|
Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Senior Member
|
![]()
Dosli mi neki prospekti pod ruke a medju njima brdo konvertera.
Moze li neko od iskusnijih poznavalaca opreme da mi objasni cemu oni tacno sluze i kako se koriste? Znam neke stvari ali je sve to otprilike pa bih voleo da mi neko to malo podrobnije objasni. Ako nije problem... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Pro Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Senior Member
|
![]()
Hvala na ovim linkovima, mada nisam bas najbolji sa jezikom. Osnovno sam i sam znao, ono sto me interesuje je koja je razlika izmedju skupljih i jeftinijih konvertera (obzirom da cene variraju po 1-2 hiljade eura)? Koja je realna zvucna razlika pri pretvaranju Audia u Digitalni signal i obrnuto izmedju jeftinijih i skupljih uredjaja i u cemu se ta razlika ogleda?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Skupljim tehnoloskim resenjima se poboljsavaju performanse/prakticnost i/ili sveukupni zvucni utisak odredjene audio sprave, pod uslovom da ta i takva tehnoloska resenja opravdavaju cilj. Onda dolazi pitanje ... a sta nam je cilj!? Itd... da ne filozofiram dalje... Osnovne stvari koje najvise uticu na rad AD i DA konvertora, su: 1. napajanje, 2. kvalitet "pripreme" audio signala pre/posle konverzije (ulazno/izlazni buffer), 3. kvalitet sklopa za sinhronizaciju i potiskivanje jittera, kao i 4. sam nacin konverzije (kvalitet konvertora ili konvertorskog cipa) ... ovo namerno stavljam na sam kraj zbog toga sto to najcesce zamisljate da je osnovni razlog zasto neki konvertor dobro radi... nazalost... iako nije nebitan... nije NAJVAZNIJI... odnosno ... drugim recima ... moze se LAKO "pokvariti" (sveukupni rezultat) ako se o ostalim sklopovima ne vodi barem onoliko racuna koliko o konvertorskom cipu. Izvinjavam se sto citiram diskusiju sa BoZo Electronics foruma, ali s obzirom da ne zelim da ponavljam pricu, a deo problematike je pokriven tamo, evo linkova: DAC i Jitter. Diskusija je na nasem jeziku! Svaki od gore nabrojanih podsklopova se moze izvesti na isto tako mnogo raznih nacina, skupljih i jeftinijih, boljih i losijih... pitanje je samo, opet, sta je cilj. Recimo... dacu samo jedan primer... ako kazemo da ADC chipovi nisu dobri... cak i ako kostaju maksimalno 15-30EUR po komadu (za stereo), i recimo, krenemo, slicno kao u Lavry AD122-96MKIII, da pravimo potpuno drugaciji princip konverzije, ne koristeci Sigma-Delta konverziju, onda se zbog tog nestandardnog resenja,... za sta NEMA gde da se kupi chip "sa police"... i mora da se radi razvoj od pocetka... cena povecava drasticno... znaci... da kojim slucajem.. to resenje moze da se kupi... samo AD konvertorski sklop/cip,... sta god... zbog malih kolicina i skupljeg postupka... to bi kostalo preko 2000$ na komad (recimo, spekulisem)... zato sto nije standardno resenje sa police, nego nesto drugacije... pa su manje i kolicine... proizvodjacima cipova to nije primamljivo... jer taj kvalitet nije neophodan za consumer uredjaje... a i proizvodjaci cipova se vise bave malom potrosnjom struje tih cipova.. nego kvalitetom zvuka... da se razumemo... kakvi su njihovi prioriteti... I sad... kada se uzme i svaki podsklop sprave uradi potpuno drugacije... nestandardno zarad kvaliteta kao cilja... onda dolazimo do cene od cca 8000$ za navedeni Lavry konvertor... koji, da budemo realni... nije najskuplji na trzistu... a da li je najbolji.. to je vec stvar diskusije... ukusa... cega god... pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#5 |
Senior Member
|
![]()
Hvala za one linkove!
E, sad imam jos pitanja: 1. posto su mi te cifre od 5,6,7000 eura za spravu u ovom trenutku nedostizne, mozes li mi dati neki predlog za konvertor u rangu 500 do 1000e? 2. Ako imas iskustva sa njim, da li RME Adi2 opravdava svoju cenu (oko 550-600e) i koliko realno utice na zvuk? Last edited by akordeonista; 13-08-2008 at 12:14 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | ||
Moderator
|
![]() Quote:
U svakoj od tih grupa verovatno postoji primerak ili vise njih koji upadaju u taj tvoj okvir.... Mnogo diskusija na tu temu postoji na Rumskom... nekako su samo te klase i zastupljene ... najcesce "do 500E" i dosta manje "500 do 1000EUR" Za konkretno "500 do 1000EUR" grupu imam iskustva (ne produkcijskog, nego elektronika/akustika/elektroakustika/dizajn/merenja/analiza) sa Lynx L22 i prilicno sam zadovoljan istom... Ako nista drugo, ima kvalitetnije AD i DA konvertore od Neutrik A2 Analyzera! Quote:
Zvucno je to verovatno sasvim pristojan konvertor, ali meni, licno, ni jedan RME konvertor, dizajnom, nije ulivao poverenje za moje potrebe... mada sam to pitanje razmatrao pre dosta godina... mozda su se stvari promenile.. mozda nisu... nemam jos potrebu da se time ponovo bavim.. Inace "uticaj na zvuk" najlakse razumes tako sto prihvatis da uticaj na zvuk postoji, da je neminovan, jedino kriterijum mozes biti samo ti... te ako tebi nesto skuplje zvuci isto kao i jeftinije... uzmi jeftinije, jer ti skuplje nista ne doprinosi... kriterijum je subjektivan, ali, s obzirom na moje dosadasnje iskustvo... samo tako i moze... Drugi je problem sto vi cesto nemate priliku da probate neku kartu, konvertor, sta god... pre kupovine,... prakticno najveci deo informacija o spravi koju niste nikada u zivotu imali u posedu, dobijate od marketinga proizvodjaca, i pracenjem diskusija na forumima... za sta treba prilicno mnogo iskustva i predznanja da bi od tih diskusija ista zakljucili... Treci je problem sto nemate prilike ni na nekim drugim mestima da cujete ista skuplje... pa da ostavite ta iskustva za kasnije... kada vam neka skuplja sprava moze uraditi neki posao... na kraju se sve izgleda svede na REC.... ne na zvuk... pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#7 |
Senior Member
|
![]()
Mene trenutno interesuje hardverski konverter poput pomenutog RME Adi2. Ne treba mi vise od 2 kanala jer imam Emu 1212m karticu koja isto ima 2 in/out a snimam svaki kanal posebno.
Pomenuti Adi2 RME navodi kao njihov High-End konverter, da li je ovo samo njihov marketing ili ta sprava necemu stvarno vredi jer kosta duplo manje nego recimo Adi 8DS ili Adi 192DD? Pretpostavljam da oni kostaju duplo prvenstveno zato sto imaju 8 kanala, ali se ne navode kao High-End klasa. E sad, konkretno pitanje, da li bih kupovinom Adi2 ili nekog slicnog konvertera dobio osetno bolji zvuk, prvenstveno VST instrumenata posto oni uglavnom zvuce meko (nemaju cvrstinu, onaj prirodni atak ili sta vec) u poredjenju sa audio snimkom? Moja pretpostavka je da bih dobio bolji izlaz VST-a ali da bi se poboljsao i sam audio pa bi razlika izmedju njih verovatno ostala ista, gresim li? ![]() Boggy, hvala ti sto si mi neke stvari razjasnio! |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
banned
|
![]() Quote:
Ne bi dobio nista, vst zvuci kako zvuci, isto ce tako zvucati i na boljem konverteru, samo sto ces to jasnije cuti. Zvuk konvertera utice samo na realniju percepciju digitalizovanog zvuka, ali ne i na njegov krajnji kvalitet. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
Bolja percepcija zvuka slusno znaci bolji zvuk (jasniji, cistiji) pa ne vidim u cemu je razlika izmedju onoga sto sam ja rekao i onoga sto ti navodis. Upravo sam to i pretpostavio, kompletan zvuk ce se poboljsati a razlika izmedju audio snimka i VST instrumenata ce se i dalje jednako cuti. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
banned
|
![]()
aaaeeee... da... ali sam si rekao da ti se cini da snimci koje pravis (nisi rekao koje konvertore koristis) zvuci cvrsce od vst-a. Pa stoga ce ti sa boljim konverterima snimak biti jos bolji (verovatno), a vst-i (koje god koristis) ce i dalje ostati to sto jesu. Bolji konverteri=manje lupanja u glavu da li nesto valja ili ne valja, u ovom slucaju.
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
RME konverteri.. | dejankuki | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 0 | 03-04-2009 10:22 PM |