Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Ostali muzički instrumenti i studijska oprema

Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 15-09-2008, 08:49 PM   #1
Max
Pro Member

Default Gyraf 1176 vs UAD 1176 LN

Mozda ce ovo nekoga interesovati

Elem , skoro sam pazario Gyraf klon 1176 ( fino uradjen ) i posle par nedelja , danas sam imao priliku da ga detaljno isprobam na nekoliko instrumenata i solidno snimljenih muskih i zenskih vokala .....

Elem prvo ono sto se razlikuje .....

Output ( kao sto i sam Gyraf ) kaze je 6 db tisi od original 1176 , pa samim tim i UA 1176 .... sto se mene tice , bas fali izlaznog gaina jer je max sasvim dovoljan , ali sve ispod toga je prilicno tiho . Kao sto znate pojacavanjem inputa povecavate treshold , pa je samim tim to prilicno ograniceno ....

Ostale stvari ( atack , release , ratio .... pa cak i VU gain reduction ) su identicne ( ili bar cujno iste )

Zvuk ..... po meni totalno identican .... male razlike ( 2- 3 % ) se mogu podvesti pod cak razlike od sprave do sprave ..... karakter isti ...... cini mi se da hardware ima malo vecih " problema " sa duckingom ..... tj cini se da software teze potone u ducking , ali i tu je razlika 2 - 3 %

E sad , sta reci ? Da li je Gyraf losiji od originalnog 1176 ili je UAD ov 1176 toliko dobro odradjen ? Ne cujem razliku u zvuku u trafou ( koji UAD naravno nema nego emulira ) ne cujem razliku u " zivosti " ili " analognosti " jedino sto se kod hardware a javlja mali sum ( koji nije strasan )

Moj zakljucak je sledeci .... Gyraf 1176 je hardware , ima trafoe , ima sve ... i ako je UAD ov 1176 veran originalu , onda IMHO i Gyraf uzasno mnogo lici na original ( zvuk je tu , karakter je tu ) ...... a sa druge strane moram da kazem da UAD 1176 onda prilicno jebe kevu ..... jer nisam primetio nikakve " analogne " razlike ili prednosti koje ima Gyraf 1176

Eto , ako sam nekome pomogao

Pozdrav

Last edited by Max; 15-09-2008 at 09:03 PM.
Max is offline   Reply With Quote
Old 15-09-2008, 08:55 PM   #2
idekius
Mason

idekius's Avatar

Default Re: Gyraf 1176 vs UAD 1176 LN

Hvala... kamo srece da je vise ovako nepristrasnih postova...
Old 16-09-2008, 07:34 AM   #3
FrankoPanko
Senior Member

FrankoPanko's Avatar

Max pozdrav!
Meni je najbitnija razlika da Hardver 1176 (clone) za razliku od UAD-a mozes ubacit izmedju mic preampa i (ispred) konvertera i sa njime usnimavati. Tako ga bar ja koristim (Rode Classic -> Siemens V-72 -> 1176 -> AD konverter). A u vezi out trafoa (ako bas zelis) treba staviti neki sa ratiom 1:2 da bi dobio +6dB. Ovaj tvoj Pikatron je 1:1.
FrankoPanko is offline   Reply With Quote
Old 16-09-2008, 10:48 AM   #4
idekius
Mason

idekius's Avatar

Jedno pitanjce (laicko) za Franka...
Ako trafoi nisu isti kaou o originalu, kako onda boja zvuka moze da bude ista?
Koje trafoe koristi "pravi" 1176LN?
Old 16-09-2008, 11:56 AM   #5
Reinhardt
Pro Member

Reinhardt's Avatar

max, svaka cast na threadu, toga nam fali!

kod mene je nedavno na a/b testu bio gyrafov i originalni (reissue blackface),
i razllike su bile ocigledne.
ne toliko u gainu, koliko u samoj boji tona,
pogotovo kod reampinga bass gitare (original je imao puno cvrsci,stabiliniji ton)
kod trackinga mi je malko drazi gyraf (vokali)..
i opcenito mislim da gyraf daje karakteristicniji ton, topliji, prezentniji,
odlican za solo instrumente

e,da,koliko se sjecam
original ima trafo samo na izlazu, a clone ima i ulaz i izlaz (lundahl)

pozz
Reinhardt is offline   Reply With Quote
Old 16-09-2008, 01:02 PM   #6
FrankoPanko
Senior Member

FrankoPanko's Avatar

Originalni 1176 LN koristi svoj trafo na izlazu. Naravno da ne moze biti apsolutno isti zvuk zbog toga, ali je barem 90% blizu. Cak i one firme koje nude nekakav replacement isto ne motaju identicne trafoe, jer kako Sowter kaze: "Sound is in the iron!" Stoga nije svejedno da cak ima i isti broj zavoja trafo, induktivitet i otpor ako je jezgra (trafo limovi) jedan od bitnih faktora u kreiranju zvuka! Gyraf predlaze Lundahl ili OEP. Prvi ima vise hi-fi zvuk sto i ne treba ako se zeli vise karaktera kao sto daje OEP premda je ovaj drugi jeftiniji barem dvostruko (sto ne znaci i losiji!). Ja sam stavio Pikatrona u svoj 1176 jer ima karaktera i ne spada u jeftinu kategoriju trafoa iako me 1:1 ratio ne smeta zbog cega je tisi 6 dB.
Old 16-09-2008, 01:10 PM   #7
Max
Pro Member

Quote:
Originally Posted by FrankoPanko View Post
Max pozdrav!
Meni je najbitnija razlika da Hardver 1176 (clone) za razliku od UAD-a mozes ubacit izmedju mic preampa i (ispred) konvertera i sa njime usnimavati.
Naravno .... to sam zaboravio da napisem ..... zato sam ga i kupio i za to ce i sluziti
ali samo sam hteo da napravim uporedbe i sa malim i sa velikim kompresijama ....

Quote:
Originally Posted by FrankoPanko View Post
A u vezi out trafoa (ako bas zelis) treba staviti neki sa ratiom 1:2 da bi dobio +6dB. Ovaj tvoj Pikatron je 1:1.
Pa pazi ( o detaljima cu na PP ) ali veca je razlika od 6 db ....

Pozdrav
Max is offline   Reply With Quote
Old 21-11-2008, 10:12 PM   #8
Everbeatz
Moderator

Everbeatz's Avatar

Da ne otvaram novi thread...

Interesantna studija poredjenja razlicitih emulacija 1176 u odnosu na original

http://www.garage27.com/files/projec...terProject.pdf
Everbeatz is offline   Reply With Quote
Old 22-11-2008, 12:19 PM   #9
FrankoPanko
Senior Member

FrankoPanko's Avatar

Hvala! Vrlo korisno!
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules