|
Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Moderator
|
![]()
Odlazimo u off topic sa ovim kontrabasom, ali daleko bilo da treba raditi hi pass na kontrabasu. Najdeblja zica kontrabasa je Fis (ako je solisticki stim) ili E, ako je orkestarski stim. U tom slucaju, frekvencija mu je oko 80, 82 Hz, lupam, ali tu negde...Do 60 Hz je u takvom opadanju da malo sta ostane od zvucne mase, a na 25-30 Hz ne postoji...
U konkretno Ivanovom slucaju u pitanju je los instrument. To sam slusao letos iz projekta i upoznat sam sa problemom koji je Ivan imao na usnimavanju. Svaki gudacki instrument ima svoje nesavrsenosti. Pogotovo losi ili lose podeseni instrumenti. Razne rezonancije, volfovi i "trista cuda" koja uticu i na sviranje i na snimanje. Kontrabas je posebno nezgodan za snimanje jer retko koji instrument i svirac bivaju na "visini zadatka". Takodje samo gudalo igra ogromnu ulogu u formiranju i karakteru tona, pa se desi i da dva vrhunska gudala, daju potpuno oprecne zvucne utiske, a kamoli gudala koja i nisu bas neka. A sada ponovo na osmokanalne preampe... Sorry Arture ![]()
![]() |
#2 |
MAO
|
![]()
eto koliko sam zaključio od vaših mišljenja, nijedan nije loša kupovina. Nekako sam najbliži Mackieu, ali videćemo još.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
MAO
|
![]()
btw, koja je ad konverzija na octtamicu, ona sa multifacea?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Ivan Lekic
|
![]()
na octamic II A/D je potpuno isti kao na ff800
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Ivan Lekic
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Fundamentalni ton E zice na C bassu je 42hz, a ne 80, sto je oktavu vise, tako da je umereni hi-pass na 25-30 hz sasvim O.K. ako se radi o "close mic" snimanju, narocito ako je large diaphragm kondenzator u pitanju. Priznajem da do sada (a imam dosta iskustva sa orkestracijom) nisam cuo za stim kontrabasa u kome postoji F# zica, postoje samo Kontrabasi sa 5 zica u kojima je ta peta u 99% slucajeva C zica, a veoma retko se zica prestimava u H notu, ali izuzetno retko, kao sto rekoh. Najnizi fundamentalni ton koji se koristi u simfonijskoj muzici je tzv. "subkontra C" cija je frekvencija 32hz, i od klasicnih instrumenata moze ga proizvesti samo petozicani kontrabas, i naravno cevne orgulje, na nanizem pedalnom tonu, ukoliko je registar od 32' (32 stope - starinska mera za duzinu orguljske cevi, jos uvek je standard za iste) Ovde naravno, ne govorimo o alikvotnim tonovima, nego samo o "fundamentu", ali postoje i takozvani "sub alikvoti"(donji) dosta slabiji od fundamenta, ali ipak veoma primetni na pojedinim izvorima (prirodnog) zvuka. U vecini slucajeva su nepotrebni, i stetni za proces snimanja, pa otud i potreba za blagim, ali primetnim haj pas filterom na instrumentima od kojih se takvi zvuci mogu i ocekivati. Toliko, da ne gnjavim, i upropastavam topic preterano, samo opravdavam Ivanov postupak, mada mislim da je malo preterao sa visinom H.P. filtera (120hz)
![]() |
![]() |
#7 |
MAO
|
![]()
ok, ljudi fala na mišljenjima. Sad šta mene dalje muči - svaki odgovor, nova pitanja kako već biva
![]() dakle, ako su AD-DA konverteri isti na FF800 i na octopreII, da li onda moguće da je to zapravo samo FF800 sa extra 4 preampa (obzirom da ni razlika u ceni nije nešto). E sad, ovo postaje bitno, jer ja jednostavno ne verujem toliko RMEovim preampima koliko recimo mackie-u. Drugo novo pitanje je, da li su onyx 800 R preampi isti kao i na mixeru onyx 1640? Jer i tu ne vidim neku veliku razliku u ceni, a definitivno bih imao primenu celom mixeru pre nego rack verziji. Ako je odgovor da, isti su preamp, onda bih najverovatnije išao na ceo mixer (lakše mi je da onda organizujem monitoring muzičarima, sebi, pilotiranje i sve u tom stilu). Napominjem da mi AD konverzija dodatna nije potrebna, imam FF800 i savršeno lepih 10 AD konvertera na nj. @ivan/oggy/slowstar ne ljutim se na offtopičarenje, ako se oduži prebaciću ga u nov topik, a što se kontrabassa tiče, lično se slažem da poneki hi-pass može da pomogne brundavim i agresivno rezonirajućim instrumentima, a to što je ivan išao na 120hz, ne znači ništa osim da mu je tako prijalo, ko zna kako i koliko taj njegov filter zapravo radi. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
mod?rateur analogue
|
![]()
ja nisam ljubitelj RME preampa.. imam fireface800. okej su, ali kad bi snimio cijeli band na to, dobio bih totalni nefokusirani mulj. da ne ulazim u detalje.. linearnije rade na manjim pojacanjima, tipa linijski ulazi i sl.. ali kad napicis mikrofon, kome treba dosta gaina.. plastika, pad u hf/lf itd. nebi se usudio na to snimati kick, ili OH.. sve u svemu, mislim da su onyx ipak bolji deal u toj klasi, sto se samog preampa tice. za mackie konvertere neznam bas.. RME konverzija je the best, za "ovozemaljske" pare.
platinum seriju focusrite ne mogu smislit.. snimao sam dane i mjesece sa voicemasterom i voicemasterom pro.. voiceovere, vokale .. i bilo mi je zlo. osim compoundera, koji kao kolor kompresor/limiter, pogotovo za gitare, radi zaista dobro. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Moderator
|
![]()
U pravu ste!
Nerazmisljajuci da se notira za oktavu vise od zvucnosti ispalio sam pogresnu informaciju u odnosu na notu koju sam vizuelizovao u notnom sistemu, a ne zvucno ![]() Inace, solisticki stim za kontrabas je za stepen visi od orkestarskog stima koji je E-A-D-G (Fis-H-E-A), tu nema zabune, to sam studirao ![]() Sorry jos jednom Arture ![]()
![]() |
#10 |
Pro Member
|
![]()
Nema potrebe da uzmas Onyx 1640, jer moze i 1620 da ti zavrsi posao. Ja sam ga nedavno pazario...8 preampa i 100 dugmica
![]() E sad, voleo bih i ja znati, ima li razlike izmedju 800r i mixera Onyx serije
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
preamp: FMR Vs ART | eka-nika | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 12 | 30-08-2008 08:09 PM |
Preamp? | Rhino | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 14 | 11-11-2006 10:52 PM |
gitaru u preamp ili pedale u preamp? | Sleepgolfer | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 26 | 31-05-2005 02:03 PM |
mic + preamp | dr.Ru | Vlado Georgiev | 1 | 24-02-2005 05:26 AM |