|
Monitoring Aktivni i pasivni zvučnici, slu?alice, pojačala |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Member
|
![]()
Imam yamahe hs50m i malo mi fali basa i mislim se da li se isplati kupiti sub hs10m i da li ga tko ima pa da izrazi misljenje. Ili da ne kupujem sub nego da razmislim o nekim drugim monitorima za 6 mjeseci? Ili mozda neko ima neki drugi sub za predlozit?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Subwooferi, ako su dobri nisu jeftina stavka, i, po pravilu, je njihova cena niza od cene akustickog tretmana koji bi bio dovoljan da opravda njihovu svrsishodnost. S druge strane, ono sto se obicno desi, akusticki tretman, ako je pravilno odradjen, "pojaca" bass cak i yamahama NS10, a kamoli bass reflex zvucnicima... itd... "nedostatak" bassa nije trivijalna pojava, i resenje se najcesce ne nalazi tako sto se "dokupi" bassa u vidu subwoofera. pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#3 |
Member
|
![]()
Hmm...I meni je palo napamet da soba nije akustički obrađena
![]() U ovom programu od emu 0404 dao sam low gain +20 db pa sad moze proci vec je bolje ali neznam dali je to uredu tako puno ga diči? |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Moderator
|
![]()
Koliko vidim, ti si već pošao od pretpostavke kako bi monitori trebali da zvuče. Razmisli da li je to OK pristup.
Ekvalizacija na način na koji si ti to učinio nikako nije dobra. A za sub dobro razmisli. Mnogi su se poslije udarali po glavi. Pokušaj malo šetati monitore po sobi. Znaju čudesne stvari da se dese!
![]() |
#5 | |
Moderator
|
![]() Quote:
To se subwooferom NE MOZE RESITI... ono sto se fazno oduzme ili sabere se resava eksperimentisanjem sa pozicijom (+ akusticki tretman)... a ne vecim i jacim zvucnikom... bez obzira na snagu... spl... sta god... to ce se desavati UVEK ako postoji uslov za fazno ponistavanje... Bilo bi lepo kada bi bas sve stvari bile straight-forward ...ili... kad nesto nemam onda to dokupim pa imam... no... nekad je problem i u tome ZASTO nesto nemas.... srecom ne cesto. pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#6 |
Member
|
![]()
Sad sam u novom stanu,eksperimtirao sam sa pozicijom i puno bolje cujem baseve,cak dovoljno.Ali problem mi je u tome ?to kad preslusavam kod frendova uvijek mi ima previse basa.Ja imam yamahe hs50m,a radim elektronsku muziku (techo,trance,house,itd..) gdje mi je dosta bitan taj low-end spektar i jednostavno uvjek smanjujem srednje, a kad slu?am kod drugih na nekim obicnim 2.1 ili 5.1 malo previse bas tih niskih koji tresu
![]() A i bacio sam pogled na hs10 sub pa me zanima da li je tko ima sličnih problema i da li ih je rije?io sa subom ili se uvalio u govna.Nije da nemogu bez suba jer sam se naviknuo ali kad bi htio upotpunit malo zanima me da li je to dobro rje?enje. A postoji i varijanta da uzmem jos jedan par monitora pa da ih uparim.Da li bi to uopče funkcioniralo? Hvala |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Va?no je imati ?to vi?e različitih sistema za slu?anje, makar oni i ne bili "hi-end" (?ta god to značilo), naročito kada radi? u uslovima poput tvojih (prenosni kućni atelje). Onog momenta kada ti na svim sistemima koje poseduje? (Yamaha, Multimedia, ghetto blaster...) mix bude zvučao kako treba na 5W snage, mo?e? da bude? prilično siguran da će dobro zvučati i na drugom mestu. Poenta moje priče je - ako radi? u akustički nesređenoj sobi va?no je da radi? na maloj snazi, tj. da ne dozvoli? sobi da unese previ?e svojih atributa. Dakle - tiho i na ?to vi?e raznih sistema slu?anja. Mo?da sam ovo konfuzno izneo, ali nadam se da će? razumeti ![]()
![]() |
![]() |
#8 |
Member
|
![]()
Vidis to mi nije palo na pamet. A ja cak imam neki Creatijev 5.1 sistem. Bas cu ga spojit. A da li inace tako ljudi testiraju svoje pjesme na prosječnim zvucnicima?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Member
|
![]()
Naravno, nemamo svi novca za skupe sprave(ovo sto mi radimo je ipak jako skup sport i kod nas jako malo ljudi ima vrhunsko slusanje), tako da moramo da se dovijamo na razne nacine.Nije cudno(cak je i preporucljivo) da i kad imas dobro slusanje kad zavrsis mix srezes cd pa ga pustas u autu, diskoteci(ako imas priliku). gde god stignes.A to sto ti mixevi imaju previse basa je logicno jer ih (svesno ili nesvesno) dodajes Meni se desilo da sam napravio katastrofalno los mix gde su mi kik, snare bass i vokal bili grozno jaci od svega ostalog.Na kraju provalim da sam pogresno spojio zvucnike i obrnuo fazu na jednom tako da sam nesvesno pojacavao sve sto je bilo u centru. A Bogi je apsolutno u pravu za ns 10 ja sam se jako prijatno iznenadio kad sam ih snabdeo dobrim pojacalom jer vise nisu bile toliko "tanke" a zaprepastio sam se kako sviraju kad smo ih zavrsili akustiku u novoj reziji
![]() |
#10 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() Idealno bi bilo (kao ?to ka?e Boggy) da ima? akustički sređenu sobu, bar dva monitorska sistema i jo? neki consumer-end uređaj, ali ako se seljaka? sređivanje akustike mi se ne čini isplativim. Zato - radi sa onim ?to ima? i vremenom će? se naviknuti. Moće Creative, ?to da ne mo?e kada ga već ima?. Nađi srednju vrednost mixa između Yamaha i njega i mixevi će ti sigurno biti bolji nego ?to su sada.
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Kako sastaviti Pro Tools HD sistem | DzoniPFC | Computer Hardware | 3 | 26-01-2009 03:13 PM |
Od cega sve pada sistem!!! | alhoholicar | Audio Software | 9 | 05-07-2008 02:50 AM |
DAW/DSP sistem koji radi | dr.Ru | DSP forum | 3 | 07-02-2007 02:01 PM |
Referentni sistem | dr.Ru | Razno | 8 | 26-01-2005 08:57 AM |