|
Goran ?impraga Producent i clan grupe Biber razgovara sa vama ne temu produkcije. Radio vi?e godina sa Kornelijem Kova?em i na nekoliko projekata Gorana Bregovi?a. Takodje radio i sa Pavlom Aksentijevi?em, Rambom, Van Gogom, na projektima Bebi Dol, Bombaj ?tampa, Tifa, Kerber, K2, Kiki Piloti. Na velikom broju komercijalnih projekata od Hari Mata Hari, ?eljko Samard?i? pa do Seke Aleksi? ,Mitar Miri? itd. itd... |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#11 |
Senior Member
|
![]()
Ma ima tu jos, po definiciji umetnost je privilegija elite, to znaci da moras da budes obrazovan da bi nesto razumeo, a za narod-puk postoji pucka muzika, tako je oduvek bilo, a mi smo na terenu da pricamo bas o toj muzici, stvarno teska tema...
|
![]() |
![]() |
#12 |
MAO
|
![]()
@lacky
Licno, uvek bih pre gledao cime sam ja zadovoljniji, koje nijanse koje sam jurio sam uspeo da pogodim i sl. Uspeh albuma, cini mi se, ipak nema toliko veze sa tehnickom stranom price kolko sa samim pesmama. A doduse, pokusao bih da provalim sta je to u tom "losijem a uspesnijem" projektu pogodjeno, a da ni sam nisam bio svestan toga, mozda se otvori neka nova spoznaja. Lepota jednostavnosti, zapravo medju najtezim stvarima za postizanje cini mi se. |
![]() |
![]() |
#13 |
Pro Member
|
![]()
Jeste, tu si potpunosti u pravu. Ali postoji uvek ali. U principu ti se rad vrednuje prema "vidjenim" izdanjima, ja sam sam imao gomilu interesantnih radova, ali nazalost to niko nije cuo. Jednostavno ili nisu videli svetlost dana ili su bili totalno nezapazeni (kao sto sam kazes) zbog stvari na koje nemas uticaj.
Oko toga se vrti cela stvar, koliko god dobro radis, ako to niko necuje, niko i nezna da dobro radis. Opet se dolazi do kompromisa, dobar rad ali i dobre predikspozicije ostalih faktora su jedini pravi put. |
![]() |
![]() |
#14 | |
Psiho
|
![]() Quote:
Industrijalist s druge strane tezhi neprestanom rekreiranju trendova. Nie mu u interesu da se potkova mjenja kad ispadne... tu nema love. I onda stalno smishlja nove modele potkova, uglavnom svi od reda manje funkcionalni od prvobitnog, ali naizgled su moderni, a mjenjati potkove konju svaka 3 mjeseca ubrzo postane stvar prestizha i socijalnog statusa. Takvo participiranje u sustavu mode i statusnih simbola zove se malogradjanstvo. Novine i TV prate te trendove ne zato shto su oni vrijedni medijske pazhnje, vech zato shto medijska pazhnja ima reklamnu funkciju. Svjestan toga, je li pazhnja javnosti doista potvrda dobrog rada? Koliko je dobar izum nuklearnog naoruzhanja... o tome je snimljeno i dosta filmova, napisano je dosta knjiga i gotovo nema dana da se na nekim vjestima ne spominje? Znachi li to da je izumitelj odradio bolji posao od Nikole Tesle... kojeg se daleko rjedje spominje, a kada ga se i spomene cheshto ga prikazuju kao chudaka... gotovo ludjaka... a "tata" Hiroshime i Nagasakija je internacionalni heroj. Pazhnja javnosti je prije magarecha klupa intelekta i umjetnosti nego shto je potvrda dobrog rada. A to malo novaca shto procuri dok imash njihovu pazhnju chesto ne opravda uludo potroshen zhivot tokom kojeg nisi razvijao sebe vech prilagodjavao sebe "ukusu" javnosti... tj. njihovom konceptu "heroja" ili "uspjeha".
"It occurred to me by intuition, and music was the driving force behind that intuition. My discovery was the result of musical perception". Albert Einstein speaking about his discovery. Last edited by SHIVA; 28-05-2008 at 08:38 PM. |
|
![]() |
![]() |
#15 |
Moderator
|
![]()
Nije bas tako...
Shime prica iz ugla coveka koji obavlja usluznu delatnost. Svi mi ("svi") koji zivimo od toga, vecinu vremena ugadjamo drugima, jer retko ko moze da priusti da ugadja samo sebi, a da zivi od ovog posla. Kada vozis autobus, pa si ljubitelj ostre i sportske voznje, nije u redu da to nameces putnicima koji su tu "ni krivi- ni duzni", vec jje tvoj posao da ih mirno prevezes sa jednog na drugo mesto. Isto je tako i u muzici. Kada imas klijenta, moras da ispostujes njega. E, sad pitanje je etike, da li je u redu uzeti posao za koji unapred znas da ti se nece svideti onako kako to klijent zeli ili je postenije takav posao odbiti, ako ne umes da prevazidjes licni ego trip "velikog i najpametnijeg". Najgore sto moze da se desi je da takav posao prihvatis, a da si svestan da ces se nametnuti svojim stavom protivno zelji onoga ko te angazuje. Kada isterujes svoje tripove ili radis nesto potpuno tvoje ili biras saradnike istomisljenike kojima ce to da prija. Jedino tako je ispravno. Mada moram priznati, a to sam bas ispricao Shimetu i Duletu prosle nedelje kad smo se videli... Desavalo mi se da mi covek kaze "E, ne diraj ovo! Ovo mi je najbolja pesma na ploci!", a meni iako sam ja radio, zvuci naj losije od svih 10 pesama! Onda sam ja krisom seo i uradio sve ponovo, na svoju ruku, o svom trosku, samo zato sto nisam mogao da pristanem na tako nesto, niti da predjem preko svog ukusa (iako se to nekome jako svidelo). Objektivno, moje su namere bile najpostenije moguce, ali se opet postavlja pitanje da li je to bilo eticki...
#16 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
Svi su u prici "radio sam ovo za onoga, a ovo za tamo nekoga" , pa vazda neki kopromisi sto eticki sto muzicki......voleo bih da cujem nesto sto je neko radio za sebe(cast izuzecima koji su se prikazali kroz svoju muziku na ovom forumu)...... i kaze to sam ja....moja muzika...moje shvatanje muzike....znaci ne posao, ne lova ......znaci odradis muziku, odsviras, poklonis se publici i kazes im to sam JA ! A sto se sub. vs obj. tice, to je kao ono : napolju je -2 a pici vetar sto na sat pa je kao -20.....i sta je tu realno ? Ono subjektivni osecaj ili pogled u termometar ? Cudni smo mi....nekad nam odgovara sub. a nekad obj. ! |
|
![]() |
![]() |
#17 |
Moderator
|
![]()
Udaljavate se od teme, bespotrebno. Cak ne znam zasto pricas u pezorativnom kontekstu o tome da je neko radio "za ovoga ili onoga"?
Od cega ti zaradjujes za zivot? Ne moras da mi odgovoris, ali je izvesno da od muzike ne. Nas prijatelj Simpraga je covek koji zivi od toga, kao i dosta nas ovde. Nije sramota ili manje vredno to sto radis "za nekoga", niti je jedino bitno u zivotu da isteras po svome. Zamisli buregdziju kome se dopata sladak burek sa sirom i svako jutro ljudima posluzuje nesto sto oni ne zele da jedu, ali se njemu jako dopada. Mislis da bi ziveo duze od nedelju dana od tog bureka? Tesko... E isto tako ne bi ni od muzike da se covek vodi tvojim stavom. To bi ti bilo jako jasno da ti je to jedini izvor prihoda. Ovo ti govorim zato sto smo pre nedelju dana ovaj razgovor vodili i uzivo, pa je ovo samo nastavak. Tema rasprave je "da li po svaku cenu isterati po svome ili ugoditi onome ko te angazuje?" Ako je vas stav "Treba terati samo po svome", onda se niste udaljili od teme, vec imamo suprotna misljenja, ali , ako se opet vodi neka demagoska, kvazi-buntovnicka rasprava zbog "necega", "nekoga", "ovih", "onih", "zlih sila koje se spremaju da uniste muziku", onda je to jaaaako daleko od teme i ne prolazi vise ni medju srednjoskolcima ![]()
#18 |
Mason
|
![]()
A ti nocobdijas, bespotrebno!
![]() Idi BRE spavaj, sutra trebas da putujes do ,jelidabome, ovamo ![]() ![]()
#19 |
Moderator
|
![]()
Mixam dve pesme odjedared kako bih mogao da ostanem do subote....
![]() Nema "i jare i pare", osim na reklami za telefone... ![]() Ti samo pocni sa pripremama, a ja cu se vec razboleti do sutra... ![]()
#20 | |
Mason
|
![]() Quote:
![]() ![]() Kidam ja odavde da Shimetu ne unistavam temu... mada se ipak drzim teme... subjektivno, ovchetina ne valja, objektivno, ona je do jaja, kada se ukusno pripremi! ![]()
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|