Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika

Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika Analogni i digitalni sintovi, ritam ma?ine, MPC sekvenceri, sempleri i ostali elektronski proizvođači zvuka.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 11-09-2008, 08:43 AM   #1
Motif
Member

Motif's Avatar

Default Midi problem Fantom X / Motif ES rack

Dragi kolege. Promblemčić me jedan ?ivcira i nemam vi?e ?ivaca prčkati, pa ako netko zna ?to bi me moglo mučiti, bilo bi lijepo da me uputi u to.
Naime, Fantomom X poku?avam kontrolirati Motif es rack, no neće, pa neće. Indikator pokazuje da signala ima, čak i dobijem ton iz rack-a, ali ne mogu mjenjati patcheve, performanse niti i?ta drugo. Na fantomu promjenim patch, ali na racku ostaje na istom. Ista je stvar i u multi i performance modu. Jedino ?to se mijenja je prvi kanal u performace modu. Ajd jel netko zna ?to da poku?am, jer poku?ao sam već sve ?to se poku?ati dalo. Čak mi niti uputstva nisu pomogla jer u njima ne pi?e ni?ta osim osnova.

Evo malo slikovitije KAKO IZGLEDAJU POSTAVKE:

Fantom X :

Device ID =17 (value 17 - 32)
Performance control channel =16 ( 1 - 16)
Kbd patch rx/tx channel =1 (1 - 16)

Transmit program change "on"
Transmit bank select "on"
Transmit active sensing "on"
Transmit edit data "on"

Motif es rack:

Basic rcv ch = omni
Device No. = all
Bank sel sw "on"
Pgm change sw "on"
CC mode " mode 1"
Rcv bulk sw "on"

E sada, zbunjuje me ?to na fantomu ima device ID, a na motifu toga nema. Pa ne vjerujem da zbog drugačijeg naziva određenih komandi ta dva syntha nisu MIDI kompatibilna.
Mjenjao sam midi kanale i na jednom i na drugom synthu, al rezultat je uvijek isti.
Motif is offline   Reply With Quote
Old 26-09-2008, 02:54 PM   #2
marestudio
Member

Default Re: Midi problem Fantom X / Motif ES rack

Nemoguce je da midi rolanda nije kompatibilan. Ja iz Rolanda G-1000 menjam sve od banke do jacine i reverba, pa cak i kolicine portamenta u Daw-u
Probaj ovo:
Fantom X :

Device ID =17 (value 17 - 32)
Performance control channel =1( 1 - 16)
Kbd patch rx/tx channel =1 (1 - 16)

Transmit program change "on"
Transmit bank select "on"
Transmit active sensing "on"
Transmit edit data "on"

Motif es rack:

Basic rcv ch = 1
Device No. = all
Bank sel sw "on"
Pgm change sw "on"
CC mode " mode 1"
Rcv bulk sw "on"
marestudio is offline   Reply With Quote
Old 05-10-2008, 03:17 PM   #3
slowstar
Pro Member

Nemam MOTIF rack, ali imam Fantom(e)
u principu, device ID je totalno nevazan, jer se koristi sampo prilikom tzv. "system exclusive" razmene podataka, tako da je jedino vazan status Pg. change poruka, tojest da prijemnik (motif) i transmiter (Fantom) budu na istom MIDI kanalu, kao i da je u MIDI implementaciji moguce slanje i prijem program change messages. Znaci, na Fantomu treba da je ukljucen >transmit program changes< a na Motifu >receive program changes< E sad, ima jedna zackoljica, a to je takozvani "mode". Nisam siguran, ali mislim da dok je Motif u performance modu, NE MOZE da prima Pg. Ch message, nego mora da bude u "patch" modu. Mozda, ponavljam mozda to moze da se izbegne ako se ISKLJUCI parametar "performance control channel" ili vec kako Yamaha to naziva, to jest channel se stavlja na vrednost 0 ako postoji, a ako ne onda na "off" ukoliko i toga nema, onda Motif definitivno mora da se drzi u "patch" modu
Nadam se da ovo nesto vredi, sve najbolje!!!
P.S. SIGURAN sam da je moguce to sto pokusavas da uradis.
P.S. II obavezno ISKLJUCI SVE sto je u vezi sa "system exclusive" ukoliko zelis da ti Pg. Change radi, te dve varijante se ne podnose medjusobno, znaci, receive sysex na OFF, basic receive channel NIKAKO NA OMNI nego recimo na 1, a na fantomu "transmit edit data" na OFF
Active sensing u svakom slucaju iskljuci, to je zastareo parametar koji se vise ne koristi, i samo ti zauzima bandwith kod MIDIja, koji je ionako mali...

Last edited by slowstar; 05-10-2008 at 03:20 PM.
slowstar is offline   Reply With Quote
Old 10-11-2008, 06:00 AM   #4
Motif
Member

Motif's Avatar

Evo samo da ka?em da ni?ta od navedenog nije pomoglo. Čudno!?
Motif is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules