?to bih ga ja kupio nije američki...

Svatate li me ?

Mo?e neko prosvjetljenje?
Old 24-01-2009, 05:54 PM   #2
HeatMan
Moderator

HeatMan's Avatar

Default Re: pitanje za fender uop?teno

pretpostavljam da je sale iz artista chovek o kom prichash

u svakom sluchaju, ako tebi lezi zvuk uzmi i neki od 100 eura..

sad, slozio bih se sa time da od kako je prebachen fender u kinu da to nije taj zvuk.. za istrenirano uho razlike su ogromne, ali za obichnog slushaoca sam siguran da nema neke velike razlike..

to vazi i za pojachala i za same instrumente.. eto, necesh mi verovati, kada sam trazio bass za sebe gledao sam fendere iako sam znao za celu tu prichu.. al ajd kao da probam.. i na kraju sam uzeo blade tetrastandard od 600 eura.. imao je zvuk koji je po mom skromnom mishljenju bolji od svih novih fendera koje sam probao.. e, sad.. kolko ce potrajati, to je pitanje.. za koliko cu ga prodati ako ga budem prodavao, to je takodje pitanje.. ja bih da sam na tvom mestu jurio music mana, i tu bih zavrshio prichu shto se kupovine bassa tiche.. mada, kazem ti jer ja zelim da posedujem jednog.. kao i les paula.. al otom potom..

sad. zashto je loshiji novi fender od starog? mozda je samo tipichan hmm placebo (?
!) efekat a i mozda zato shto se valjaju apsolutno svakakvi komadi.. to vazi za sve shto je izashlo iz te fabrike, znachi nema veze samo sa bass instrumentima

poz
HeatMan is offline   Reply With Quote
Old 24-01-2009, 06:37 PM   #3
supersonic
Member

supersonic's Avatar

ali ja tebe nisam ništa shvatio.

Dakle moje pitanje je sledeće:

Da li postoje američki standard jezz bassovi da se danas prodaju novi ?

A taj music Man-je skup trenutno- u PM ! :P
Čuo sam da je dobar ali je i preskup.dvije milje nemam trenutno niti ću imati još za ko zna koliko ... tako da ...
Old 24-01-2009, 10:49 PM   #4
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

MM nikada nije bio jeftiniji...
Kada bih birao samo jedan bas, to bi bio MM (sto i uradih)
Kada bi ih imao tri, imao bih i P i J bass i to bih verovatno kupio nove.

Kada sam '98. kupovao ovog MM, vecina "poznavaoca" je imala razne paranoicne price u vezi novih gitara...
te "vise se ne prave kao nekada", pa onda hit " Vise ne postoji dobro drvo zbog kiselih kisa"... I tako... Bilo ih je mnogo da bih sada nabrajao, ali je sustina sledeca...
Ja sam kupio novu gitaru i svaki put bih ponovo kupio novu. Od tada do sada je proslo 11 godina, a da na njoj nisam radio apsolutno nista osim brisanja krpom i menjanja zica.
A tvoj plan da kupis jeftinog Fendera je svakako sulud sam po sebi, jer dobrog Fendera, kao i svaku drugu dobru gitaru mozes naci od 2000 pa navise.
U tvom slucaju bih kupio za tu lovu najboljeg Mexikanca. Franko Panko je uzeo jedan takav bass, pa potrazi snimke ovde na forumu. Zvuk je i vise nego solida, a za 1000 eura, tesko da moze bolje.
eto...

http://www.sunflower-fest.com/

Oggy is offline   Reply With Quote
Old 25-01-2009, 01:12 AM   #5
supersonic
Member

supersonic's Avatar

Ne bih želio da priča krene u pravcu šta je bolje kupiti i sl.Meni treba jazz bass i to je to.

E sad, fora je što mogu da uzmem jedan jazz bass iz 79', za 1200 €, to bi mi prijatelj dao, jer njemu ono kao više ne treba, blablabla, pa bi mi ga tako praktično poklonio.

Ja vas opet pitam, da li ovaj koji hoću da kupim je američki ili je to sve kinesko sranje ?
http://www.thomann.de/gb/fender_amer...bass_mn_ow.htm
Old 25-01-2009, 02:41 AM   #6
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Pa da si pazljivije citao video bi da sam ti posle svog licnog misljenja, napisao i savet, tj. odgovorio na konkretno pitanje.
Ako ces da ulozis 1200 eura u bass, uvek je bolje da kupis "najbolje od losijeg" nego "najlosije od boljeg".
Jazz bass iz '79. za 1200 eura nije nikakav "pokon", vec preplacena gitara, osim, ako nije u potpuno besprekornom stanju, racunajuci tu i drvo i pragove i elektroniku (sto realno ni jedna nije bila koja se prodavala ikada, a da ja znam...). Mozda 800 eeeeeventualno 900, pa da ulozis resto u sredjivanje i to pod uslovom da imas odlicnog majstora koji ti je nece jos vise zeznuti.

Moj konkretan savet za tvoju situaciju je bio ovaj, pa ako vec pitas, ne mrzelo te, pa se malo potrudi i pronadjes stvari koje su ti tu vec na dohvat ruke. Evo, ja sam to uradio u 3 sekunde umesto tebe.
Za 1200 eura, tesko da sta bolje svira i podseca na pravi J bass...

http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=23417

Old 25-01-2009, 10:43 PM   #7
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Zar je moguce da su jazz basovi toliko skupi....... ja sam bio ubedjen da dobar JB moze da se nadje za 800e, a vrhunski za 1000, plafon
Old 25-01-2009, 10:48 PM   #8
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Polovan, ishaban, i za sredjivanje kakvi su uglavnom "polovni za prodaju", da. Oko 800 eura,ali J bass "da stvarno vredi" nije uopste jeftin ni polovan, ni nov...

Old 25-01-2009, 11:07 PM   #9
supersonic
Member

supersonic's Avatar

Ali postoji li danas da se prodaje u prodavnicama AMERIČKI džez bas ili to više nije američki?
To mene interesuje.Jer ako mogu, kao što link gore kaže, da kupim novi američki standard jazz bas za 1200 € zašto ne bih kupio.A čuo sam da više ništa to nije američko, nego da je made in china i da gitarama počne da se krivi vrat poslije godinu dana i sl. i da je bolje kupiti dobro očuvan jazz bass nego taj novi...
Old 25-01-2009, 11:40 PM   #10
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by supersonic View Post
Jer ako mogu, kao ?to link gore ka?e, da kupim novi američki standard jazz bas za 1200 ? za?to ne bih kupio.
Zato sto prica o Fenderovom neustaljenom kvalitetu izrade ne datira od pre 3 meseca ili godinu dana, vec desetinama godina unazad.
Postoje vrhunski Fender instrumenti i vrhunska "groblja", takodje Fenderovih AMERICKIH instrumenata.
Neretko se desavalo da oni stariji, japanski skvajeri zvuce bolje od nekog "amerikanca" (ovo je prica za gitare i od pre nego sto su se Fenderi pravili bilo gde osim u Americi...).
Vec ti rekoh, sve da je i "amerikanac", onaj "mexikanac" bi za tu lovu zvucao bolje, jer sam cuo gomilu jeftinih J bass amerikanaca koji nisu bili ni za pomenuti pored onog Frankovog mexikanca. Imas tamo audio fajlove, pa preslusaj. Ako si svirao dobre Fendere, znaces o cemu se radi....

Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules