|
Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere... Oaza za "stvaratelje" pjesama... pričajmo o izvorima inspiracije, razradi ideja, strukturiranju pjesama, instrumentaciji, tehnikama aran?iranja, pisanja tekstova.... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#11 | |
Moderator
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Junior Member
|
![]()
Kao što je poštovani gos'n Eddie Van Halen rekao "If it sounds good it's good".
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
mod?rateur analogue
|
![]()
eh velike pameti..
![]() sto je nekome dobro ili nije.. je apsolutno subjektivno.. bolje mu je nek nastavi sa soliranjem.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
moderator
|
![]()
Ne radi se o tome uopste...
Nije isto pisati pesmu za sebe,i pisati muziku koju imas nameru deliti sa drugima i ocekujes da ostavi utisak na njih (sa tim da se naravno,prvenstveno tebi dopada),ili hoces reci da se ne slazes? isto kao sto neces napisati roman na isti nacin na koji si kod kuce pisao dnevnik! i neces na isti nacin servirati hranu u restoranu,i u svojoj trpezariji... naravno da nije 'topla voda',kao sto sam i rekla,ali su stvari koje ljudi cesto zanemare,iako ostanu pri istom cilju.. u sv sl,niko vas ne primorava da se slazete s tim,zar ne...ali verujem da neki od ovih podsetnika mogu posluziti bar da razbiju blokadu u pisanju... aj pozz
![]() |
#15 |
Pro Member
|
![]()
@Eeva, ako je ovo ono sto si mi prevela, onda jeste tako. Dobar thread i dobro english pisanje o tome. To su nacela, da kazem, za zanatsko (jer i nije nista drugo) 'stvaranje' muzike potrosackog drustva.
Sto ne bi rekao Edi Van Halen : "Sto je tako - tako je!" ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
moderator
|
![]()
pa da,ali zasto ljudi ovo tumace kao uputsvo za pravljenje djubreta od muzike
![]() mislim,ne znam,mozda ja imam iskrivljenu predstavu o pojmu 'komercijalna muzika'.. ja komercijalnu muziku tumacim kao prodavanje klishea,u kome ne ucestvuju emocije.. a dodavanje interesantnih elemenata vasoj autobiografskoj pesmi (ili bilo kakvoj pesmi nastaloj iz iskrene emocije),koji privlace paznju i cine je fleksibilnijom, ne bih sa tim nikako poistovetila... hocu reci, 'sellable' mi nije isto sto i 'made only to be sold'! enivej,samo moje misljenje, ne pucajte! pis baba ![]()
![]() ![]() "There is no such thing as standing still when it comes to progress.You're either moving forward,or backwards." Last edited by Eeva_r&b; 22-10-2008 at 02:28 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Banned
|
![]()
Eva nemoj da daješ te nerviraju i mene su tako kad sam pito prošli put za harmoniku i emu karticu pa mi je na kraju šurak pomogo i sad sve radi a evo da neki nebi pomislili nešto loše promenijo sam i tastaturu na kompijuteru.kupijo sam u metrou ovu sa našom latniciom pošto su neki ovde mislili dasam verovatno nepismen ali neka.a u vezi tekstova da dodam samo ovo muzika je lepa tek kad srce cepa,a takav volim i kad je tekst nebitno zabavni narodni
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Isto je kao sa glumom (da ne pominjem opere ![]() Ovim redom : tekst, melodija, arr., interpretsacija & mix, a sada i predstavljanje na tevi, interu ili gdje već (spotovi i sl. kerefeke) ; ali prije svega ovo prvo četvero (petero) : Dakle, sposobnost da se prenese emocija - naum tekstopisca -> koja pada na kompozitora melodije -> koja pada na kompozitora aranžmana -> koji pada na mix majstora ... Svi u lancu MORAJU da dožive i daju svoj pečat da bi početni naum / osjećaji / saopštenje, u vidu par minutne muzičke 'predstave' imali ocjenu valjanog. Kao i u glumi, dobar glumac može od 'ničega' napraviti fantastično predstavljanje kroz lik sa kojim se poistovjećuje, i obratno. Tako je i ovdje : svi u lancu kreiraju zajedničkog glumca u vidu pjesme, koji predstavlja njihovo viđenje (odglumljivanje) saopštenja kojeg prenose slušaocu. Svakako, može biti odlično saopšteno i od lošeg da bude veoma dobro, ili upropašteno. To publikum potrošačke muzičke (ne)kulture koja danas preovlašuje često ne prepoznaje, jer je najveći broj numera usputno sredstvo za proživljavanje par minuta života obojenog kukumavčenjem ili izmišljenom pričom o 'meni i njoj i šta sam ja njoj učinio i ona meni' itd. danas nazvanog TF. Da li su evergrini samo radi lijepe melodije? Ili samo radi lijepog teksta? Ili samo radi lijepog arr.? Ili isto tako muzičkog zapisa? SVE ZAJEDNO! Drugo se zaboravlja i kratkog je daha. Ipak, opet ono :"Svaka roba ima svog kupca". Neko želi da mu poruku koju želi čuti saopštiš uz teške bitove i dva tona melodije ; neko uz pratnju gitare i krasni vokal, neko ... Ljudi koji pišu nešto samo za sebe su najobičniji čudaci. Oni koji pišu za druge ; prvi koji će imati zadovoljstvo trošeći vrijeme na kreiranje poruke koju prenose da bi drugi uživali u kreaciji, i drugi isto to na slušanje, su tandem robe i kupca koji su se našli. Takvih parova ima bezbroj. I to je to. Uvodnik u thread ti je, opet velim, sasvim o.k. Neponovljive su kreacije svih koji su učestvovali u prenošenju saopštenja Zdenka Runjića : tekstovi predivni, melodije isto tako, arr. isto, interpretacija Olivera (i ponekad drugih) - isto. Tehnički dio : kako se moglo (pare, uslovi izdavaštva ...). Ima li nešto u njima što se ne slaže sa onim što piše u tvom uvidniku? NEMA. Dakle, sve O.K. ![]() p.s. E, sada Eeva, ono što ti se možda neće dopasti : lično poimanje kvaliteta je lično. Kolektivitet u određenom vremenu određuje pravila za vrednovanje onog što je za njih O.K. Ako se TF prodaje u onoj mjeri kojom su potrošači bombardovani njime, onda je većinski sveprihvaćen i sa stajališta i jednih i drugih trenutna klasa kvaliteta. Da ne bude zabune : TF sam samo pomenuo kao uzorak - ništa više. Lično, od pojedinih bravura u TF u instrumentalnom dijelu dobijem kompleks niže vrijednosti, jer i pored decenija muziciranja imam potrebu da se na neki ukras ili solo vraćam desetine puta dok ne zaključim da moji prsti to ne slušaju više i da trebam "preformulisati" slijed i trajanje nota - ![]() ![]() ![]() Last edited by alfom; 22-10-2008 at 03:19 PM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Moderator
|
![]()
hahhaahahahahahahhahaha
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |