Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old 10-11-2008, 07:25 AM   #10
Rade
Junior Member

Rade's Avatar

Default Re: Novi home studio

Evo ukratko da opi?em sam akustični tretman gluve sobe , ali i same re?ije.
Koristio sam dva ro?tilja od drvenih letvi . Prvi sloj do maltera je od stiropora ( zbog toplotne izolacije -jer je on slabiji zvučni izolator ).Drugi sloj je ''Isover'' ( mineralna vuna )- veće gustine i te?ine-debljine 10 cm.Preko toga je i?ao najlon i to onaj sa vazdu?astim slojem - (kao za pakovanje tehničkih stvari). Na kraju su postavljene Knauf ploče.i preko svega toga deblje platno u boji koje po sebi ima male piramidice-nije glatko-zbog dobre apsorbcije.Plafon je po istom sistemu urađen sa izolacijom , osim ?to sam za njega koristio specijalni rigips koji se koristi isključivo za akustiku-sasvim je drugog sastava.Pridr?avao sam se i poznatog pravila da u samim prostorijama mora biti zastupljena simetrija, a i svi uglovi prostorija imaju urađene bas trapove pod uglom od 45 stepeni i napunjeni su Isoverom . U gluvoj sobi je jo? ostalo da izolujem sama vrata i postavim vi?e slojeva stakla na prozoru i okačim sunđere - piramide sa većom gustinom .
Od hardvera mi je jo? ostalo da kupim dobar kondezatorski mikrofon i bubanj ( sad da li akustični ili dobar elektronac -molim kolege koji to bolje znaju za savet)!!!
Toliko - da vas ne smaram previ?e - inače rezultat ovakvog akustičnog tretmana na prvo slu?anje je fantastičan i prevazilazi sva moja očekivanja !
Rade is offline   Reply With Quote

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules