Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Promocija radova

Promocija radova Marketing u muzici...... pricajte o tome koji je najbolji nacin da promovisete svoj rad? Na ovo mesto saljite vase radove, komentare.....

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 30-08-2008, 11:10 PM   #11
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: I prodje prvo vece Pan music festivala...

Quote:
Originally Posted by Eeva_r&b View Post
Hvala vam na ohrabrenju...
Sto je najgore,ne mogu jos da izvucem nikakvu pouku iz svega jer ne znam sta je u pitanju (sem mog neiskustva).Jos tokom probe sam primetila da se ne cujem valjano.Samo sam cula buku iz svih zvucnika,i nisam uspela da jasno cujem note koje pevam,niti sam cula dovoljno da mogu da kontrolisem glas.Niko od pevaca (koliko ja znam) se nije zalio na monitoring...Ne znam da li je to zato sto nisam istrenirala usi na takav tip ozvucenja,ili zato sto je samo jedna proba par sati pred festival meni (koja sam pre toga imala samo jedan nastup) bila nedovoljna... :-/ mislim,znam da nikad necu moci da sebe cujem jednako jasno kao i kad pevam u svojoj sobi i studiu,ali...nesto mi je mnogo smetalo,a nisam umela da prepoznam sta je u pitanju...ne znam,nisam pametna.Valjda je do neiskustva...i guess. :-/
Mo?da će ovo izgledati sme?no, ali ipak: kupi one sunđerčiće za u?i (ear plugs) koji se prodaju u prodavnicama muzičke opreme. Dakle, ne pričam o "čačkalicama za u?i" (jedan moj drugar je prvo pomislio da mu to pominjem), nego o malim valjcima od polutvrdog sundjera koji se inače koriste kao antifoni (za?tita od buke). Ne mora? da koristi? oba, jedan je dovoljan za ono ?ta ti je potrebno.

Vajda od tih ear plugova nije samo za?tita od buke - korisni su i za "self monitoring", tj umesto prsta u uvetu. Nevolja je samo ?to ih ne valja koristiti vi?ekratno (higijena). Jeftinija varijanta je vata, mada ona lak?e ispadne iz uveta tokom pevanja (rad vilice je istera iz u?nog kanala), ali opet... jeftinija je.

I naravno - konsultuj nekog u?nog lekara oko generalne higijene u?iju. Va?ne su za ono čime ?eli? da se bavi?.

Problem sa slu?anjem na bini je uobičajen - lo? monitoring + neiskustvo (koje rađa nesigurnost) su prilično frustrirajući. Ako ni?ta drugo, bar monitoring mo?e? da re?i? zapu?avanjem jednog uveta.
Old 31-08-2008, 12:37 AM   #12
HeatMan
Moderator

HeatMan's Avatar

evo, poshto sam bio u tom trenutku na bini, hteo bih samo da podelim par rechi sa vama.. a to sam sve i rekao organizatoru juche..

festival je super osmishljen, i sve je naizgled savrsheno odradjeno.. medjutim, ne znam ko je gledao snimak..? primetio je bar u nashoj pesmi (za to mogu da pricham, jer druge nastupe nisam ni video) dooosta propusta..

dakle, da krenemo od pochetka:

doshli mi tamo, potpisali ugovore uzeli propusnice itd.. i deshava se sledece: pochinje tonska proba.. svi odradjuju to kako valja, i sad ivi neshto smeta.. ja pokushavam da skapiram shta joj smeta (popeo sam se na binu) i ne mogu da skapiram.. poshto je ona prilichno neiskusna i ne ume da provali u chemu je problem.. i ja sad skapiram da je do jachine matrice.. ona jednostavno nije mogla da se fokusira na jedan izvor zvuka nego je chula samo buku.. i ja rekoh reziji da dignu matricu malo, i oni to odradishe.. i tad je vec zvuchalo bolje..

e sad, Fast forward na nastup, iako je sve bilo dosta glasnije, chini mi se da je matrica opet podosta zaostajala za zvukom koji je ishao sa bine..

e sad tu dolazimo do propusta organizatora.. vishe puta su nas pitali shta nam je potrebno (i to dosta posle mog neprekidnog smaranja maxa).. kao da su prvi put to chuli, iako im je sve vec recheno.. dve pesme pre nas, mi navatamo koju cemo klavijaturu da uzmemo (hvala kvu-u arturu i liku koji je nastupao) i ajd sad kao riba nas zove da stanemo u red pred binu..

mi stojimo i ona nas pita: "shta vam je josh potrebno?"
mi: "3 lazna mikrofona, za 3 ribe koje su tu samo da budu lepe i da prave guzvu, dve stolice - jedna barska jedna obichna i klavijatura." i sad opet ispadne frka oko mikrofona, kao da su prvi put to chuli a smarali smo ih i tri puta im to rekli.. (sa ovim max stvarno nema veze, on je uradio sve shto je u njegovoj moci)..

sledeca pesma pochinje.. mi stojimo mirni (kako ko ) ispred bine.. i prerachunavamo shta nam sve treba.. i sad osoblje nas pita kao, shta vam sve treba?

i ja tu popizdim, bukvalno.. kazem: DVE JEBENE STOLICE, JEBENA KLAVIJATURA I JEBENA 3 MIKROFONA..

i oni kao ok.. znachi 3 stolice i 2 mikrofona.. i aj ja kao iskuliram.. i objasnim lepo na tenane..

i oni kao "ok.. gde sve to stavljamo?"

i tu dolazimo do najveceg propusta u organizaciji.. nas niko nije pitao gde cemo i kako cemo da stojimo nego su chekali poslednji trenutak i jebeno su sve zasrali..

ja odgovaram:

stavish stolicu na levu stranu bine (ali izvucheno na sredinu ili tako neshto), tu ce sedeti jedan gitarista.

stavish tri mikrofona iza njega, ili malo po strani.. ribe su tu samo da budu lepe, i ne smeju da smetaju..

stavish klavijaturu na desnu stranu bine, okrenutu bokom prema publici.. i barsku stolicu do nje, jer ja kad zavrshim sa klavirskom deonicom, odmah hvatam gitaru i nastavljam.. kao pravi narodnjak..

jedan lik slusha shta pricham, drugi chuka sms..

ja ono, boli me kurac necu da se nerviram, imam vecih problema od toga, valjda je chuo i nece biti debil..

postavka je bila sledeca:

stolica (gitarista) na levoj strani - BRAVO!
solista (iva) - centar - bravo!

klavijature na desnoj strani, ledjima okrenute publici, zavuchene skroz do kraja bine tamo gde ne mogu da se pomerim.

i TRI JEBENE RIBE DIREKTNO ISPRED MENE..

e sad, realno, boli me uvo da li cu biti na tv-u ili necu.. da sam mediokritet i da mi je to najbitnije na svetu do sada bih imao 10 spotova, ali to nije bitno uopshte.. sada, kada smo to eleminisali kao problem, koji je zaista problem?

KONTAKT SA REZIJOM?

max stoji u reziji, i chuo sam ga kada je prichao ako nekome treba tishe ili glasnije matrica u monitorima, da samo mahne rukom.. iva se nije snashla, a ja nisam mogao od tri jebene ukipljene ribe ispred mene..

eto to sam imao da kazem, a to sam i rekao jednom od organizatora festivala.. zaboravih kako se zove.. sed je lik i ima bradicu i vozi neki tamni auto.. ahah.. naleteli smo na njega kad smo palili gajbi..

elem, propusta josh ima.. svachijih.. ja jedino shto ivi mogu da zamerim je to shto ne zeli da se gura svuda i da nastupa i nastupa i to shto ni u jednom trenutku nije pogledala u mene (ja sam bio najhladniji na bini, realno), i smirila se.. realno, ja sam tu samo zbog nje bio.. to je jedino shto ivi mogu da zamerim, ostalo ne mogu. .jer se stvarno potrudila.. i usrala se, shto je normalno..

treci propust: za sledecu godinu bi mogli da iscimaju bar neke instrumente koji su uobicajeni u pesmama.. klavijatura ili dve/gitara par (bubnjevi su bili), bass i to je to..

mi smo poneli dve gitare, a u jugu ni u caletovom chrysleru chak nije bilo mesta za klavijaturu pa je bila jebavada oko toga od koga uzeti.. ali dobro..

sad, naravno da ce neki bendovi, koji bi da se istaknu, poneti svoju opremu iako ima tamo gitara klavijatura itd.. ali bar da postoji jebeni stalak za gitaru.. zashto?

mi se polako redjamo na bini.. ja ostavljam gitaru na prvo mesto koje mi je palo na pamet, i pokushavam da okrenem klavijaturu da bude nameshtena kako sam zamislio.. gitara pada.. ja krecem ka njoj.. MATRICA POCHINJE. POCHINJE KLAVIR, JA NISAM ZA KLAVIJATUROM!

i sad onako najuzasnije najodvratnije se zalecem i lupam jebene note.. gitara opet pada.. kamerman mi se uneo u facu, a ja kad sam video krajichkom oka kako je pala mahinalno napravim grch kao da imam facijalis i pomolim se svevishnjoj sili da ne padne josh reflektor na nas ili ne znam ni ja shta..

nastavljam da lupam po dirkama potpuno van ritma i harmonije, i provalim da nemam nikakav kontakt sa rezijom.. i tu pochinje moje petominutno nerviranje oko riba koje su se ukipile i ne okrecu se, ive koja se smrzla i ne gleda me.. gitare koja ima dva nova oziljka

i sramote koja moze da me docheka ako je neko video shta sam ja svirao na klavijaturi.. poshto sam gitaricu odradio i bolje nego shto sam ochekivao..

eto, trebaju vam bar stalci.. jbg nemamo svi kombije i pikapove.. da znate za sledeci put..

eto to bi bilo neshto, bukvalno ukratko, shto sam morao sa nekim da podelim.. i nisam nikoga hteo da uvredim nit shta.. eto, samo sam direktan i to je to..

poz svima, i iva ovo ti nije trebalo.. pusa i tebi
HeatMan is offline   Reply With Quote
Old 31-08-2008, 01:03 AM   #13
master29
Banned

Sale,izmalerisala te Maja......
master29 is offline   Reply With Quote
Old 31-08-2008, 01:14 AM   #14
HeatMan
Moderator

HeatMan's Avatar

hahahahahahah.. ma jadna devojka, na kraju krajeva.. zamalo sav bes na njoj da iskalim.. imala je srece jadna..
Old 31-08-2008, 01:19 AM   #15
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

I osim sto si nam opisao svoju "golgotu" i dalje mi nije jasno kakve to veze ima sa problemom pevanja i monitoringa na bini...?

Jacina matrice na bini nema, ama bas nikakve veze sa rezijom, vec sa monitor mixerom koji se takodje nalazi na bini i gde ljudi stoje i gledaju u izvodjaca ne bi li videli, ako slucajno zeli jace ili tise vokal ili matricu. Pozicije onih koji "sviraju" i ucestvuju na bini, definisu se takodje na tonskoj, gde momci beleze rekvizite i broj mikrofona koje ce iznositi, te pozicije gde ko stoji.
Ocigledno je da ni tvoje iskustvo tu nije bas bilo nesto jako da bi pomogao devojci...
I da... Posto ocigledno nisi proveo dosta vremena svirajuci ozbiljne svirke, ne znas da pod stavkom "binska oprema" spadaju samo pojacala i bubanj bez metala (cinela) i bez pedala/stalka za kontru jer su to delovi koji najbrze stradaju i ne rentiraju se po defaultu, osim, ako nije drugacije dogovoreno. Dosta ozbiljnih bubnjara cak nosi svoj dobos.
To nije propust organizatora, vec propust izvodjaca, jer kada ides na nastup, ne ides ni Jugom, ni caletovim autom, vec iznajmis kombi, pretpostavljajuci da imas neki interes od toga i da ulazes u sebe, a sa sobom nosis svoju gitaru, svoju klavijaturu i svoju cetkicu za zube

Osnovna stvar je sama priprema za nastup i spremnost da se prizna svoje neiskustvo na licu mesta i zatrazi pomoc od nekoga ko zna, a veruj mi da je tamo sigurno bilo ljudi koji znaju, ako je to ekipa koja ja mislim da jeste radila.
Ti kada se nekome "napravis pametan", on ce ti reci "Ok, vazi sefe, ti si car..." i bolece ga uvo od tada, pa nadalje za tebe i ono sto mu govoris, jer to su ljudi koji svaki dan to rade i znaju ko zna, a ko ne zna.
Moguce je da je i to uticalo na njihov odnos prema vama koji si ti opisao malopre. I to vrrrrrrlo moguce.

http://www.sunflower-fest.com/

Oggy is offline   Reply With Quote
Old 31-08-2008, 01:33 AM   #16
master29
Banned

Quote:
Originally Posted by HeatMan View Post
hahahahahahah.. ma jadna devojka, na kraju krajeva.. zamalo sav bes na njoj da iskalim.. imala je srece jadna..
Koliko sam skapirao,trebala je sinoc da nastupa,sta se tu desilo pojma nemamDosao sam kasno iz studija i gledao od 12stog ucesnika pa na dalje..pocelo glasanje,izadje lista interpretatora,nema MajeOkrenem je fonom,ona nedostupnaVerovatno ce sutra Max reci sta se dogodilo!!
master29 is offline   Reply With Quote
Old 31-08-2008, 01:47 AM   #17
HeatMan
Moderator

HeatMan's Avatar

ne, oggy brate nisi bash najbolje skapirao..

prvo: sve je, koliko sam upucen, ishlo na playback (tj na matricu).. osim mini koncerta koji je usledio nakon samog festivala..
drugo: festival je u pitanju.. i imali smo oko 10 sekundi da se izmenjamo i namestimo na bini.
trece: lika koji je radio mix za monitore video nisam, i zato sam imao potrebu bar sa maksom da imam kontakt..
chetvrto: nije mi bash prvi put da sam na bini, a kamoli da radim neki festivalski tip dogadjaja..
peto: kada je bila tonska proba, izlazili su samo ljudi koji su bitni za to.. znachi, samo pevachi.. ja kao "pratnja" stvarno nisam osecao potrebu da odem tamo, dok mi nije max rekao da se popnem i da kazem shta nije uredu.. pravili bi samo guzvu bzvz..

sedamdeset i peto, to da li sam ja iskusan ili nisam nema veze sa time shto nisu ni slushali shta je nama potrebno, a kamoli odradili kako je recheno.. lepo im je sve objashnjeno, i oni su sve obrnuto namestili..

einundneuntzish: ja sam lepo rekao da me boli uvo.. ne znam shto me ti napade.. da nosim klavijaturu, nisam imao gde sa njom.. i jedinu koju sam mogao da ponesem je moj access virus TI, poshto je on jedino "portable" reshenje.. a realno, nije reshenje jer bih onda bash izgledao kao narodnjak..

golgotu sam svoju isprichao samo zato shto sam morao vama da se izjadam, u nadi da ce neko skapirati, i u nadi da ce bar neshto uraditi shto se organizacije tiche.. shto je i rekao taj organizator kako god da se zove.. da ce povecati broj osoblja, jer ipak ide uzivo cela pricha..
Old 31-08-2008, 01:50 AM   #18
Eeva_r&b
moderator

Eeva_r&b's Avatar

Quote:
Originally Posted by HeatMan View Post
poz svima, i iva ovo ti nije trebalo.. pusa i tebi
Znala sam da ces to reci
Samo sam zelela da razmenim misljenja o svom problemu kako bih sebi najbolje objasnila sta necu ponoviti sledeci put.Ne vidim zasto je to lose po mene...nisam u 'suicidnom-zasrala-sam' tripu ako ti je ovo na to mirisalo...Sad hladne glave zelim da izvucem nauk za sledeci put...i cujem sta drugi ljudi imaju da mi kazu..oki...

Hvala svima,imacu u vidu sve sto ste posavetovali,ne moz da skodi ...problema u ozvucenju je ocigledno bilo,ali moja nesposobnost da ga imenujem upucuje na nedostatak iskustva...i tu smo se svi slozili...jbg... :-/
Eeva_r&b is offline   Reply With Quote
Old 31-08-2008, 01:52 AM   #19
HeatMan
Moderator

HeatMan's Avatar

Quote:
Originally Posted by master29 View Post
Koliko sam skapirao,trebala je sinoc da nastupa,sta se tu desilo pojma nemamDosao sam kasno iz studija i gledao od 12stog ucesnika pa na dalje..pocelo glasanje,izadje lista interpretatora,nema MajeOkrenem je fonom,ona nedostupnaVerovatno ce sutra Max reci sta se dogodilo!!
nabodi je za mene..
Old 31-08-2008, 01:54 AM   #20
HeatMan
Moderator

HeatMan's Avatar

Quote:
Originally Posted by Eeva_r&b View Post
Znala sam da ces to reci
Samo sam zelela da razmenim misljenja o svom problemu kako bih sebi najbolje objasnila sta necu ponoviti sledeci put.Ne vidim zasto je to lose po mene...nisam u 'suicidnom-zasrala-sam' tripu ako ti je ovo na to mirisalo...Sad hladne glave zelim da izvucem nauk za sledeci put...i cujem sta drugi ljudi imaju da mi kazu..oki...

Hvala svima,imacu u vidu sve sto ste posavetovali,ne moz da skodi ...problema u ozvucenju je ocigledno bilo,ali moja nesposobnost da ga imenujem upucuje na nedostatak iskustva...i tu smo se svi slozili...jbg... :-/
hahahaah.. nisam zbog toga to rekao.. pa ja sam u tom pesimistichkom i suicidnom tripu, ne ti.. uvek bio i ostacu..

samo ne bih voleo da ljudi pomisle da smo se istripovali da se sve vrti oko nas.. samo to..

aj pusa.. zabo mi se msn, kad sam ti kucao poruku da znash samo..
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules