Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Ostali muzički instrumenti i studijska oprema

Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 06-10-2008, 07:40 AM   #61
alen
VIP Member

alen's Avatar

Default Re: ***low End Theory***

Quote:
Originally Posted by kixns View Post
licno ne volim "low end"

kada sam pocinjao sa dj-ingom,
"imao sam ideju" da sve probleme reshim nekim gemini-jevim gramofonima i mixetom
ali me je cimer mudro posavetovao da to ne kupujem, jer cu na kraju ipak kupiti technics 1210, i neku ozbiljniju mixetu, a da cu na geminiju samo izgubiti kes....
i, probam ja neki low-budget gramofon, mixam malo, pa nakon par dana upoznam neke ozbiljnije ljude, odem kod njih na gajbu, a tamo 1210-ke povezane.
kad sam dodirnuo gramofone, sve mi je bilo jasno......
i tako danas sam ponosan vlasnik "blizanaca", namnozilo se tu josh dosta opreme, a tek je u planu gro stvari.....
elem, ako mislish da se ozbiljno bavish necim, i da zvucish ozbiljno, treba ti i ozbiljna oprema...
moze low end da "zavara stomak" (ili ushi) na kratko, ali se na kraju ispostavi da je to bacanje para i vremena. a i bolji je osecaj kada radish sa spravama koje ulivaju "strahoposhtovanje"
Slazem se,ali u muzickoj produkciji treba doci do ozbiljnih sprava.I ja sam imao iskustva posle kratkih slucajnih konktakata sa vrhunskim uredjajima kako samo gubim vreme sa igrackama i kako cim dodirnes pot prave sprave odma' sve nekako dobije smisao i sve ide lakse...ali treba doci do sprava i jako je stetna frustracija kako se ne moze raditi bez ozbiljnih sprava.Dva gramofona su dva gramofona i kostaju kao 1% ozbiljne studijske opreme..Preko trnja do zvezda,rekli bi stari latini.Samo rad,rad i rad uz archenje toga sto imas u trenutku a ostalo dodje vremenom..

Pozdrav
Old 06-10-2008, 09:16 AM   #62
alen
VIP Member

alen's Avatar

I jos da dodam,mozda ne toliko prigodnom paralelom ali...postati 'majstor' nekog 'zanata' je dug put,podrazumevajuci postojanje elementarnog talenta za isti ili bar prevelike zelje da se postane nesto jer postoje slucajevi da ljudi postanu 'majstori' iscrpno trudeci se iako mozda u pocetku nedostaje talenta..'Majstor' se postaje radeci alatom kakvim imas,svaki alat je alat i sluzi necemu,sta cemu sluzi,ucis zanat,zavrsavas posao kako mozes,trudis se da budes bolji...A kasnije kad bude sve u rukama,iskustvo,znati cime i kako krecu izvoljevanja oko prefinjenijih alata opet u cilju biti bolji,kada se prodje dug put,nauci osnova nekog posla i zna kada ti sta i za sta treba a postoji i neka kintica sa strane za to(lagana stednja i odvajanje sa strane vremenom).Pri tom danas postoji mnogo pristojnog 'besplatnog' ili jeftinog alata za razliku od proslih vremena kojim se moze napraviti barem neki nivo.Sve je u nasim rukama i zeljama....A nikad ne znate ko moze cuti vas rad i zainteresovati se za vas...Ozbiljni ljudi u poslu nece puno obracati paznju dali ste vi to mixali native efektima,ili nekim perverzijama,sve im je jasno...'majstor' i dobro odradjen posao se uvek daju prepoznati.pa ako neko pomisli da radite odlicno a nedostaje vam malo bolja oprema i misli da vrediti uloziti u vas,mislim...nista nije nemoguce.I sam sam daleko od vrhunskog ali ovako razmisljam i ne stajem kako god da je ovog trenutka...Ono vozis se jugom,ali zna da se pojavi neki rodjak iz inozemstva sa recimo audijem,da ti da probas kad ijaooooo.E to je to,to je auto a ne ovo sto ja vozim.Ali meni treba nesto da se prevezem od tacke A do tacke B,AUDI ili 'ne daj Boze' MERCEDES samo mogu da sanjam.Ali rastojanje od A do B moram da predjem nekako,trudim se sto bolje voziti i odrzavati jugica pa mozda ga i nekad zamenim necim udobnijim.Ali ako ne znas da vozis nece te pomoci ni AUDI sa svim ovim modernim 'hajtecima',skrljaces se negde.Ili platis vozaca ili ides taxijem (:

Pozdrav

Last edited by alen; 06-10-2008 at 10:09 AM.
alen is offline   Reply With Quote
Old 06-10-2008, 10:26 AM   #63
Caksi
Junior Member

Alen, to sto kazes ima potvrdu i u praksi...

Neki od najiskusnijih beogradskih studijskih sviraca su koristili u studiju razne Squiere (doduse potpomognute sa EMG pickup, ali i sa sve tim, cena je do 500 jura), pojavom TonePort-a, neki su izbacili iz studija gomilu pojacala (sa dobrim konvertorima, ok... ali TonePort kosta ispod 200 jura)...

... sve u svemu, low-end se tumaci na razne nacine!
Quote:
Ozbiljni ljudi u poslu nece puno obracati paznju dali ste vi to mixali native efektima,ili nekim perverzijama,sve im je jasno...
- ziva istina... cak se i odusevljavaju nekim jeftinijim soft/hard-wareom, ali onako, nezvanicno!

P.S. Stara srpska... "Dobar vozac Juga ce se snaci vec nekako u BMWu, a ovaj iz BMWa... cesto nece ni upaliti Juga...)

Mada ne spadam ni u jednu kategoriju od pomenutih... PROLETER SAM, IPAK, heroj radnicke klase
Caksi is offline   Reply With Quote
Old 06-10-2008, 11:30 AM   #64
alen
VIP Member

alen's Avatar

..ko zna da vozi snacice ce se u BMW-u jako lako
Old 06-10-2008, 11:54 AM   #65
alen
VIP Member

alen's Avatar

"Stici na cilj je lepo i ka njemu koracamo ali zivot prolazi u putovanju ka njemu.Na tom putu treba uzivati!".
Verujem da ce se vecina nas jednog lepog dana prisecati Behringera i to sa sve osmehom,uz 'ah taj behringer'.Uzivajte u stvarima koje imate i koristite ih najbolje sto znate,samo radite i budite bolji,sve ostalo ce biti!

Da ne davim vise,

Pozdrav
Old 06-10-2008, 06:32 PM   #66
Reinhardt
Pro Member

Reinhardt's Avatar

Quote:
Originally Posted by Caksi View Post

... sve u svemu, low-end se tumaci na razne nacine..
..ali se vecina slaze da je takva sprava odredjena cijenom, a ne zvucnom kvalitetom.

npr.
zashto je FMR Audio low-end firma?
prvenstveno jer radi fenomenalne sprave za malo novca,
i to na nacin da pametno ushtedi tamo gdje moze,
(ext. power supply, nema XLR, jeftini knobovi, jednostavan design kutije, nema klasicnog vu.metra..)
..a pritom ne degradira zvucna svojstva sprave

ima tu jos sprava.. THREEQ Joe Meek, DMP3 M-Audio, Oktava mic, Klotz kablaza..
Reinhardt is offline   Reply With Quote
Old 06-10-2008, 08:55 PM   #67
kixns
Member

kixns's Avatar

@reinhardt
hvala na dobrodoshlici

@alen
shto se tice cena, upoznat sam sa njima,
(kao shto rekoh kupilo se josh po neshto),
zahvaljujuci RUMSKOM sam doshao do fenomenalnih saznanja,
i mali studio je u planu (bio je vec dugo), a sad definitivno!
Quote:
ali treba doci do sprava i jako je stetna frustracija kako se ne moze raditi bez ozbiljnih sprava
tu se slazem u potpunosti, svako se treba pruziti koliko je dugacak, da ne bi kasnije bilo kajanja zbog nekih kredita, pozajmica ili slicno.....
a muzika bi trebala da bude lepa stvar, a rad sa njom uzivanje a ne frustracija.
nego, kao shto vec rekoste, dobar vozac je dobar vozac.......
pozZ
kixns is offline   Reply With Quote
Old 11-10-2008, 08:39 PM   #68
Reinhardt
Pro Member

Reinhardt's Avatar

Quote:
Originally Posted by kixns View Post
muzika bi trebala da bude lepa stvar, a rad sa njom uzivanje a ne frustracija

word!
Old 11-10-2008, 11:25 PM   #69
HeatMan
Moderator

HeatMan's Avatar

Quote:
Originally Posted by Reinhardt View Post
..ali se vecina slaze da je takva sprava odredjena cijenom, a ne zvucnom kvalitetom.

npr.
zashto je FMR Audio low-end firma?
prvenstveno jer radi fenomenalne sprave za malo novca,
i to na nacin da pametno ushtedi tamo gdje moze,
(ext. power supply, nema XLR, jeftini knobovi, jednostavan design kutije, nema klasicnog vu.metra..)
..a pritom ne degradira zvucna svojstva sprave

ima tu jos sprava.. THREEQ Joe Meek, DMP3 M-Audio, Oktava mic, Klotz kablaza..
pa jbg, ja ne znam ko bi dao vishe para za multicore od 30m sa kutijom? ja sam pukao 870e i to bez pdv-a i carina i sranja, jer me je artist jebao dosta dugo oko tog kabla.. pa kao aj dam u spustimo cenu..

bilo bi nerazumno da koshta vishe jbg.. a i klotz su dosta skupi kablovi.. moje mishljenje..

oktave su jeftine a predobre, istina..
HeatMan is offline   Reply With Quote
Old 12-10-2008, 09:29 PM   #70
Reinhardt
Pro Member

Reinhardt's Avatar

Quote:
Originally Posted by HeatMan View Post
.. a i klotz su dosta skupi kablovi..
balansirani kabel, cijene do 1?/m je pristojna cijena
(s obzirom kakvih perverzija od kablova ima na trzistu)
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules