|
Computer Hardware Razmenite iskustva o muzickim karticama i bilo kom drugom hardveru koji koristite uz PC, konfigurisanje i optimizacija kompjutera za DAW |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Posto sam malo opgradirao edb sa novim processorom, vise rama i 2 HD u raidu, mislio sam da bi bilo ok da instaliram Vistu. E sad, kako se Vista ponasa sa softverima i plug-ins, vst-s? Pretezno mislim na Cubase3, Ableton... Sto se tice moje zvucne izgleda da cu da imam mali problem oko drajvera? Ono na sta sam ja naisao na M-audio linku je samo beta verzija. Da li je Vista uopste dobra za DAW?
![]() |
#2 |
Superoperater
|
![]()
Ne. Vista nije dobra za DAW. Jednostavno pravi vece latencije. Ima negde kako da se optimizuje, ali mislim da u sustini nije moguce dobiti manje latencije nego na XPu. Mada nije bas nemoguce raditi u njoj.
Cak i da stavis 64bit sistem, nista od tih matorih programa nece raditi bolje. Pokretace se u 32bitnom rezimu i videti max 2GB rama. Morao bi da stavis program tipa Reaper ili Sonar koji imaju mogucnost rada u 64bita. U pripremi je SP2 za Viste... Ne znam hoce li on doneti poboljsanja - sumnjam da ce se promeniti nesto oko audio podsistema... M-Audio ima beta drajvere za 64bit... Ako kliknes na M-Audio sajt sa desne strane na neki kao zeleni vumetar, pokazace ti dokle su dogurali drajveri za odredjenu karticu (private beta - public beta ili web release)
![]() |
#3 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
![]() @psionic Ajde molim te, ako znas, gde se to optimizuje latencija u Visti da nam kazes, jer mislim da bi to mnogima koristilo ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]() Quote:
Ja sam isto probao to sa dualboot-om, ali to kod mene nema sanse da radi? Instalirao sam Vistu na 2 nova harda u raidu. A na starom hardu sam ostavio XP. Ali bilo koji od ova 2 OS-a da pokrenem onaj drugi mi zashtopa? Kako onda stoji stvar sa 32 bit Vistom?
![]() |
![]() |
#5 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Na m-audio postoji drajv za Vistu, ali samo kao private realese. Ne kontam kako to da skinem?
![]() |
#6 |
Senior Member
|
![]()
Ja mislim da bi oba operativna sistema trebala da budu na istom hardu i trebalo bi prvo instalirati XP pa onda Vistu da bi imao dual boot. E, sad ja nemam raid pa ne znam kako to sa njim funkcionise
![]() Ja sam takodje imao problem da instaliram operativne na razlicite diskove. Sto se tice 32 bit Viste, mislim da nema razloga prelaziti na nju sa XP-a. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Senior Member
|
![]()
Vista je isto shto je bio nekada Win Milenium
Microsoft je ulozio ogromnu lovu u Vistu i na neki nacin to mora isplatiti, ali takodje je potpuno svestan da ce jos vise izgubiti sa Vistom, pa zbog toga kroz par dana vec krece Vienna (Win 7) u beta-test fazu. Shto se DAW produkcije tice, ostanite i dalje na XP-u i sacekajte Viennu.Microsoft ce sigurno drasticno promeneiti politiku prema softveskim kucama, pa ce i drajveri biti puno optimizovaniji i stabilniji.Ovo je moje licno misljenje. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Cini mi se da bi najbolje bilo izvaliti nekih 2.000 eura i preci na OSX? Dosta mi je vise Billa Gejtsa i njegovog monopola!
![]()
![]() |
#9 |
Superoperater
|
![]()
@X-Dreamer...
Pa ako toliko volis OSX, ima varijanta da se na Intel PCu instalira...Hackintosh. Ne znam kako radi jer nisam probao, ali u principu se koristi isti NEMODIFIKOVANI disk za OSX uz neka predhodna zezanja da bi se privoleo instalaciji. Ne znam puno o ovome - mozda je neko drugi vec probao ? @shigumicu Ne znam da postoji neka opcija za smanjenje latencije u visti - to je pre optimizacija celog sistema. Ima ovde na forumu negde (npr, ja sam postovao nesto tipa 'optimizacija DAWa pod Vistom'), a ima i na M-Audio sajtu sta tacno pogasiti od servisa (najvise insistiraju da se power saving namesti sa balanced na aggresive) Slazem se da je rad u visti komforniji, zato je i koristim za sve sem za DAW, imam dual boot. A to da oba sistema budu na istom HDDu - nece bas ici... Vista prepoznaje da joj je na putu druga instalacija Windowsa i to lepo preimenuje u Windows.old. Dakle ili 2 particije ili 2 HDDa. Dalje, sto se tice dual boota, prvo XP pa zatim Vista, a ako to ne pomogne, moze se u biosu, kao primarni postaviti HDD sa Vistom - kad se zeli vista, i HDD sa XPom - kad se zeli podici XP. Ponasace se kao da imate 2 masine. Jos jedna napomena: Ako ukljucite AHCI opciju za SATA HDD u biosu, narocito POSLE instaliranog XPa koji je bio instaliran dok je bio odabran neki drugi SATA mod, moze se desiti da puca.
Mutna slika i mutan ton - ljubitelje filma muči on.. Last edited by psionic; 30-10-2008 at 09:01 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Superoperater
|
![]() Quote:
![]() Evo nekih linkova za optimizovanje: http://www.audioforums.com/windows-v...timization.php http://www.blackviper.com/WinVista/servicecfg.htm
Mutna slika i mutan ton - ljubitelje filma muči on.. Last edited by psionic; 30-10-2008 at 10:42 AM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
new home setup | rebelwarrior | Computer Hardware | 7 | 09-11-2008 09:54 PM |
Bezbolni prelazak na drugi komp | Danny Lou | Audio Software | 26 | 04-11-2008 11:38 AM |
Prelazak na vBulletin - Day 1 | puRe | Obavestenja | 8 | 27-11-2005 05:22 PM |