Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 15-12-2008, 11:45 AM   #41
alfom
Pro Member

alfom's Avatar

Default Re: ik multimedia ARC

Boggy, PoZzzz.

Jeste, to je tako kako si napisao. Ali, za nas koji nemamo ama ba? nikakve uslove i ne mo?emo si priu?titi bolje, da li ovaj ARC ima ikakvu upotrebnu te?inu?
Onako kako sam napisao gore : makar za bolje demose?
Inače, ova cijela papazjanija je za mene lično nu?no zlo. Dok se muzika pisala, a na drugim mjestima snimala i producirala, bilo je sasvim drugačije. Neću nikako reći da ovo za određen broj ljudi (u koje ubrajam i sebe) nije lak?e od poznavanja velikog broja instrumenata i raspisivanja aran?mana za svaku pjesmu ; ovo je daleko lak?e, jer se ujedno mo?e i čuti i napraviti ?eljena korekcija (mislim na arr. dio posla). Međutim, ostaje dio koji većina nas (a najče?će radi nekvaliteta radnih prostora) ne mo?e postići - kvalitet sounda.
Ja sam od toga odustao poodavno. Ali, kod kuće se mo?e uraditi mnogo ?ta : midi 'raspis', demo mix, i sl.
Zato i postavih ono pitanje gore : "Vrijedi li ičemu, ...".
Hvala za odgovor i jo? jedan PoZzzz.
alfom is offline   Reply With Quote
Old 15-12-2008, 11:49 AM   #42
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by alfom View Post
Boggy, PoZzzz.

...... Ali, za nas koji nemamo ama baš nikakve uslove i ne možemo si priuštiti bolje, da li ovaj ARC ima ikakvu upotrebnu težinu?
........
Nema.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 15-12-2008, 01:57 PM   #43
Pule
Junior Member

Naravno, akusticni tretman i dobro pozicionirani zvucnici u prostoru su sveto pismo. Buduci da nemam orginalan mikrofon ne bi bilo fer da ocjenjujem program i tesko mi je reci u kojoj mjeri je program ucinkovit, u svakom slucaju sa ECM nije.
Pule is offline   Reply With Quote
Old 15-12-2008, 02:11 PM   #44
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Pule View Post
Naravno, akusticni tretman i dobro pozicionirani zvucnici u prostoru su sveto pismo.
Ako vec nema adekvatnog akustickog tretmana, cak i ako nema nikakvog, pazljivo pozicionirani zvucnici i simetrija su vec ogroman korak napred.
Quote:
Buduci da nemam orginalan mikrofon ne bi bilo fer da ocjenjujem program i tesko mi je reci u kojoj mjeri je program ucinkovit, u svakom slucaju sa ECM nije.
Bez obzira na mikrofon, na RealTraps linku se moze procitati ponesto i o samom funkcionisanju "korekcije", zatim prica o smanjenju zvonjenja (ringing... odnosno reverb time RT60)... koje NIJE smanjeno... nekad i povecano itd...
Zatim, deep u odzivu koji je nastao faznim "ponistavanjem" dolaznog i reflektovanog talasa, se ne moze korigovati nijednim ekvilajzerom, iako su "nacrtali" na sajtu da to njihova sprava "moze". Zasto ne moze? Pa zato sto kod faznog ponistavanja (kontra-faza) ma koliko pojacavali signal, on ce se i dalje ponistavati....

Drugim recima, nista vam nece pomoci ni originalni mikrofon! Razlike ce biti u okviru +/- 1.5dB... ako pricamo o "neoriginalnim" mernim mikrofonima (Earthworks M30 i skuplji), ali ovo sto se pominje na RealTraps sajtu nije uopste taj opseg razlika.... nego kud i kamo veci... znaci... nije do mikrofona!

pozdrav

bogi

p.s. Na Real Traps sajtu je studija bazirana na softveru sa originalnim mikrofonom... ako zelite da citate.... sve pise.

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
Old 15-12-2008, 05:12 PM   #45
Pule
Junior Member

Ok, ali koliko sam shvatio program ne mjenja samo jacinu signala nego mijenja i prilagodjava i fazu vec u reproduciranom signalu, ili?

Jedno glupo pitanje, zasto je Ethan stavio dva mikrofona jedan na drugi, odnosno tako blizu u mjerenju?

Last edited by Pule; 15-12-2008 at 05:19 PM.
Old 15-12-2008, 06:38 PM   #46
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Ok, ali koliko sam shvatio program ne mjenja samo jacinu signala nego mijenja i prilagodjava i fazu vec u reproduciranom signalu, ili?
FIR filter (teoretski, bez obzira na room-correction) moze da "prilagodjava" fazu reproduciranom signalu, samo je pitanje kakvu faznu "anomaliju" treba da prilagodi... ima ih raznih... i kakve ce druge (neocekivane?) anomalije da unese prilikom tog "prilagodjavanja"
Kako ce doticni FIR filter da promeni geometriju prostorije i objekata u njoj, koja utice na fazu (kasnjenjem) reflektovanog talasa... koji u ovom slucaju pravi problem... da li se na to moze uticati samo promenom reprodukovanog signala?
Nije ovde problem sa FIR filtrom, nego je problem u polju primene, i nacinu koriscenja.
Quote:
Jedno glupo pitanje, zasto je Ethan stavio dva mikrofona jedan na drugi, odnosno tako blizu u mjerenju?
Jedan je verovatno onaj koji dolazi sa ARC-om a drugi je njegov, kojim paralelno vrsi merenja.
Tako postavljeni mikrofoni imaju minimum uticaja jedan na drugi, a priblizno mere u istoj tachci u prostoru

pozdrav

bogi

Old 16-12-2008, 12:55 AM   #47
DeMa
Moderator

DeMa's Avatar

Evo koga bas Zanima i vlada engleskim jezikom neka malo prelista ove Stranice.
http://www.gearslutz.com/board/bass-...yone-help.html

http://www.gearslutz.com/board/so-mu...-software.html

Pozz
Denis
DeMa is offline   Reply With Quote
Old 16-12-2008, 12:46 PM   #48
DeMa
Moderator

DeMa's Avatar

E ovako

taman sam pricao za jednim mojim prijatelem od koga ja kupujem tecniku.
Dobit cu to ARC za 10 dana na probu. i intenzivno cu se ja sam tim konfrontirati.

Znam da se fizika nemoze zajebati ali eto.
Javim se opet vezano za ovo.

Pozz
Denis
DeMa is offline   Reply With Quote
Old 16-12-2008, 03:57 PM   #49
Pule
Junior Member

Thumbs down Re: ik multimedia ARC

Super, bas me zanima.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules