Go Back   Rumski Forum > Pricaonica > Pricaonica

Pricaonica teme koje nisu vezane za audio produkciju i www.rumski.com... Bez POLITIKE i RELIGIJE molimo...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 01-07-2008, 02:42 AM   #1
slowstar
Pro Member

Default Re: Budva 2008????

Gudaci zvuce tuzno, ako se uopste i cuju, tacno je, - bend je (ritam sekcija) i keyboards - iz Hrvatske. Sudeci po onome sto sam u aranzmanima napisao, veci deo toga je dosta korektno odsviran, ukoliko se uopste cuje. ja sam slusao direktan prenos na nekom levom kanalu "Balkanika", izgleda da je Bugarski kanal, posto Pink NIJE PRENOSIO festival, kako su obecali i u novinama i u teletextu. Veceras je Oggijev aranzman bio tonski znacajno bolji, a i inace mislim da je dobro - adekvatno uradjen za tu pesmu. Steta sto je juce zvuk bio na granici katastrofe, iznenadna izoblicenja, promene nivoa DRASTICNE, cella i viole se UOPSTE ne cuju, duvacka sekcija zvuci kao da je sa nekog Casio decijeg sinta, mada verovatno sviraju korektno, ali zvuk - katastrofa,
U moja dva aranzmana, klavir, iako dobro odsviran (procitane note i fraze) zvucao je ocajno, kao da je sviran sa nekog KORGa koji je poznat po ocajnim klavirima, zvuk kratak, perkusivan, bez lepote i duzine tona, a u Majinoj baladi je bio primaran, kao i gudaci koji su se jeeeedva culi iz nekog treceg plana, i pomalo iz "pecine" (reverb, kreacija tonca?) Prateci, inace verovatno dobro pevani, su povremeno bili uzasno jaki, a povremeno se nisu culi. od Bass gitare osim u 2 "tanke" numere nije bilo ni "B", a covek ocigledno dobro svira. Ponavljam po ko zna koji put - ZIVI festival je dobar, zato sto donekle bar eliminise pacere i amatere, i bar na tom mestu sprecava "luposlagace" i "sastavljace" da vode glavnu rec, ali mora MNOGO VISE truda da se ulozi, u smislu vise tonskih proba, MNOGO VISE GUDACA, najmanje 8+8+6+4, pozeljno i vise, da postoje i "drveni" duvaci, kao i horne (neophodne za mesanje brass i woodwinds sekcija) zasto ne i harfa, i naravno pored bubnjara, jos NAJMANJE 2 udaraca. sve ostalo je bilo dobro postavljeno (klavijaturisti, ritam sekcija, gitare), ali "odacu" vam jednu tzv. tajnu - od mene je trazeno da osim nota i partiture, posaljem i tzv. "demo" snimak aranzmana, sa i bez pevaca, sto naravno nije dobro, jer sam zvukove prilagodio pisanju nota, a ne pravljenju matrice. - razlog tome je verovatno da neki muzicari koji slabije citaju note "skinu" svoje deonice, ne vidim nista drugo, ne znam da li su i od Oggyja trazili isto...
Ajde da vise ne gnjavim, ali sto Mlakar kaze "Rekapitulacija" je uglavnom pozitivna, i jedva cekam neki OOOOZBILJAN festival u Beogradu, sa zivim, velikim bendom - jedan kolega mi u razgovoru rece da se nesto tako i sprema, i koliko god mogu, pomoci cu mu da se to realizuje, mada su troskovi ENORMNI - bolje da ne pominjem....Sto se "mediterana" tice, i te kako se slusa, na moje prilicno zaprepastenje, ne samo da toga ima, nego je sve prisutnije.

Last edited by slowstar; 01-07-2008 at 02:46 AM.
slowstar is offline   Reply With Quote
Old 02-07-2008, 02:52 AM   #2
LACKY
Pro Member

LACKY's Avatar

Quote:
Originally Posted by slowstar View Post
Gudaci zvuce tuzno, ako se uopste i cuju, tacno je, - bend je (ritam sekcija) i keyboards - iz Hrvatske. Sudeci po onome sto sam u aranzmanima napisao, veci deo toga je dosta korektno odsviran, ukoliko se uopste cuje. ja sam slusao direktan prenos na nekom levom kanalu "Balkanika", izgleda da je Bugarski kanal, posto Pink NIJE PRENOSIO festival, kako su obecali i u novinama i u teletextu. Veceras je Oggijev aranzman bio tonski znacajno bolji, a i inace mislim da je dobro - adekvatno uradjen za tu pesmu. Steta sto je juce zvuk bio na granici katastrofe, iznenadna izoblicenja, promene nivoa DRASTICNE, cella i viole se UOPSTE ne cuju, duvacka sekcija zvuci kao da je sa nekog Casio decijeg sinta, mada verovatno sviraju korektno, ali zvuk - katastrofa,
U moja dva aranzmana, klavir, iako dobro odsviran (procitane note i fraze) zvucao je ocajno, kao da je sviran sa nekog KORGa koji je poznat po ocajnim klavirima, zvuk kratak, perkusivan, bez lepote i duzine tona, a u Majinoj baladi je bio primaran, kao i gudaci koji su se jeeeedva culi iz nekog treceg plana, i pomalo iz "pecine" (reverb, kreacija tonca?) Prateci, inace verovatno dobro pevani, su povremeno bili uzasno jaki, a povremeno se nisu culi. od Bass gitare osim u 2 "tanke" numere nije bilo ni "B", a covek ocigledno dobro svira. Ponavljam po ko zna koji put - ZIVI festival je dobar, zato sto donekle bar eliminise pacere i amatere, i bar na tom mestu sprecava "luposlagace" i "sastavljace" da vode glavnu rec, ali mora MNOGO VISE truda da se ulozi, u smislu vise tonskih proba, MNOGO VISE GUDACA, najmanje 8+8+6+4, pozeljno i vise, da postoje i "drveni" duvaci, kao i horne (neophodne za mesanje brass i woodwinds sekcija) zasto ne i harfa, i naravno pored bubnjara, jos NAJMANJE 2 udaraca. sve ostalo je bilo dobro postavljeno (klavijaturisti, ritam sekcija, gitare), ali "odacu" vam jednu tzv. tajnu - od mene je trazeno da osim nota i partiture, posaljem i tzv. "demo" snimak aranzmana, sa i bez pevaca, sto naravno nije dobro, jer sam zvukove prilagodio pisanju nota, a ne pravljenju matrice. - razlog tome je verovatno da neki muzicari koji slabije citaju note "skinu" svoje deonice, ne vidim nista drugo, ne znam da li su i od Oggyja trazili isto...
Ajde da vise ne gnjavim, ali sto Mlakar kaze "Rekapitulacija" je uglavnom pozitivna, i jedva cekam neki OOOOZBILJAN festival u Beogradu, sa zivim, velikim bendom - jedan kolega mi u razgovoru rece da se nesto tako i sprema, i koliko god mogu, pomoci cu mu da se to realizuje, mada su troskovi ENORMNI - bolje da ne pominjem....Sto se "mediterana" tice, i te kako se slusa, na moje prilicno zaprepastenje, ne samo da toga ima, nego je sve prisutnije.
Slowstaare, o kakvoj rekapitulaciji da pricamo, gde se to i kakav "Mediteran" slusa! Moze gudacka, duvacka i sve ostale sekcije zajedno sa klavirom da zvuce najbolje na svetu.
Ono sto je sustina,da je ovaj tip muzike i pesama umro sa Splitskim festivalom 78'.
Ovi svi izvodjaci sa Budvanskog Festivala, zajedno sa kompletnim orkestrom i Oliverom Mlakarom na celu, da zakazu koncert u Domu Sindikata, nebi stali na binu.
A prodajom karata nebi napunili Wc istog objekta.
Od 2600 tacaka koje bi trebalo ispunit da bi ovaj festival licio na Sanremo, vi se uhvatiste jedne, svira se zivo!
Po toj logici je i Rimska trokolica jako blizu Ferarija! Ima tockove.
Cak i moja tetka Mara od 70 godina danas radije slusa Vladu Georgijeva (bez 8-8-6-4) i Laneta Supermena, nego Maju Odzaklijevsku i Extra Nenu.
Covece nepostoji vise Yugoslavija, a Tereza Kesovija je odavno u penziji zajedno sa Milanom Stuparom.
Tamo je samo nedostajao Dzo Maracic-Maki, Toni Kljakovic, Dzimi stanic, Mahir Palos, Zarko Dancuo, Milo Hrnic, Ivica Serfezi i Miki Jevremovic da ugodjaj bude kompletan, a festival bi se mogao zvati "Desilo Se Jednom Na Divljem Zapadu"
Broz je umro '78(cini mi se) kada sam ja kupio prvi album Police, a Oliver Dragojevic je tad snimio duet sa Borisom Dvornikom "Kad Nadalina Muti Jaja"(orginalnije nego sve na ovom festivalu).
2008. Amy Winehause!

Last edited by LACKY; 02-07-2008 at 03:34 AM.
LACKY is offline   Reply With Quote
Old 02-07-2008, 03:08 AM   #3
slowstar
Pro Member

Upravo sam tako i ja mislio, i to sa osnovom, a i licno mi se malo smucio mediteran, bar kako ga zamisljaju sa "ove" strane Jadrana, MEDJUTIM VARAS SE GRRRRRRDNO!!!! (kao i ja uostalom) Uzmimo primer Olivera Dragojevica, Gibonija, pa cak i Mise Kovaca, pa zatim Gorana Karana, vec ja i ne znam vise, jer kao i ti ne slusam tu vrstu muzike, ali ljudi napunise sve prostore i sale, a o nosacima zvuka, sto oficijelnim, sto piratskim da i ne govorimo.
Opet, sto se tice "te vrste" muzike, ako se shvati malo sire, moram ti reci da sam bio svedok kako je COBI napunio Dom Sindikata, i ostavio jos 200 ljudi napolju, a pevao je veoma blisku vrstu muzike, da bi zatim, par meseci kasnije bukvalno rasprodao Krizanke u Ljubljani do poslednjeg mesta! (preko 3000 ljudi) opet, ja bio licno prisutan, jer me Cobi zamolio da mu prisviram, i pomognem oko proba i uvezbavanja benda, a njemu nisam mogao da odbijem, iz vise razloga...To sto Jugoslavija vise ne postoji, je tacno, ali nema nikakve veze sa uspehom "mediteranske" muzike na bivsim prostorima iste!!! Broj diskova koje je Oiver prodao je veci od SVIH izdanja "moderne" pop-muzike u toj godini na ovim prostorima, a to, bar po meni, spada u taj "famozni Mediteran" Sto se Splita tice, ne znam za to "umiranje" 1978, al' znam da je desetak godina po tom, kako kazes "umiranju" dupli album SPLITa prodat u preko 300.000 primeraka, mator sam, pa se secam, a secam se i autorskih honorara koje sam svojevremeno dobijao za jedan ili dva aranzmana, a zamisli honorare Stipice Kalogjere, koji je radio 75-80% aranzmana na tim albumima...Uostalom, pricacemo o tome Lacky moj, nije to bas tako...
Old 02-07-2008, 03:10 AM   #4
slowstar
Pro Member

Zaboravih,
Nemoj pogresno da me shvatis, ja se uopste ne borim za taj "mediteran", zaista je to bar stilski prosla stvar, mada ne kod "publike"
Borim se da napravimo jedan zaista dobar festival, sa velikim zivim bendom (zamisli 60-tak ljudi na bini, koji ZAISTA sviraju, dobro napisane aranzmane, i sa jako dobrim zvukom), da li to mora da bude SCI-FI, ili moze da bude ostvareno?
Jos uvek mislim da uz dobru finansijsku potporu to MOZE da se uradi, a ima mnoge prednosti, koje i sam znas, sta tebi da objasnjavam...

Last edited by slowstar; 02-07-2008 at 03:15 AM.
Old 02-07-2008, 03:32 AM   #5
LACKY
Pro Member

LACKY's Avatar

Naravno da moze to da se ostvari uz dobru finansijsku potporu(kao i moja ideja o automobilu na drva).
Samo je pitanje dali to iko zeli da slusa,a posebno da da potporu (bez obzira sto automobil na drva ima visefunkcionalnu namenu).
Ti pomenu Misu Kovaca, Gorana Karana pa onda Dragojevica i Gibonija.
Bojim se da je razlika izmedju ove 2 grupe kao izmedju U2 i Garavog Sokaka(bez uvrede,to je jedna jako autenticna grupa).
To sto su Giboni i Oliver iz Splita (koji je na moru, Jadranu tj. Mediteranu), nema apsolutno nikakve veze sa ovim festivalom, Oliverom Mlakarom, Extra Nenom, Tijanom Dapcevic, orkestrom, Mirsom Serhatlicem i Pekinskom Patkom (koja se ponovo sastavila, bice zbog Sex Pistolsa, Exita ili loseg stanja kineske kuhinje po novosadskim restoranima)!
A turneja Cobija ce da utice na mainstream kao lepota Lune Luu na opsti ukus savremenog muskarca prema zenama.
Ustvari, mozda bi bio dobar marketinski potez, napraviti zajednicku turneju Cobija, Gorana Karana, Pekinske Patke i Exra Nene (mada nebi bilo lose angazovati Kraljevski Apartman da cela stvar nepropadne).Jebem ti Bunjoela!
Upozorenje.
Da nebude nesporazuma i zabune, ja obozavam Slowstara, i Pekinska Patka je pomenuta potpuno slucajno da bi ideja bila sto sadrzajnija!

Last edited by LACKY; 02-07-2008 at 04:26 AM.
Old 02-07-2008, 11:36 AM   #6
slowstar
Pro Member

Svi ti koje sam pomenuo, i jos mnogi drugi, i pored ENORMNIH stilskih razlika spadaju u taj j...ni "Mediteran"
Da neces mozda Olivera da smestis u "techno funk" ili u DnB, ili cak u Rnb?
To sto je Giboni platio snimanje par stotina hiljada eura, i doveo razne muzikante da mu prisviraju (pasulj sa slagom, torta sa kiselim krastavcima, crevca u spinovanom seceru, pile sa silikonskim sisama) ga ne cini manje mediteranskim sansonjerom, mada priznajem, postoji ogromna razlika izmedju pojedinih predstavnika tog (zlo) upotrebljenog "stila", al' je ipak SVE to mediteran, manje-vise. Ne znam kako da ti priblizim moj nacin razmisljanja, ali evo, na primer, POP pesmica ostaje i dalje POP pesmica, cak i kada na istoj ucestvuje Gospel Choir, ili bubanj svira Kola Juta, samo malo lepse zvuci (kako kome doduse, mislim da publika ne obraca bas mnogo paznje na to ko je svirao bubanj ili pevao bekove)
Nas drug Vlado, koji je veoma mnogo ucinio za muzicku stvar uopste, a i inace je jako dobar tip, voli da mu njegova muzika zvuci najbolje sto moze, i u to je ulozio jako mnogo, sto materijalnih, sto ljudskih resursa, na cemu mu alal vera, ali njegova muzika i pored svega ne spada u Fusion, Acid Jazz, ili prog. Rock, zar ne?
Pazi, naveo sam ga samo kao veoma DOBAR primer, tako da se stilsko definisanje muzike mora raditi sa malo vise sirine...

Last edited by slowstar; 02-07-2008 at 11:38 AM.
Old 02-07-2008, 11:42 PM   #7
LACKY
Pro Member

LACKY's Avatar

To ocemu ja pricam nema veze sa 100 000 evra i "Kole Jutama". Onim srackama nebi pomoglo ni 1 000 000 evra zajedno sa Hudinijem.
A to sto tu miziku nazivas Mediternaskom, moze i tako, a moze i Jadranskom.
Ipak se ovo sve desava na Jadranu.
I bilo bi dobro to podeliti u dve podvreste, recimo: Lepa Mediternaska Muzika i Abortus Lepe Mediternaske Muzike.
Pa sad' gde je sta od ovoga sto smo spominjali, vec ce se nekako odluciti.
Old 03-07-2008, 02:23 AM   #8
slowstar
Pro Member

Ne mogu a da se ne slozim sa tobom, jedino mislim da nisi u pravu, kada se radi o "narodnoj" popularnosti te muzike, kako god je ti krstio, dakle to ne da ide, nego preterano ide - (vidi pod kafici, splavovi, kobajagi "gradjanske" zurke, muzika po auto CD plejerima, iPOD-ovima koje cujem posto uglavnom zgodne devojke kada prolaze u blizini, ako ne slusaju Cecu ili Seku, onda je to obavezna 3-ca varijanta, a slabo ko slusa nesto sofisticiranije....(smrk)
Old 02-07-2008, 09:06 AM   #9
milanCHE
Senior Member

milanCHE's Avatar

Quote:
Originally Posted by LACKY View Post
....
....Broz je umro '78(cini mi se) .....
04.05.1980,K.C.Ljubljana, 15h:05min
sorry for o.t
nastavite dalje
Old 02-07-2008, 10:57 AM   #10
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

milanChe mi uze rech iz usta.. stidite se pioniri!
Arthur is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules