Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 12-09-2008, 06:25 PM   #31
Reinhardt
Pro Member

Reinhardt's Avatar

Default Re: Komora za snimanje vokala

Quote:
Originally Posted by shigumicu View Post
Ma sta ce ti gluve sobe, apsorberi i ostala sranja. Kupi si lepo shure SM58 i da te bog vidi, mozes i u tunelu snimati dok voz prolazi.

koliko god zvuci napadno, prilicno istinito, sm57/58 kick ass!
Reinhardt is offline   Reply With Quote
Old 12-09-2008, 06:42 PM   #32
zeleni
Member

zeleni's Avatar

Gdje ste bili prije??? Nisam ni znao da ovakav forum postoji.. Kupio bi ja bolji siguran sam u to.. al ajd na gre?kama se uči, pa i ja sam naučio sva?ta ne?to i dalje ucim
zeleni is offline   Reply With Quote
Old 12-09-2008, 10:59 PM   #33
NLP
Moderator

NLP's Avatar

Nema nadomjestaka za akustiku. Ne mo?e? sve da snimi? na 57/58... ni ba? svi vokali se ne stapaju lepo u mixu snimljenim samo tim i sličnim mikrofonima.

Ima neki razlog da tko ?eli da postigne korak ili dva (ili tri) napred je da ulo?i u koliko se da učinkovitu akustiku prostora.

U gobo trapse mo?e? da natrpa? kamenu, staklenu, azmafon, ?to god ti je volja od preporučenih/ preverenih izolacijskih materijala.

Tu? kabina je prva pomoč, pa mo?e? i da pored te?kih zavjesa jastuke navuče?, pa neče biti jednako kao kad je uređena akustika.

Nenad Patkovic
https://www.facebook.com/NedPat34
https://www.facebook.com/aeracoustics
www.aer-acoustics.com
http://www.distopiksound.com/
https://mixanalog.com
NLP is offline   Reply With Quote
Old 12-09-2008, 11:26 PM   #34
shigumicu
Senior Member

shigumicu's Avatar

Quote:
Originally Posted by NLP View Post
Nema nadomjestaka za akustiku. Ne mo?e? sve da snimi? na 57/58... ni ba? svi vokali se ne stapaju lepo u mixu snimljenim samo tim i sličnim mikrofonima.
Ma ja sam se malo salio. Naravno da za imalo ozbiljniji snimak treba imati neki kondenzatorski mic. i gluvu sobu, ali ako gluvu sobu ne odradis kako treba dzaba ti taj mic kada treba da strahujes da li on kupi i nesto sto ne treba. Moj drugar je snimao glas upravo tako u improvizovanoj kabini i kada je malo iskompresovao snimak lepo je mogao cuti komsiskog psa kako laje, pa cak i kuler sa kompa . Tako da je nekad zaista bolje koristiti dinamicki mikrofon (ovo naravno vazi za amaterske uslove).
shigumicu is offline   Reply With Quote
Old 12-09-2008, 11:38 PM   #35
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Kamena vuna nije otrovna! Ni staklena nije. Kamena je pravljena od kamena, ne od strihnina!
Za pojest opet nije, kao ni zavesa!
Veoma lepo se može prekriti sa tkaninom.
Zavesa uopšte nije dovoljno dobro rešenje.
Refleksije su najmanji problem ako nema nizkih frekvencija, a pošto ih ima; miči se od ugla, nijedna tkanina ti neče pomoči.
Ja ni ne rekoh da je otrovna, ne znam otkud ti to? Problem sa mineralnim vunama je što sadrže mikročestice kvarcnog kamena i stakla (što bi rekao prost narod - prašinu) koje nije baš uputno držati u platnu koje propušta vazduh kada se duva kroz njega. A propusnost svakog platna je dvosmerna... To sam hteo da kažem, pa sam i rekao, imajući u vidu da se pri pevanju (ili čitanju teksta, svejedno) vazduh (pa samim tim i prašina) udiše dublje nego pri normalnom disanju. Možda grešim, ali tako ja to vidim. I opet ću pomenuti omražene zavese - one mogu u veš mašinu, pa bar neko vreme neće biti prašnjave, a mineralna vuna bogami jok.

Ali mislim da je cela ova priča daleko od prave teme. Zeleni je lepo napisao koji mikrofon poseduje (cca 40€, koliko shvatam) i hteo bi da sebi napravi uslove da snimi dobar demo. Po meni, to su jedine dve važne činjenice u ovoj temi, sve drugo je... hm... overkill, jel' se tako kaže?

Ma, jebale me zavese i tuš kabina, naravno, ali to je sasvim dovoljno za demo snimak koji se snima putem Behringera C1 (pa i za nekoliko takvih demo snimaka).

Quote:
Tuš kabina je prva pomoč, pa možeš i da pored težkih zavjesa jastuke navučeš, pa neče biti jednako kao kad je uređena akustika.
Upravo tako, i Behringer C1 je prva pomoć, o tome se i radi. Ključna reč je "kompatibilnost". Kompatibilnost potreba i resursa, kompatibilnost finansijskog ulaganja u mikrofon i njegovo okruženje, kompatibilnost budžeta i projektovanog rezultata...

@zeleni:
Zavese - mogu da budu neki stari ćebići, plišane zavese, štagod. Samo je važno da ih bude dovoljno da pri kačenju mogu da se naboraju što više. U slučaju DIY tuš kabine ključ je u količini nabora. Svi će ti se smejati kada vide u čemu snimaš demo, ali nema veze. Važno je da ti demo snimci posluže za nalaženje sponzora za pravo snimanje .
Old 12-09-2008, 11:47 PM   #36
DeMa
Moderator

DeMa's Avatar

Quote:
Originally Posted by zeleni View Post
Od čega se prave ovi "gobo trapsi"??? koji materijal i sta sve ide unutra??? ja imam ovdje dosta prijedloga a moram odabrat neki pravo dobar, a ova tus kabina?? koji bi materijal uzeo za to.. ima li neki za preporuciti???

Hallo

cornertraps ili te kutne varijante mozes isto napraviti sa staklenom vunom.
Ako te to zanima javi mi.

Ja bi na tvom mjestu napravio naj prije te mobile absorbere. i sa njima malo radio dok ne dobijes neki feling za tu materiju.
Garantiram ti bit ces zarazen
I trazi ces bolje.
Ali kreni i vidi kakav ces dobiti rezultat.
Jer mi ti mozemo do zore pisati. U tom trenutku kada nesto napravis. Bilo sta imat ces sto pitanja. I mocices konkretizirati pitanja.
A to ce ti doprinjeti vise nego da te sada bombardiramo sa rjesenjima. Koje ne razumjes.(Nemislim negativno)

Odluce se za jednu varijantu i napravi nesto.

To ti je moj savjet.

Ako ti sta treba prevesti iz njemackog javi mi se.

Poz.

Denis

Last edited by DeMa; 12-09-2008 at 11:50 PM.
DeMa is offline   Reply With Quote
Old 13-09-2008, 07:32 AM   #37
zeleni
Member

zeleni's Avatar

Hvala svima koji su mi pomogli, ja cu se odluciti za jedno re?enje i onda cu traziti pomoc dalje Pozdrav SVIMA!!!
Old 14-11-2008, 02:25 PM   #38
zeleni
Member

zeleni's Avatar

Moze li mi ko objasniti jel ima puno razlike izmedju presovane i nepresovane kamene vune??? Ja sam ovdje nasao kamenu vunu od 10cm al nije presovana... presovanu imaju samo od 5cm. Sad me interesuje razlika... Hvala svima
Old 14-11-2008, 03:20 PM   #39
alfom
Pro Member

alfom's Avatar

To što si našao je građevinski materijal. Nepresovana je za termoizolacije i grube brane od neželjene buke (npr. u 'lažnim' stropovima, ispod krovova, za termoizolacije cjevovoda u različitim zaštitnim plaštevima, i sl.), a presovana je za termoizolacije podova, fasada (ispod plivajućih podova, termoizolacije fasada sa posebnim potkonstrukcijama za nošenje sve te skalamerije, i sl.), te kao negoriva brana u protivpožarnoj zaštiti.
To nije nekadašnji (možda se i sada pravi) azmafon kojeg je bilvaktile CER Čačak ugrađivao u zvučno izolirane komandne kabine po različitim pogonima u industriji. Prema termoizolacionim svojstvima (teorijski) nepresovana i presovana nemaju neku bitnu razliku kada je riječ o debljini.
O podacima za apsorpciju zvučnih talasa građevinske kamene vune nemam podatke. Nešto ti ne bi ni pomogli, jer se daju zavisno od zvučnog spektra i jačine zvučnih talasa za direktan udar zvuka u vunu (pod uglom od 90o). Azmafon, ako se pravi, sigurno ima detaljnije podatke. Ali, mani podatke. Najbolji su podaci da saznaš : da li je neko koristio taj materijal za studio, kako ga je koristio i kakvi su rezultati.

Last edited by alfom; 14-11-2008 at 03:43 PM.
alfom is offline   Reply With Quote
Old 14-11-2008, 03:53 PM   #40
zeleni
Member

zeleni's Avatar

Ok... je li itko koristio kamenu vunu Tervol od 10 cm (nepresovani) u svome kucnom studiju... Treba mi da njime okruzim mikrofon i pjevaca.... Tj da ih izolujem od buke kompa i ostalih smetala...
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules